Швидкий поїзд часу знову набирає хід

Наймолодше в нашій республіці місто енергетиків Дністровськ 24 травня відзначило 58-у річницю свого утворення.

До свята місто вмилося нічною зливою, а вранці на клумбах пишно розквітли троянди й півонії. Ранок святкового дня розпочався з Божественної літургії в храмі святих рівноапостольних Кирила і Мефодія. Парафіяни, гості та священнослужителі молилися на славу творців слов’янської писемності, просили Всевишнього про мир і Божу благодать для міста енергетиків і всього Придністров’я. У спільній молитві та хресному ході взяли участь глава держадміністрації Дністровська Сергій Карюк та депутат ВР ПМР Віктор Гузун. На подвір’ї храму організували благодійний обід.

Святкували жителі Дністровська на різних майданчиках з добрими побажаннями та привітаннями одне одному. Понад 50 кращих трудівників муніципальних установ міста, ЗАТ «Молдавська ДРЕС», а також захисники ПМР були відзначені високими державними нагородами й почесними грамотами держадміністрації Дністровська і Тирасполя. Орден «Трудова слава» урочисто вручили ветерану праці, заступнику начальника республіканського табору «Марс» Дмитру Натарову і вчителю школи мистецтв Ользі Малєвій-Ланецькій.

З нагоди Дня міста для городян підготували святкову концертну програму творчі колективи БК «Енергетик», клубу «Ветеран», Дитячо-юнацького центру, освітніх установ та управління торгівлі міста. Привітав усіх «винуватців торжества» чудовий вокальний колектив «Афганський вітер» з Тирасполя.  Запрошували гостей свята з любов’ю оформлені національні подвір’я, виставки-продажі. Не обійшлося й без спортивно-масових змагань. Городяни з задоволенням взяли участь у вікторинах і ярмарку талантів. Не менш привабливим виявився й конкурс сімейних пар. Марафонові яскравих святкових заходів на будь-який смак і вік не завадив навіть дощ, який час від часу нагадував про себе.

Захопливі майстер-класи, творчі виставки, казковий ярмарок ігор, мультфільми та атракціони порадували дітвору міста. Переможці квестів, юні майстри декоративно-прикладної творчості, художники, шахісти, спортсмени та знавці історії Дністровська отримали заслужені призи. Завершився день дзвінким дитячим караоке і веселим танцювальним флешмобом. Напередодні свята представники держадміністрації та Дністровського відділення партії «Оновлення» відзначили почесними грамотами та пам’ятними подарунками кращих учнів шкіл, відмінників навчання.

Городяни з задоволенням відзначають, що останнім часом  велика увага приділяється упорядкуванню міста. Глава держадміністрації Сергій Карюк намагається зробити життя дністровчан комфортнішим. До Дня міста було відремонтовано проблемну ділянку дороги на вулиці Тираспольській при в’їзді в Дністровськ, що порадувало автомобілістів і особливо водіїв маршруток. Центральну алею бульвару Енергетиків прикрасила нова тротуарна плитка і красиві зручні лавки. Доведено до ладу міський сквер.  За останні роки відремонтовано близько сотні під’їздів та квартирних балконів. Планується запуск власного цеху з економічного виробництва пластикових вікон. Місто сяє чистотою, проведено кілька екологічних акцій, висаджено сотні різних рослин. Комунальники готуються до участі в республіканському конкурсі «Найзеленіше і чисте місто – 2019». Пріоритетом у роботі держадміністрації залишаються діти. За минулий рік покращено якість харчування в дитячих садках, значно збільшилася кількість пільговиків. На бюджетне фінансування за медичними показниками переведені всі логопедичні групи. Відкрита спеціальна група для дітей з особливостями розвитку, завдяки чому необхідні заходи для розвитку і зміцнення здоров’я їм забезпечені за місцем проживання. Попереду ще багато завдань. Завдяки самостійності бюджету Дністровська та підвищенню ефективності роботи МУП «ЖЕУК», успішно вирішуються й застарілі проблеми.

Пісенним «блакитним вагоном» покотила в минуле ще одна річниця життя міста енергетиків. Швидкий поїзд часу знову набирає хід. Цей травневий день об’єднав жителів Дністровська і вселив у їхні серця віру в те, що все найкраще обов’язково буде, воно, звичайно, попереду.

Лара   ЧАЙКА.