Створити рай на землі, де житимуть твої нащадки

Рівно рік тому, 22 червня, Президент Вадим Красносельський видав Указ «Про оголошення 2019 року в ПМР «Роком екології та благоустрою».  У січні Уряд  представив 92 заходи, розроблені спільними зусиллями державних адміністрацій  міст і районів, міністерствами сільського господарства і природних ресурсів, економічного розвитку, закордонних справ і внутрішніх справ, Державною службою екологічного контролю та охорони навколишнього середовища для поліпшення екологічної обстановки та благоустрою населених пунктів у ПМР.

Нарада організаційного комітету з контролю виконання екологічних заходів за минулий період відбулася 18 червня на майданчику Держслужби профільного відомства під головуванням заступника Голови Уряду з питань правового регулювання та взаємодії з органами державної влади – керівника Апарату Уряду ПМР Станіслава Касапа. У нараді взяли участь представники виконавчої гілки влади від усіх міст та районів республіки.

Так, за результатами роботи за звітний період у Державному лісовому фонді вже висаджено понад 100 га лісу по всій республіці, реалізується програма озеленення населених пунктів та створення масивних захисних насаджень у промислових зонах. Розроблено спеціальну програму з відновлення високостовбурних дібров на землях Державного лісового фонду ПМР на 2020–2040 роки. Весняної пори акцією «Первоцвіт» перейнялися понад 240 людей, які розповсюдили понад 1 200 спеціальних листівок, закликаючи населення республіки не зривати  перші весняні квіти, берегти їх, адже цим ніжним квіточкам загрожує повне зникнення. Вони занесені до «Червоної книги» ПМР.

Серед школярів проведено акцію з виготовлення годівниць для птахів та виявлено переможців республіканського конкурсу «Сузір’я талантів» у номінації «Екологічна діяльність», у якій взяли участь 75 дітей.

Нині проводиться фотоконкурс «Зелена галявина», присвячений очищенню населених пунктів та природних зон від побутового сміття, метою якого є привернення уваги населення до проблем забруднення вулиць населених пунктів, лісосмуг, берегів річок, формування екологічної культури й твердого переконання в тому, що сміттю місце на звалищі, а не на вулицях і в природному середовищі. Завданнями конкурсу є аналіз ситуації з забруднення міст і районів республіки, агітація населення, спрямована на прибирання та впорядкування території, пропаганда і поглиблення екологічної свідомості.

Централізовано збиратимуться та вивозитимуться на утилізацію за межі республіки  уживані батарейки. Проведена велика робота у всіх підвідомчих установах Міністерства охорони здоров’я зі збору та утилізації ламп, що містять ртуть.

По завершенні наради Станіслав Касап дав інтерв’ю нашому кореспондентові: «Ми сьогодні заслухали звіти з кожного куточка нашої країни. Як бачимо, робота з виконання Указу Президента ведеться дуже активно. У всій республіці проходять екологічні акції з залученням учнівської та студентської молоді. Придністровці є свідками того, які масові заходи відбуваються в кожному населеному пункті. Висаджуються дерева та декоративні кущі, керівники адміністрацій, сільських та селищних рад беруть активну участь у розробці та створенні привабливих зон для відпочинку як місцевого населення, так і туристів. Лише в Тирасполі водночас будується декілька скверів. На благоустрій кошти виділені з Фонду капітальних вкладень, адже нинішній рік називається не лише Роком екології, а й Роком благоустрою».

Проблемами екології цікавилася  Аліса   КОХАНОВА.