Прощавай, рідна школо моя

Святкова церемонія «Останнього дзвоника» відбулася для 160 учнів Бендерської української гімназії ім. І. Котляревського. Цього року в доросле життя вирушать 12 випускників – справжня гордість навчального закладу. 25-го травня вони стали головними героями дня.

«Доброго ранку, наша гімназійна сім’я!», – з привітальним словом до всіх учнів та педагогів звернулася директор Бендерської української гімназії ім. І. Котляревського Валентина Боднар. У такій теплій атмосфері почалася урочиста шкільна лінійка в єдиному навчальному закладі міста з українською мовою викладання.

Лінійка, де лунає останній дзвоник навчального року, є справжнім святом для всіх учнів, але з особливим трепетом на нього чекають одинадцятикласники. Милих дівчаток у справжній шкільній формі з білими бантами та юнаків, що відразу стали солідними у строгих костюмах, легко можна відрізнити від інших школярів. Вони зустрічають останній шкільний дзвоник з посмішкою на обличчі, але під кінець свята ледве стримують сльози печалі: адже для них закінчився багаторічний навчальний марафон з уроками, перервами, контрольними роботами та домашніми завданнями. Мабуть, тільки цього дня випускники усвідомлюють, що шкільне життя насправді закінчилося.

«Я навчаюся в гімназії з першого класу, це були непрості й одночасно прекрасні роки! Мені дуже важко покидати стіни моєї рідної школи. Особливість нашої гімназії – це її колектив, тому що ми всі стали однією великою дружною сім’єю. Учителі впродовж усього навчання підтримували нас, допомагали, намагалися розвинути та збагатити наш потенціал, щоб ми прагнули більшого», – ділиться своїми почуттями учениця 11-го класу Бендерської української гімназії ім. І. Котляревського Олена Палюга. Для неї цей навчальний рік був особливо насиченим, оскільки вона стала учасницею та переможницею різноманітних міських і республіканських олімпіад та конкурсів. Олена також претендує на золоту медаль.

«Цього року у нас 12 випускників, двоє з них, у разі успішного складання іспитів, отримають золоті медалі. Утім, хочу підкреслити, що всі наші одинадцятикласники надзвичайно успішні діти, їх відрізняють кращі людські риси, це духовно багаті, порядні люди. Я впевнена, що в житті вони йтимуть правильною дорогою», – з гордістю розповіла про своїх випускників директор навчального закладу Валентина Боднар. І додала, що в гімназії взагалі пишаються всіма своїми учнями. «Ми маємо ким гордитися, тому, що зі 160 учнів нашої гімназії понад 100 увійшли до категорії обдарованих дітей. Це учні, які досягли успіхів в олімпіадах, конкурсах, у спорті, а також у змаганнях творчого, інтелектуального напрямку і перемагали як на рівні міста, республіки, так і на міжнародному рівні. Зокрема, ми маємо призові місця в таких змаганнях як «Юний патріот ПМР», наукових конференціях, які проводилися до Дня Конституції Придністров’я та України. Серед наших учнів є також спортсмени, які прославляють нашу республіку далеко за її межами, – веслувальники Микола Точилін, Микола Панкратов і Максим Камнєв. Вони недавно повернулися з Мюнхена (Німеччина). Усі наші учні приносять славу і гордість Бендерській гімназії, а також для міста й республіки загалом», – зазначила Валентина Володимирівна.

З дванадцяти випускників навчального закладу половина планує здобувати освіту в рідному Придністров’ї, а решта має намір вступати до вишів України. «У нас є прекрасні перспективи, наприклад, гарний проект, який реалізується в ПМР, – український атестат, коли наші учні паралельно з придністровськими документами про освіту можуть одержати документи України. Діти навчаються екстерном у міжнародній українській школі Міністерства освіти й науки України. Після одинадцятого класу вони здобувають український атестат, який відкриває доріжку в Україну, до Європи та Росії. Крім того, кращим учням виділяють квоти у виші Російської Федерації. Минулого року дві наші випускниці змогли у такий спосіб навчатися на бюджетній основі в державних університетах РФ», – розповіла директор Бендерської української гімназії ім. І. Котляревського.

На урочистій лінійці учні на якийсь час забули про всі майбутні справи й просто насолоджувалися святом «Останнього дзвоника». Слова вітання від гостей та вчителів школи, концертна програма з піснями та віршами створили гарний настрій усім учасникам заходу. Заслужені нагороди вручили кращим учням, які відзначилися в навчанні, спорті, позакласній роботі та різноманітних культурологічних заходах.

Для учасників урочистостей пролунав останній дзвоник, а випускники відпустили своє безтурботне дитинство, що злетіло в  небо повітряними кульками. Попереду в них – самостійне щасливе доросле життя.

Оксана   КРУК.