ПМР у векторі європейської політики

У конференц-залі Палацу Республіки 20 травня відбувся круглий стіл: «Європейське сусідство: сподівання, перші результати та перспективи». Організаторами заходу виступили Інститут соціально-політичних досліджень і регіонального розвитку (ІСПДРР) та експертно-аналітичний центр «Формат».

У 2009 році була офіційно запущена ініційована Польщею та Швецією програма «Східного партнерства» з метою «…створення необхідних умов для прискорення політичної та економічної інтеграції між Європейським союзом і зацікавленими країнами-партнерами». До них увійшли Республіка Молдова, Україна, Грузія, Азербайджан, Вірменія та Республіка Білорусь.

Директор центру «Формат» Сергій Симоненко у своїй доповіді «Придністров’я в контексті європейської політики на пострадянському просторі» проаналізував, наскільки країни Європейського союзу зацікавлені в поширенні свого впливу на колишні республіки Радянського Союзу. На думку придністровського експерта, основним принципом європейської політики є максимальне віддалення республік пострадянського простору від інтеграційних процесів з Російською Федерацією. Він підкреслив, що неприпустимим є економічний тиск з боку Європи на ПМР, щоб вона не відмовлялася від обговорення політичних питань з Республікою Молдова. Також європейські держави зацікавлені у зміні миротворчого формату на Дністрі задля позбавлення російської військової присутності на нашій території.

Заступник директора ІСПДРР Андрій Моспанов виступив із доповіддю «Європейська зона вільної торгівлі: наслідки для придністровської економіки». У ній йшлося про те, що наша республіка експортує свою продукцію до 20 держав Європейського союзу, а основними торговими партнерами її є Румунія, Італія, Польща, Німеччина, на які припадає 85–90 % експорту придністровського ринку. Придністровський експерт зазначив, що останнім часом почали розвиватися економічні відносини з Чехією, Угорщиною, Словаччиною, Францією, Болгарією. Негативним фактором, який впливає на розвиток відносин з країнами Європейського союзу, є зовнішні чинники, а саме: світова економічна криза 2009 року, наслідком якої стало падіння експорту придністровської продукції в європейські країни.

Народний депутат ПМР Андрій Сафонов у своєму виступі наголосив, що для Придністров’я важливо експортувати товари в країни Європейського союзу, але при цьому необхідно і надалі проводити політику курсом військово-політичного зближення з Росією. Він зауважив, що ніякий негатив у стосунках між РФ і Молдовою не повинен поширюватися на Тирасполь.

Позиція більшості експертів полягає в тому, що для придністровської економіки важливо розвивати експорт своєї продукції на російський ринок, який є пріоритетним для підприємств ПМР.

Микола   ЮРКЕВИЧ.