Природні скарби ПМР під надійною охороною

Зменшення кількості вікових дубів, сучасний стан природно-заповідного фонду Придністров’я, винайдення нових для нашої території представників флори, оновлення Червоної книги республіки – ці та інші теми обговорювалися в Міністерстві сільського господарства і природних ресурсів на засіданні Громадської екологічної ради.

Учасники засідання визначили загальні проблеми галузі. Заступник міністра з природних ресурсів Людмила Пількова у своїй доповіді зазначила: «На багатьох майданчиках обговорюються проблеми в галузі охорони навколишнього середовища: забруднення повітря, охорони водних ресурсів. Але надзвичайно мало уваги приділяється природним територіям. Отже нині необхідно звернути увагу на ці питання. Природні території – це наше національне надбання».

Окрему увагу міністерство приділило інвентаризації визначних природних пам’ятників Придністров’я. Так у 2018 році було виявлено, що кількість вікових дерев поступово зменшується: на території нашої республіки залишилося всього 6 вікових дубів, що на 16 дерев менше, ніж за попередніми підрахунками.

Значна робота проводиться відомством щодо перевидання Червоної книги. На сьогодні на території республіки налагоджено діяльність спеціальної комісії, яка виявляє види звірів, рослин та грибів, які перебувають на стадії можливого зникнення. Нагадаємо, що внесення до Червоної книги окремих видів представників флори та фауни означає, що вони перебуватимуть під державною охороною в Придністров’ї. До 1 вересня всі списки будуть підготовлені для подальшого затвердження. Перевидана Червона книга з оновленими даними щодо природних скарбів республіки побачить світ уже 2020 року. За даними Міністерства сільського господарства і природних ресурсів, нині Червона книга ПМР містить 82 види рослин, 2 види грибів та 157 видів тварин.

Марія   ЛУНІНА.