19 червня 1992-го… Щоб пам’ятали

19 червня до Рибницького Меморіалу Слави прийшли захисники Придністров’я, представники козацтва та громадськість.

Рибницький меморіал був відкритий 1 серпня 2017 року в День пам’яті й скорботи за загиблими захисниками Придністров’я. На Меморіалі Слави в гранітних плитах увічнені 40 імен і прізвищ полеглих героїв. Збір коштів на будівництво пам’ятника проводився міськими установами та підприємствами, мешканцями міста. Цей меморіал дуже важливий для збереження пам’яті про полеглих воїнів. В урочистій церемонії відкриття брали участь Вадим Красносельський, перші особи держави, депутати, представники громадських організацій та жителі міста. Того дня у зверненні до захисників Придністров’я, рідних і близьких загиблих, жителів міста і всіх придністровців Глава держави сказав: «У захисті Придністров’я брали участь люди багатьох національностей, жителі всіх районів республіки й, звичайно, ваші земляки – рибничани. Відтоді минуло вже багато років, виросло нове покоління. Молоді люди знають про трагічні події того часу з розповідей старшого покоління. Хочу звернутися саме до них: не дозволяйте нікому змінити вас, не дайте підмінити ваші цінності, вашу мораль, оскільки це може призвести до загибелі Придністров’я. Тільки зберігши незалежність нашої держави, ми зможемо відчувати себе в безпеці».

Покладання вінків до пам’ятника захисникам Вітчизни до Дня Бендерської трагедії 19 червня 2019 року відбулося за участю заступника глави держадміністрації з соціальних питань Юрія Молдовського та секретаря Рибницької міськради, народного депутата Дмитра Багріна. Була присутня на заході й Надія Чегурко – справжня жива легенда Придністров’я. На той переломний момент вона (депутат Верховної Ради МРСР, молдаванка за національністю) виступала проти варварського закону про мову. Саме ця скромна жінка відіграла величезну роль у створенні нашої республіки.

Цей день пам’ятний для нашого народу страшними подіями: націоналісти Молдови вторглися в мирні Бендери й почали криваву розправу з його жителями. Це був один із найбільш кровопролитних моментів в історії нашої країни. Протягом 40 днів і ночей в місті лилася кров. І лише завдяки мужності та героїзму придністровців Бендери вистояли. Жителі Рибниці та Рибницького району не залишилися байдужими й прийшли на допомогу Бендерам. Тоді в боях загинув 31 рибничанин. Усього ж ці події, які увійшли в історію як Бендерська трагедія, забрали життя понад 500 осіб, серед яких були мирні жителі, в тому числі жінки й діти. Ще сотні громадян дістали поранення, а приблизно сто тисяч стали біженцями.

У своєму інтерв’ю Надія Георгіївна згадувала про те, як провокації та військові дії з боку Молдови призвели до загибелі людей: «Без сліз про це неможливо згадувати… Мертві люди… як на машинах їх відвозили… Розбиті будівлі, вікна, як стріляли… Це було дуже страшно… Ця трагедія в історії придністровського народу не забудеться ніколи».

Юрій Молдовський у своєму виступі сказав: «19 червня – скорботна дата не тільки в історії Бендер, але і всього Придністров’я. Тому сьогодні ми віддаємо данину пам’яті всім захисникам, які відважно боролися за нашу республіку влітку 1992 року. Спасибі їм за мирне небо над головою».

Після покладання квітів захисники Придністров’я, представники адміністрації та всі присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

Дмитро   АКІНІН.