Ніхто не забутий і ніщо не забуте

Сотні кам’янчан: представники керівництва району та міста, трудових колективів і громадських організацій, ветерани й молодь – зібралися 19 червня біля меморіалу, спорудженого на міському кладовищі на згадку про захисників Вітчизни. Одна з його плит увічнила подвиг придністровців, які стали у 1990 роках на захист молодої республіки від озброєної агресії з боку націоналістично настроєного політичного режиму Молдови.

Про мотиви, які спонукали жителів Лівобережжя Дністра боротися за відродження власної державності, нагадала заступник глави держадміністрації району та міста Галина Трублаєвич: «Багатонаціональний народ, який століттями живе у цьому краю в мирі та злагоді, не міг змиритися з дискримінаційними щодо «нетитульної нації» законами, що приймалися у Кишиневі. Усі люди мають право говорити рідною мовою, жити на своїй землі, дотримуючись традицій предків, працювати та розвиватися».

На захист цих основоположних принципів і стали у 1990-х мешканці Придністров’я. Був серед них і Віктор Войков. «Весь народ піднявся в ту пору на боротьбу: спочатку мирну – вона виражалася в протестах, які висловлювалися на численних мітингах. Коли ж кишинівська влада кинула на наші міста озброєних націоналістів – тисячі придністровців пригадали віковий досвід предків і пішли в народне ополчення. Ми не думали про славу чи нагороди, а думали, як вистояти проти добре озброєних і підготовлених ОПОНівців. Перебуваючи на передовій, ми відчували всенародну підтримку, завдяки якій і перемогли», – підкреслив Віктор Анатолійович, який по праву має звання «Захисник Придністров’я».

Відстоюючи свої права, наш народ заплатив високу ціну. Лише в Бендерах загинуло 489 осіб. Серед них – і двоє уродженців Кам’янки. Пам’ять про ополченця Василя Островаря і стрільця 1-ї роти Республіканської гвардії Петра Баранова, про полеглих на передовій і померлих у мирний час захисників Придністров’я вшанували хвилиною мовчання. На їхні могили та до плит меморіалу вдячні земляки поклали квіти. Ніхто не забутий і ніщо не забуте.

Двом трагічним датам – Дню Бендерської трагедії та 78-й річниці початку Великої Вітчизняної війни – у Кам’янці присвятили одну з концертних програм у рамках літнього фестивалю «Камертон». Глава держадміністрації району та міста Володимир Бичков висловив вдячність усім, хто захищав і захищає свободу й незалежність рідної землі.

Тетяна   ГРИЦЮК.