Найпочесніша місія – захищати Батьківщину

Останнім часом керівництво республіки приділяє значну увагу популяризації служби в Збройних силах та інших силових відомствах Придністров’я. З огляду на це, вже традиційною подією стали дні відкритих дверей у військових частинах Міністерства державної безпеки.

Безпосереднє ознайомлення з умовами проживання та побуту військових термінової служби відбулося 18 травня. Про важливість заходу в інтерв’ю нашому кореспондентові розповів прес-секретар МДБ Максим Кравець: «День відкритих дверей присвячений 74-й річниці Перемоги радянського народу над фашизмом, 27-й річниці заснування придністровських органів державної безпеки та 101-й річниці прикордонної служби. Відвідувачі мали можливість ознайомитися з військовою та спеціалізованою технікою, з холодною і стрілецькою зброєю різних часів. Підвищений інтерес гостей викликали зразки озброєння, яке «виготовляли» та «модернізували» придністровські умільці під час війни 1992 року. Можна було побачити показові виступи військовослужбовців міністерства, кінологів, які за допомогою службових собак затримують порушників державного кордону. Юні наші гості могли покататися на конях, що викликало у дітей та їхніх батьків лише позитивні емоції».

На території військової частини був обладнаний тир, де всі охочі мали нагоду постріляти з пневматичної гвинтівки. Козаки-прикордонники давали професійні поради підліткам, як правильно вправлятися з шашкою. Варто підкреслити, що у майбутніх захисників республіки виходило це досить уміло та ловко.

Відповідаючи на запитання нашого кореспондента, рідні військовослужбовців та батьки майбутніх захисників, які відвідали військову частину, поділилися своїми враженнями від побаченого. Ветеран Міністерства державної безпеки Віктор Погорєлов зауважив, що важливо проводити такі заходи, аби залучати дітей до вивчення своєї історії. «Військовослужбовці МДБ завжди стоять на варті безпеки держави. У роки Великої Вітчизняної війни прикордонники першими прийняли на себе удар ворога. Ми повинні успадковувати славетні військові традиції минулих поколінь. Багато військово-службовців прийшло на захід із членами своєї родини, що стало надзвичайно важливим чинником», – сказав Віктор Погорєлов.

Учитель початкової військової підготовки ДОЗ «Парканська середня загальноосвітня школа-інтернат» Віктор Вакарчук підкреслив, що вихованці освітньої установи вже не вперше відвідують військову частину. «Служба в армії є престижною для кожного чоловіка. Цей захід сприяє розвитку патріотичних почуттів, пробуджує гордість за батьківщину, викликає бажання зміцнювати її та охороняти, захищати своїх рідних. Після закінчення інтернату деякі з наших випускників пов’язують своє майбутнє з військовою службою».

Учень 9-го класу школи-інтернату Микола Парван підкреслив, що йому найбільше запам’яталися в цей день показові виступи військовослужбовців міністерства: «Вони роблять велику роботу, захищаючи кордони нашого Придністров’я. Для мене вони – справжні герої, на яких треба рівнятися».

На території військової частини була організована польова кухня, де всіх гостей пригощали солдатською кашею з тушонкою, а дітей заохочували ще й пиріжками та морозивом.

Сергій   ЛЕВЧЕНКО.