Президент ПМР: «Міркування не приведуть до результатів…»

Упродовж поточного навчального року Президент ПМР Вадим Красносельський неодноразово зустрічався з професорсько-викладацьким складом та студентським активом головного вишу держави. Аспекти розмови 23 травня стосувалися як діяльності університету в її різних формах і напрямках, так і життя країни та її громадян взагалі.

Студенти запитували про ті внутрішні та зовнішні виклики, з якими нині стикається Придністров’я. Президент зупинився на негативному впливі зовнішніх факторів і наголосив, що для протистояння їм необхідно зміцнювати державність зсередини.

Активісти цікавилися тим, які завдання ставить керівництво країни перед випускниками та на яку допомогу з боку керівництва держави вони можуть сподіватися. «Головне, щоб молоді люди відчували, що потрібні державі, а держава відчувала і цінувала користь кожного громадянина. З вересня 2019 року  діятиме система укладення тристороннього договору між Урядом, ВНЗ і студентом, що гарантує надання випускнику-бюджетнику робочого місця», – резюмував Президент.

Студенти також цікавилися можливістю створення єдиного молодіжного центру. Вадим Миколайович відповів, що молодіжних організацій у Придністров’ї є багато, проте єдиного центру, дійсно, немає. Він пообіцяв детально вивчити це питання, зазначивши, що «…не хочеться створювати організацію для галочки». Крім того, надійшло чимало запитань щодо грантів і матеріальної підтримки з боку держави студентського самоврядування.

Більша частина звернень до Президента від викладачів стосувалася наукової діяльності, участі придністровських учених у роботі дисертаційних рад Російської Федерації тощо.

Дискусію викликало запитання про розміщення великої експозиції скіфської культури. У фонді держуніверситету налічується багато цікавих експонатів, отже виставковий центр в Олександро-Невському парку може стати новим місцем для розміщення та експонування історичної спадщини. Президент запропонував провести восени нинішнього року великий форум із запрошенням представників наукового та бізнес-співтовариств, а також Уряду. Науково-дослідницькі лабораторії зможуть презентувати свої можливості та практичні напрацювання, а підприємці – проаналізувати власні потреби на замовлення досліджень і спільно оцінити перспективи подальшої взаємодії.

Включення Придністров’я до програми «Національна електронна бібліотека Російської Федерації», відкриття в республіці місцевого осередку Російської книжкової палати з метою захисту інтелектуальної власності, плюси та мінуси міжнародного обміну студентами вишів, доцільність перекладу на англійську мову вкладки з оцінками апостильованих дипломів ПДУ ім. Т. Г. Шевченка, перспективи створення при держуніверситеті медіа-центру, вдосконалення системи освіти, розвитку офіційних мов, реставрації університетських музеїв, а також взаємодії філій ВНЗ з міськими та районними адміністраціями – на ці та інші порушені педагогами та студентами теми докладно висловився Глава держави.

«Міркування не приведуть до результатів. Необхідно діяти! Якщо вас спіткає невдача, буде привід спробувати знову», – резюмував Президент.

Дарина   КУЛАКОВА.