Зустріч з однодумцями

«Просвітництво, наука, інновації, культура і творчість» – таким був порядок денний зустрічі представників громадськості з заступником Голови Уряду – міністром охорони здоров’я Олексієм Цурканом на майданчику Уряду 28 травня.

Зацікавленими учасниками на заході були міністр просвіти Тетяна Логінова, керівник Громадської палати Віталій Глєбов, проректор у справах молоді ПДУ ім. Т. Г. Шевченка Валентина Єні, очільники спілок письменників, архітекторів, художників та представники інших творчих і громадських об’єднань.

Віце-прем’єр зазначив, що керівництво виконавчої гілки влади вважає за необхідне тісно співпрацювати з громадськими організаціями, щоб мати достовірну інформацію для виявлення проблем на місцях, чути пропозиції безпосередньо від громадян. Стосовно до характеру діалогів, то тепер вони будуватимуться відповідно до прийнятої та затвердженої Президентом «Стратегії розвитку Придністров’я на 2019 – 2026 роки». Свої думки на базі Уряду можуть висловлювати будь-які групи активних громадян.

Цікавою була розмова з директором освітнього центру інноваційних освітніх та соціальних програм Придністров’я «Розвиток» Світланою Турчак. Вона звернула увагу на необхідність доопрацювання шкільного курсу з основ підприємництва та права. За її словами, нинішньому курсу бракує практичного елемента для повноцінного формування в учнів ділового менталітету і мислення. До професійної орієнтації підлітків проявляють інтерес роботодавці та бізнес-союзи. Один із них – бізнес-асоціація «МОСТ».

«Нас цікавить прикладна профорієнтація, – пояснила керівник освітнього центру. – Ми розуміємо, що сучасні підлітки прагнуть реалізувати себе, заробляти гроші. Дитина, яка досягла 15-річного віку, добре розуміє значення слова «стартап». Вона починає замислюватися над своєю майбутньою справою, а ми повинні прищепити їй підприємницьке мислення, допомогти обрати саме ту сферу діяльності, яка прийдеться до душі та дасть можливість у майбутньому займатися власною справою. Тобто, сучасна освіта повинна відповідати сучасним запитам. Протягом літа до нас мають намір приєднатися і підприємці. Наразі в республіці важко знайти високопрофесійних фахівців, тож ми вважаємо, що їх треба розвивати й формувати зі шкільної лави. Ми плануємо проводити заняття так, щоб підліткам було цікаво не тільки оволодівати новими знаннями, а й навчитися складати резюме, бізнес-плани, дізнаватися про сучасні маркетингові інструменти для просування своїх особистих і професійних можливостей. Це буде підготовка до дорослого життя».

До речі, на літній період центр «Розвиток» запустив проект для дітей від 11 до 16 років «Kinder Business Week», попит досить високий: вже сформовано три групи, запис проводять ще на одну.

Учасники говорили про необхідність установлення погруддя або меморіальних стендів для увічнення пам’яті відомих придністровців. Це й поет Микола Цуркан, письменники Володимир Афанасьєв та Петро Данич (усі зі Слободзейського району), професор, доктор медицини Микола Скліфосовський, уродженець Дубоссарського району. Олексій Цуркан дав відповідні доручення главам держадміністрацій підготувати й представити свої напрацювання з цього питання.

Проректор університету з молодіжної політики Валентина Єні порушила тему підтримки студентів ПДУ ім. Т. Г. Шевченка коштом стипендіального фонду: у фонді виникає економія, яку можна направити на виплату стипендій соціально незахищеній категорії, тим, хто здав сесію з однією трійкою, для заохочення найбільш активних студентів, а також на фінансування молодіжних ініціатив.

Голови спілок художників, письменників, архітекторів нарікали на брак приміщень. Так, Сергій Панов – голова Спілки художників Придністров’я – пояснив, що кілька років тому у Спілки забрали художні майстерні, якими художники користувалися майже 30 років. «Активність кращих митців пензля значно знизилася, не проводяться персональні виставки», – зауважив художник.

Наприкінці минулого року митцям запропонували будівлю по вул. Лермонтова, 5 у Тирасполі. На зустрічі з Президентом Вадимом Красносельським художники зачіпали проблему стосовно до проведення капітального ремонту наданих приміщень. Керівник держави поставив завдання перед Урядом про їх включення до Державної програми капітальних вкладень на 2020 рік. Такий підхід до розв’язання проблем підкреслює вже вкотре, що у керівництва нашої держави нема  другорядних питань.

Підсумовуючи розмову, Олексій Цуркан ще раз нагадав, що Уряд відкритий до всього, що хвилює громадян, і чекає активності від різних об’єднань.

«Ми сприймаємо громадські організації виключно як своїх однодумців, членів однієї команди», – запевнив віце-прем’єр. Зустрічі з громадськістю триватимуть упродовж року.

Аліса   КОХАНОВА.