Бути гідним високого звання

У ДОЗ «Тираспольське Суворовське військове училище» (ТСВУ) відбувся урочистий захід з нагоди останнього дзвоника. Президент Вадим Красносельський привітав із закінченням навчального року юних суворовців.

Свято «Останнього дзвоника» у військовому навчальному закладі відрізняється від таких заходів у загальноосвітніх установах. Гучно і по-військовому чітко привітали курсанти Головнокомандувача Збройних сил Вадима Красносельського.

На урочистості з нагоди закінчення другого в історії училища навчального року прибули міністр оборони генерал-майор Олег Обручков, представники Оперативної групи російських військ у Придністров’ї, Міністерства просвіти ПМР, громадських організацій, рідні та близькі учнів. Готуючись до урочистого свята, юні суворовці з самого ранку відточували парадний крок. Зовнішній вигляд, виправка і стройовий крок додають церемонії особливого шарму.

Звертаючись до юнаків, Глава держави зазначив: «За два роки функціонування Тираспольського Суворовського військового училища створена матеріально-технічна база та організовано навчальний процес. Найголовніше – є суворовець, його прагнення бути в усьому кращим, його стремління до знань, бажання стати справжнім патріотом і гідним громадянином нашої держави». Він побажав учням ТСВУ успіхів, добра і не зупинятися на шляху самовдосконалення, завжди пам’ятати про товаришів і бути гідними високого звання придністровського суворовця.

Зі словами подяки виступила голова батьківського комітету першого курсу Юлія Бондаренко: «Вітаю курсантів та їхніх наставників зі святом останнього дзвоника! Особливу подяку хочу висловити викладацькому складу та керівництву за добре ставлення до наших хлопчиків. Ви по-батьківські виховуєте їх, вже за рік видно, як вони подорослішали, якими розважливими й самостійними стали. Спасибі вам за це!».

За гарні показники в навчанні, успіхи в спорті й творчості грамоти та цінні подарунки відмінникам і кращим вихованцям вручив сам Президент. Особливо відзначено заслуги курсантів 6-го курсу, які стали бронзовими призерами військово-спортивної гри «Юний патріот Придністров’я». Молодший сержант Дмитро Губарєв став переможцем у творчих конкурсах з розробки стінгазет і картин. Він також посів І місце у Всеросійському Суворовському конкурсі малюнків, присвяченому Дню військової слави – взяття турецької фортеці Ізмаїл російськими військами під командуванням О. В. Суворова під час російсько-турецької війни 1787 – 1791 років. Юнак самотужки навчився малювати й зміг гідно висвітлити історичні події та подвиги народу.

Суворовці зробили сюрприз для батьків та гостей: Микола Забігай розповів власний вірш, а учні разом із викладачами представили танцювальну композицію «Білий танець» – наче лебеді, закружляли пари у вальсі.

Завершилася лінійка урочистим маршем суворовців усіх курсів і фотографуванням з керівництвом училища та педагогами, а також з рідними та близькими, які прийшли розділити з курсантами радість події. Вадим Красносельський поспілкувався з батьками суворовців і подякував їм за вихованих та обдарованих дітей.

Попереду на учнів чекає складання іспитів, польовий вихід на базу комплексу «Дністровські зорі» та, звичайно, довгоочікувані канікули. Наступного року в Тираспольському Суворовському військовому училищі відбудеться перший випуск.

Для довідки: Тираспольське Суворовське військове училище відкрилося за ініціативою Президента Вадима Красносельського у вересні 2017 року. У ньому навчаються близько 200 юних придністровців з 5-го по 9-й класи. Заклад перебуває у віданні Міністерства оборони та є першим у республіці училищем, яке дає можливість, крім загальної середньої освіти, здобути ще й початкову військову. Суворовці перебувають на повному державному забезпеченні. У навчальному закладі вже розпочато набір учнів у 5-й клас і додатковий набір у 7–9-й класи на конкурсній основі. Вступна кампанія здійснюється у два етапи. Перший передбачає проходження військово-лікарської комісії (до 7 червня 2019 року). Другий – конкурсні вступні випробування з російської мови, математики,
англійської мови (у формі співбесіди), перевіряється фізична підготовка та психологічна готовність учнів (у період з 10 по 14 червня 2019 року).

Анастасія   КАЛІОН.
Фото ІА «Новости Приднестровья»