Здоров’я визначається не нашим діагнозом, а самою людиною

Рік рівних можливостей минув, але програми та проекти з удосконалення навколишнього середовища, створення доступних умов для людей з особливими потребами тривають. Таким чином минулого місяця в Придністров’ї відбувся семінар «Сексуальні та репродуктивні права та здоров’я дівчат і жінок з обмеженими можливостями». У заході взяли участь представники медичної галузі республіки, а також люди з особливостями розвитку.

Унікальна подія для системи охорони здоров’я республіки – саме так називають цей семінар фахівці Республіканського центру матері та дитини, який за подібною тематикою відбувся у республіці вперше. Головна мета зустрічі – покращення та збільшення доступності медичних послуг з охорони репродуктивного здоров’я для людей з обмеженими можливостями.

Про головні завдання, цілі та особливості проведення семінару кореспонденту нашої газети розповіла учасник та організатор заходу завідувачка Центру репродуктивного здоров’я та планування сім’ї, акушер-гінеколог вищої категорії Оксана Чебан.

– Хто бере участь у семінарі?

О.Ч.: Цей семінар проводиться в суміщеному середовищі: половина учасників є людьми з обмеженими можливостями, інші – представники системи охорони здоров’я з амбулаторно-поліклінічної мережі Бендер і Тирасполя, представники служби репродуктивного здоров’я.

– Чому з’явилася необхідність проведення семінару з такої тематики?

О.Ч.: Річ у тому, що в дільничній мережі акушерів, гінекологів та інших фахівців ми рідко бачимо людей з особливими потребами. Після досліджень, проведених в Європейському союзі, в Молдові, Росії, виявилося, що бар’єри дійсно існують. Ці ризики та непорозуміння є як в серцях людей з обмеженими можливостями, так і з боку медичних працівників. Світова практика підтверджує, що такі питання мають вирішуватися не тільки в односторонньому порядку, це повинен бути діалог. Тому наша мета – зрозуміти одне одного, зробити середовище дійсно доступним та рівним за можливостями.

– Про що дізнаються учасники заходу?

О.Ч.: Наші учасники – люди з особливими можливостями – отримають базові знання про сексуальні та репродуктивні права та про здоров’я, зокрема в таких аспектах, як сексуальність, зміни у підлітковому віці, про інфекції, що передаються статевим шляхом, про ВІЛ і СНІД, методи контрацепції, безпечну поведінку. Медичні працівники у свою чергу вивчать сучасні форми роботи з охорони репродуктивного здоров’я та підходи до жінок з особливостями розвитку.

Крім того, всі присутні на тренінгу отримають сертифікати Міністерства охорони здоров’я наших експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я – ВООЗ. Це дасть їм можливість у своєму середовищі читати лекції, виконувати свої репродуктивні права, робити це в потрібний час і в потрібному місці. Також ми надамо їм роздаткові матеріали, презентації та навчимо методик роботи «від рівного до рівного». У підсумку дуже сподіваємося прийти до того, що у стінах медичних установ з репродуктивного здоров’я людей з обмеженими можливостями з’явиться більше.

– Які проблеми в цій галузі вже вдалося вирішити?

О.Ч.: Минулого року Придністров’я стало першою країною з близького зарубіжжя, яка зуміла з фонду ООН завезти продукти репродуктивного здоров’я. Сьогодні ми розповідаємо про це нашим учасникам, людям з обмеженими можливостями, пояснюємо, що вони завжди зможуть отримати те, що є в арсеналі, абсолютно безкоштовно.

Також ще з минулого року поступово проводиться реконструкція медичних установ, ми робимо їх більш доступними та зручними для всіх членів суспільства без винятку. Проблемою нині залишаються санітарні кімнати, але незабаром плануємо впоратися і з цим завданням.

– Робота з удосконалення доступності середовища однозначно повинна якось контролюватися людьми з обмеженими можливостями. Як це відбуватиметься?

О.Ч.: Дійсно, участь усього суспільства має на увазі, що громадянське суспільство та громадські ради на сьогодні є невіддільною частиною якості роботи. Таким чином, Центр матері та дитини створив раду, в яку увійшли представники багатьох неурядових і громадських організацій, у тому числі людей з обмеженими можливостями. Наш метод оцінки роботи – це інтерв’ювання відвідувачів зі спеціально розробленими анкетами, а потім обговорення результатів.

– Тож, повертаючись до семінару, зазначте провідну думку заходу.

О.Ч.: Здоров’я – це завдання не тільки служби охорони здоров’я, це завдання всього суспільства: і ЗМІ, і державних адміністрацій, і сімей, і громадського сектора. «Один у полі не воїн» – це стосується і здоров’я, тому що 80 % здоров’я – це спосіб життя, це правильні норми, які формуються в тому числі й суспільством. Здоров’я визначається не нашим діагнозом, а самою людиною.

Тетяна   ВЛАДИМИРОВА.