Трагічна дата нашої історії

У Тирасполі 19 червня на столичному Меморіалі Слави відбувся мітинг «Пам’ять в серці кожного жива», присвячений 27-й річниці від Дня Бендерської трагедії 1992 року. Впродовж існування Придністровської Молдавської Республіки наші громадяни щороку згадують імена її захисників, які віддали свої життя за нашу свободу.

На заході були присутні: заступник Голови Уряду ПМР – міністр охорони здоров’я Олексій Цуркан, заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва, народні депутати Михайло Бурла й Григорій Дяченко, глава держадміністрації міст Тирасполя і Дністровська Олег Довгопол, захисники Придністров’я, представники громадськості республіки.

19 червня 1992 року розгорнулися криваві бої між придністровськими ополченцями й молдавськими збройними формуваннями за контроль над містом Бендери. В історію ці події увійшли як Бендерська трагедія. Її жертвами стали сотні людей, ще сотні дістали поранення. Близько 100 тисяч людей були змушені покинути місто й стали біженцями. Пошкоджено тисячі будинків, десятки підприємств і установ.

На захист Бендер у 1992 році від агресії збройних формувань Молдови стали захисники ПМР, козаки, ополченці, бійці територіально-рятувальних загонів, батальйону «Дельта» та мирні жителі.

Загалом у ті трагічні дні загинуло 628 придністровців, серед яких було 66 тираспольчан.

Хвилиною мовчання учасники мітингу вшанували пам’ять загиблих у дні Бендерської трагедії. Також вони поклали квіти до могил придністровських захисників.

В інтерв’ю нашому кореспондентові учасники мітингу розповіли про важливість збереження історичної пам’яті.

Заступник глави держадміністрації з соціальних питань міст Тирасполя і Дністровська Марія Пащенко зазначила, що як Велика Вітчизняна війна 1941–1945  років, так і трагічні події 1992 року назавжди залишаться в пам’яті кожної придністровської сім’ї. «Важливо передавати з покоління в покоління історичну правду про людей, які боролися за незалежність Придністров’я. Хотілося б вірити в те, щоб такі страшні події ніколи не повторилися».

Голова Тираспольської Ради ветеранів війни, праці та Збройних сил Володимир Лебедєв підкреслив, що в дні Бендерської трагедії придністровський народ показав свою єдність. «Попри всі труднощі, завдяки допомозі з боку Росії, нам вдалося зберегти свою свободу. Низький уклін всім загиблим. Пам’ять про них завжди житиме в наших серцях», – сказав ветеран.

Захисник Придністров’я Олексій Поздняков, який був героєм одного з матеріалів патріотичної акції «Хлопець взяв автомат, тому що так Батьківщині потрібно», яку проводило ДУ «Приднестровская газета» за підтримки Державної служби ЗМІ ПМР, зауважив, що обов’язок кожного жителя ПМР – не забувати героїчний подвиг придністровців, які віддали своє життя за мирне небо над нашими головами. «У цей день разом зі своїми бойовими товаришами ми згадуємо трагічні події 1992 року. Хочу висловити через вашу газету вдячність ДУ «Приднестровская газета» і трьом республіканським газетам «Приднестровье», «Гомін», «Адевэрул Нистрян» за збереження історичної пам’яті та внесок у патріотичне виховання молодого покоління придністровців».

По закінченні мітингу його учасники вирушили на кладовища «Дальнє» і «Нове» для вшанування пам’яті героїв Придністров’я.

О 16.45 відбулася загальноміська хвилина мовчання з включенням міських сирен оповіщення, присвячена вшануванню пам’яті придністровських героїв.

Олександр   ЗАЙЧУК.