Велич слова слов’янського

У сквері Центральної міської бібліотеки ім. О. С. Пушкіна м. Тирасполя 24 травня відбулося фольклорне свято, присвячене Дню слов’янської писемності та культури. Цього дня весь слов’янський народ ушановував пам’ять творців слов’янської абетки святих рівноапостольних братів Кирила і Мефодія.

Співробітниками бібліотеки подібні святкування організовуються з 90-х років минулого століття. Як завжди, гостями заходів стали служителі церкви, художники, музейники, представники культури та мистецтва, Спілки письменників ПМР, керівники національних громадських товариств, аматорські колективи столиці та прилеглих до неї населених пунктів.

Присутнім була надана можливість оглянути тематичну літературну виставку «На початку було слово». У представлених книжкових екземплярах можна було дізнатися про зародження друкарства на Русі, про подвиг великих слов’янських просвітителів Кирила і Мефодія.

Поряд розташувалося безліч інших книжкових і художніх виставок, а також експозицій декоративно-прикладної творчості. Про одну з них розповіла представник Центральної міської бібліотеки Олена Латинцева: «Я працюю з людьми з обмеженими можливостями. Це і діти, і підлітки, і пенсіонери – абсолютно різний вік. Крім того, що вони дуже багато читають, вони ще й вишивають хрестиком, бісером, створюють біжутерію та різні вироби, з якими кожен охочий може не тільки ознайомитися, а й придбати їх.

Після офіційних виступів глядацька аудиторія (близько 250 школярів, вихованців дитячих садків та гостей міста) могла насолодитися концертною програмою, в якій взяли участь болгарські, молдавські, російські українські виконавці. Український блок представляв Народний ансамбль української пісні «Хуторянка» Бижньохуторського Будинку культури на чолі з керівником Валентиною Шияновою та Арсеній Якименко – юний соліст колективу естрадної пісні «Дитинство», керований Любов’ю Богомяковою.

Директор Тираспольського об’єднаного музею Алла Мельничук розповіла: «Традиція святкування Дня слов’янської писемності та культури в Тирасполі відновилася влітку 1990 року, коли в місті було відкрито пам’ятник О. С. Пушкіну. Відтоді наш музей щороку, саме цього дня, демонструє тираспольчанам і гостям столиці різні експонати, які за радянських часів не завжди можна було показати, наприклад ікони, богослужебні книги, передані нам у різні часи нащадками віруючих. Окрім зразків писемності, ми представили й окремі предмети народного мистецтва: хохлому та дерев’яні вироби, що супроводжували людей православної культури багато століть поспіль».

Голова Тираспольського товариства білоруської культури Тамара Ломтєва нагадала, що білоруська мова є однією зі слов’янських мов, а в її рідній Білорусі державними є дві мови: білоруська та російська. «Були часи, коли білоруську забороняли, не дозволяли нею користуватися, вважаючи її виключно селянською. З прийняттям закону про мови білоруси зітхнули з полегшенням, усвідомивши, якими вони стали щасливими, що мають можливість повернутися до своїх витоків. Тепер чиста літературна білоруська лунає з екранів телевізорів, на радіо, видаються й книжки білоруських авторів нашою рідною мовою. Сьогоднішнє свято для нас є надзвичайно важливим», – призналася очільниця білорусів.

Свято тривало кілька годин поспіль. Директор бібліотеки Тетяна Ряпісова, прощаючись із глядачами, висловила сподівання на нову зустріч наступного року.

Ірина   МАСЛОВА.