Підтримка населення з боку депутатів

У рамках пленарного засідання, яке відбулося 29 травня, народні обранці розглянули й ухвалили низку важливих законопроектів, спрямованих на покращення життя придністровців.

У режимі законодавчої необхідності був розглянутий проект закону «Про внесення змін до Закону ПМР «Про республіканський бюджет на 2019 рік». Автором документа є Президент Вадим Красносельський.

Про важливість законодавчої ініціативи в інтерв’ю журналістам розповів заступник міністра економічного розвитку Іван Унту: «Розробка проекту закону обумовлена фактичною необхідністю виконання капітального ремонту, реконструкції та будівництва соціально значущих об’єктів, виявлених за результатами інспектування виконавчими органами державної влади спільно з Президентом. Програма Фонду капвкладень спрямована на ремонт об’єктів охорони здоров’я та освіти. Державної підтримки потребують тролейбусні лінії в Тирасполі та Бендерах, об’єкти водопостачання і водовідведення, а також теплопостачання в містах і районах». Парламентарії ухвалили цей документ у двох читаннях.

Від імені Вадима Красносельського його офіційний представник у законодавчому органі Анастасія Кипяткова представила ще одну законодавчу ініціативу. Вона зазначила, що позиція Глави держави полягає в тому, що в рамках Стратегії розвитку республіки на 2019 – 2026 роки  розвиток охорони здоров’я було визначено як пріоритетний напрямок. Необхідно значно покращити підготовку лікарів. Сприятиме цьому проект закону «Про загальний військовий обов’язок і військову службу», який передбачає надання можливості молодим фахівцям-медикам здійснювати безперервну трудову діяльність у ПМР. Проектом закону пропонується надати право на відстрочку від призову на військову службу громадянам ПМР, які постійно працюють лікарями в державних і муніципальних установах охорони здоров’я нашої республіки.

Міністр сільського господарства і природних ресурсів Єфимій Коваль представив законодавчу ініціативу Уряду республіки «Про внесення змін і доповнень до Закону ПМР «Про пайовий збір». Цей проект закону розроблено з метою приведення у відповідність до чинного законодавства переліку документів, які підтверджують можливість отримання пільг за пайовим збором на право користування, володіння або на оренду земель сільськогосподарського призначення. Проектом закону передбачено також спрощений порядок надання пільг за пайовим збором для новостворених селянських (фермерських) господарств.

Народний депутат Антон Онуфрієнко став автором змін до Закону «Про платежі за забруднення навколишнього природного середовища і користування природними ресурсами». Нині можна укласти договір на вивезення сміття між власниками приватних домоволодінь зі спеціалізованими організаціями або з індивідуальними підприємцями. У випадку, якщо це не зроблено, нараховується податок, вищий за плату, зазначену в договорі. Якщо власник укладає договір на надання послуги зі збирання та вивезення сміття за відсутності людей, прописаних у домоволодінні, то платіж за вивезення твердих побутових відходів з них не повинен стягуватися.

Микола   ЮРКЕВИЧ.