Купуєте придністровське – дбаєте про майбутнє

Слоган «Купуй придністровське!» увійшов у наше життя з 2017 року, швидко поширився і став актуальним. Республіканський проект з підтримки місцевих виробників та просування їхньої продукції на внутрішньому ринку ініційований Торгово-промисловою палатою ПМР і реалізується за участю Уряду, міністерств, відомств, державних адміністрацій, а також представників бізнес-спільноти.

Перший ярмарок нинішнього року відбувся 26 травня в рамках Державної програми підтримки та розвитку підприємництва. Він був присвячений святкуванню Дня підприємця і проводився під гаслом «Рік нових товарів».

Відкриваючи урочисту частину заходу, президент Торгово-промислової палати (ТПП) Юрій Ганін сказав: «Три роки наш проект крокує Придністров’ям. Ми організували 16 виставок, які відвідали понад 45 тисяч людей. Продали продукції на суму понад 5 млн рублів. Рік нинішній відрізняється новими ідеями, новими задумками, він оголошений Роком нових товарів. Ви їх упізнаєте за спеціальними покажчиками, що маркіруватимуть новинку…»

Близько 80 придністровських підприємств зайняли практично весь простір столичного парку «Перемога» наметами й стендами зі своїми товарами. Сотні людей з усієї республіки прийшли подивитися і, звичайно ж, придбати вітчизняну продукцію. Найбільші черги спостерігалися біля прилавків із взуттям, рибною та м’ясною продукцією. Учасниками виставки були як вже імениті виробники, так і новачки – індивідуальні підприємці.

Викликала зацікавленість споживачів виставка товарів виробництва Тираспольського заводу «Електромаш», серед яких більше 10 новинок. Товари з позначкою «Новинка 2019 року» розраховані на широкого споживача, наприклад, спортсменам було запропоновано гантелі вагою від 1 до 15 кг та штанги вагою 44, 56 і 120 кг. Любителі відпочинку на природі гідно оцінили розкладний мангал у двох варіантах конструкції та зручні складні лавки. Виноробам були пропоновані преси для винограду в різній комплектації як з гідравлічним, так і механічним домкратами.

Генеральний директор підприємства Володимир Трандасір розповів про модернізовану водонагрівальну сонячну установку типу СВУ-3 з об’ємом бака 150 літрів, що забезпечує в кліматичних умовах Придністров’я, де сонце світить більшу частину року, нагрівання води до 70 °C. Там же одразу знайшлося чимало охочих придбати цю сучасну конструкцію.

Директор торговельної мережі ТВФ «Інтерцентр-Люкс» Марія Арутюнян розповіла, що в нинішньому році «…підприємством випущено 80 нових моделей чоловічого та жіночого одягу. Вартість представленого на ярмарку вбрання коливається від 690 до 1 000 рублів. Для виготовлення літніх моделей використовуємо марльовку, льон і віскозу. Підприємство щороку освоює новинки, чим і приваблює придністровських покупців».

Під наметами, де розмістилися продукти «Кіцканське молоко», черга не зменшувалася. Усім відома якість молочної продукції цієї фірми – її, дійсно, високий рівень і відповідність вимогам ГОСТу. Молоко проходить всі необхідні етапи обробки: приймання – очищення – сепарування – нормалізацію – пастеризацію. На жодному із зазначених етапів у молоко не додають консерванти та інші добавки. Уся продукція чиста, використовуються тільки натуральні закваски.

Серед покупців, як і минулого року, знову розігрували призи: рибні продукти від підприємства «Рілла», печиво – від «Тавери», еклери з міні-пекарні «Соната» шампанське «Букет Молдавії», рослинне масло «Холпарк» і «Золота краплина», сертифікати на придбання м’ясних продуктів у магазинах «Село Куряче», локшина і млинчики торгової марки «Наша марка», футболки з символікою проекту «Купуй придністровське!» від фірми «Калита», сувеніри від магазину авторського креативу Наталії Статкевської, а головним призом став мангал від заводу «Електромаш».

Основне завдання серії виставок-ярмарків, як і в цілому проекту «Купуй придністровське!», – підтримати місцевих виробників, зблизити їх з покупцями, щоб у будь-якому куточку Придністров’я знали, що у нас виробляється і якої якості.

Ярмаркувала  Уляна   БОНДАРЧУК.