От і настав прощання час…

Останній дзвоник. Ці слова зворушують будь-яке, навіть найсуворіше серце. Самі випускники, їхні батьки та гості урочистого заходу стають безпосередніми його учасниками.

На подвір’ї Республіканського українського теоретичного ліцею-комплексу в Тирасполі 25 травня було велелюдно. Хвилювалися всі, але найбільше емоції переповнювали випускників. Вони ж бо розлучаються зі своєю другою домівкою назавжди. Ліцей зумів здружити, об’єднати своїх вихованців, прищепити їм «чуття єдиної родини», яку доведеться залишити, як  не болісно це усвідомлювати.

Одинадцятий клас складається з 20 хлопців та дівчат. По-святковому вбрані, в білосніжних сорочках юнаки, у білих фартушках та з великими бантами у зачісках – їхні однокласниці, перебували в трепетному очікуванні початку свята.

«Саме цього дня приходить усвідомлення, що школа закінчилася, що минуло дитинство, і ти опиняєшся один на один зі своїм невідомим майбутнім. Сльози стискають горло, течуть по щоках, і вже не думаєш, що вони змиють старанно підфарбовані вії», – поділилася враженнями від свята останнього дзвоника Анастасія*.

«Ми не могли дочекатися завершення навчального року, рахували кожен день, а тепер, коли він, нарешті, прийшов, думаємо, як же швидко настав час розлуки. Ми складемо іспити і розлетимося, хто куди, кожен піде своєю дорогою, але ще довго ми пригадуватимемо цей останній дзвоник, та і взагалі все, що нас об’єднувало», –
не приховує сліз Андрій*.

Почесними гостями свята стали перший Президент ПМР Ігор Смирнов та заступник начальника управління науки, інновацій, ліцензування та акредитації Міністерства просвіти Придністров’я Ольга Ляху.

Урочистості розпочалися з вручення кращим учням грамот та дипломів за участь у предметних олімпіадах, що відбувалися впродовж року.

Ігор Миколайович виступив із напутніми словами: «Шановні випускники! Зараз для кожного з вас пролунає останній дзвоник. Уже зовсім скоро після екзаменів ви вирушите у нову для вас путь, у вас почнеться своє життя, незалежне від вашого ліцею. Але хочу побажати, щоб у серці кожного випускника залишився той дзвіночок, який нагадуватиме вам про учителів, однокласників, не зробить байдужою вашу пам’ять про своїх педагогів, наставників, з якими ви пройшли свої шкільні роки. Останній дзвоник повинен нагадувати вам, що ви просто зобов’язані йти вперед, перемагати, добиватися своєї мети. Усіх вітаю зі святом: викладачів, учнів,  батьків, які зуміли виховати достойних громадян нашої республіки. Де б ви не були у майбутньому, не забувайте про своє родинне гніздо, про свій ліцей», – побажав перший Президент.

«Закінчують навчальний рік у ліцеї 170 учнів, – розповіла директор РУТЛ-К Тетяна Гілаш. – Нині у нас випускаються 20, з яких четверо претендують на золоту медаль, двоє – на срібну. Кожна людина, яка хоче досягти якоїсь мети у своєму житті, повинна мати гарні знання. Наші випускники знають про це, бо, практично, всі прагнуть поступати до вишів. З нинішніх одинадцятикласників двоє мають намір продовжити навчання в Україні, всі інші здобуватимуть вищу освіту у вишах РФ та Придністров’я.

Щодо наступного року, то можу сказати, що у нас діє «Суботня академія» для майбутніх першокласників. Нині в ній навчалися 15 діток, які й стануть учнями першого класу РУТЛ-К». (* імена учнів змінено).

Для довідки: Перший випуск учнів українського ліцею відбувся в 1994 році. Викладання тут ведеться українською мовою за трьома напрямками: фізико-математичним, хіміко-біологічним і гуманітарним. Навчальний рік складається з 2 семестрів, у кінці кожного відбувається екзаменаційна сесія. На відміну від інших середніх навчальних закладів замість уроків – пари та наявність у навчальній програмі української мови, української літератури та історії України.

У січні 2010 року в результаті об’єднання Республіканського українського теоретичного ліцею і Тираспольської загальноосвітньої школи № 1 був створений Республіканський український теоретичний ліцей-комплекс. На базі ліцею працює «Школа мистецтв» з українською мовою навчання. До її структури входить 3 відділення: художнє, музичне та хореографічне. «Школа мистецтв» приймає на навчання учнів не лише РУТЛ-К, а й вихованців інших навчальних закладів.

Першим директором ліцею був Олександр Юшин – нинішній головний редактор газети «Гомін».

Христина   ЖУРАВЕЛЬ.