Активна політика зайнятості

Ярмарки навчальних місць, які знайомлять школярів із вищими та середніми спеціальними навчальними закладами Придністров’я, вже стали на Кам’янщині традиційними й дістали широку популярність у своєї цільової аудиторії. Метод, який так гарно зарекомендував себе, колектив Центру соціального страхування та соціального захисту вирішив застосувати й у роботі з дорослими. Співробітники відділу сприяння зайнятості організували та провели Ярмарок робочих місць.

«Упродовж ряду років ситуація на районному ринку праці залишається напруженою. Вакансій набагато менше, аніж людей, які шукають роботу. Здавалося б, за таких умов задовольнити потреби роботодавців досить просто. Але ситуація ускладнюється дисбалансом між попитом і пропозицією. Річ у тому, що претенденти не відповідають професійно-кваліфікаційним вимогам працедавців, – пояснила керівник відділу сприяння зайнятості Катерина Матрохіна. – Щоб нівелювати цей дисбаланс, ми впроваджуємо активні форми роботи з людьми, що прагнуть працевлаштуватися. Один із таких методів – Ярмарок робочих місць».

Провели його на Кам’янщині вперше, й тим самим дали можливість 150 безробітним жителям району і тим, хто шукає роботу, безпосередньо поспілкуватися з працедавцями. З боку останніх у заході взяли участь представники шести великих трудових колективів, які презентували понад 70 вакансій. Співробітники відділів кадрів провідних підприємств: консервного заводу, виробничого управління житлово-комунального господарства (ВУЖКГ), дорожнього будівельно-експлуатаційного управління (ДБЕУ), а також виховної установи села Олександрівка, центральної районної лікарні (ЦРЛ) і санаторію «Дністер» впродовж декількох годин знайомили відвідувачів ярмарку з вакансіями. Режим роботи, соціальні гарантії, розмір заробітної плати… Жодне з питань, які цікавлять безробітних, не залишилося без відповіді. Більш того – досвідчені кадровики розповідали про нюанси трудового розпорядку й організацію виробничого процесу, про які інколи невідомо співробітникам відділу сприяння зайнятості. Це надало ярмаркові особливу продуктивність. Половина колективів, які взяли участь у заході, поза сумнівом, поповниться новими працівниками.

Для Кам’янського консервного заводу (ККЗ) якраз починається найбільш продуктивний період сезону. Щоб справлятися з переробленням усіх овочів, ягід і фруктів, які надходитимуть на підприємство, потрібні додаткові робочі руки. Вже тепер ККЗ має потребу у 20 сезонних робітниках. А на постійну роботу, за словами керівника відділу кадрів Валентини Матвєєвої, потрібні слюсарі. І якщо задовольнити цю потребу складно (оскільки обслуговувати заводські лінії повинні висококваліфіковані фахівці), то охочих попрацювати на конвеєрі – вистачає. Одна з них – Ольга Датій. Спеціальність у неї будівельна: маляр, штукатур, плиточник. У відділі сприяння зайнятості стоїть на обліку вже другий рік, а працевлаштуватися ніяк не вдається. Ось і почала розглядати вакансії не за профілем. На ярмарку зацікавилася пропозицією консервного заводу. Від представника адміністрації ККЗ дізналася про те, що навчання проводиться безпосередньо у цехах, а головне – про можливість закріпитися на підприємстві після закінчення сезону, і вирішила спробувати себе у новій справі. Такий самий намір висловили ще 18 відвідувачів ярмарку, тож питання забезпечення заводських цехів робітниками практично вирішене.

Підшукав собі місце до душі й рашківчанин Олександр Швець. Тракторист, який починав свій трудовий шлях ще в місцевому колгоспі, вже накопичив чималий досвід, працюючи за фахом не тільки у сільському господарстві, а і в інших галузях. Довелося побути й заробітчанином, але бажання бути поряд з сім’єю переважило високі заробітки за кордоном. На презентації дізнався про вакансію тракториста у ДБЕУ, дістав від кадровика детальну інформацію про умови праці й одразу ж вирушив на підприємство – влаштовуватися на роботу. А от вакансії інженера, машиністів спеціалізованої техніки (автогрейдера та бульдозера), електрика заповнити поки що не вдалося, оскільки серед відвідувачів ярмарку не знайшлося фахівців з досить високою кваліфікацією.

Вельми складно вирішується і питання забезпечення кадрами кам’янської галузі охорони здоров’я. Санаторію «Дністер» і центральній районній лікарні з усіма її підрозділами потрібно понад 30 осіб. Заявки на лікарів і медсестер, інструктора лікувальної фізкультури та фармацевта залишаються незабезпеченими роками, оскільки безробітних зі спеціальною медичною освітою в районі не зареєстровано. «Можливо, удасться розв’язати проблему за допомогою направлення на безкоштовне навчання у медінституті та медучилищах республіки уродженців Кам’янщини. Цей метод застосовується вже декілька років, і нині теж є квота для випускників шкіл району», – підкреслила начальник відділу кадрів ЦРЛ Неля Волкова.

Перший на Кам’янщині Ярмарок робочих місць, за оцінками працедавців, а головне – людей, які шукають роботу, став досить результативним. Тому співробітники відділу сприяння зайнятості мають намір надалі проводити подібні заходи щокварталу.

Лариса   ЛЕГКУН.