Освіта – головний внесок суспільства у свій розвиток

Протягом трьох років освітні установи забезпечать підручниками молдавською та українською мовами.

18 червня на нараді з керівництвом Мінпросу, Мінфіну, Держслужби ЗМІ та управлінь народної освіти Тирасполя і Бендер прем’єр-міністр Олександр Мартинов знову звернувся до теми про скасування в школах орендної плати за підручники у 2019–2020 навчальному році. А у 2020–2021 рр. безкоштовними для учнів початкових класів стануть і робочі зошити. Витрати на ці заходи, як сказав Олександр Мартинов, слід закласти в республіканський бюджет 2019 року.

Була порушена і проблема забезпеченості освітніх установ підручниками. У 2019 році на підручники вперше за довгий час був закладений 1 млн рублів. Ще 440 тисяч рублів були виділені відповідно до Державної цільової програми «Підручник». Проте навіть таких коштів не вистачає для забезпечення всіх шкіл необхідною навчальною літературою. Тому прем’єр-міністр доручив довести суму коштів, що виділяються на забезпечення навчальних закладів підручниками, до 5 млн рублів. Головна мета такого рішення Олександра Мартинова – забезпечити школи якісною і новою літературою.

Особливу увагу Голова Уряду просив звернути на контроль за випуском підручників молдавською та українською мовами. В. о. міністра просвіти Алла Ніколюк поінформувала його, що частина підручників (здебільшого для початкової та середньої школи) вже перекладена. Однак є проблеми з кадровими питаннями: не вистачає перекладачів, які виконують цю роботу. Нині переклад одного підручника українською або молдавською мовами займає близько року. А створення макетів цих підручників також вимагає додаткового часу.

Олександр Мартинов доручив Мінпросу скласти програму з оснащення освітніх установ навчальною літературою українською та молдавською мовами, яка має бути виконана протягом трьох років. Крім того, учасники наради розповіли про проблеми забезпечення дитячих садків і шкіл іграшками та канцтоварами – фарбами, альбомами, пластиліном тощо. Як зазначив прем’єр-міністр, витрати на такі заходи необхідно закласти вже з цього року. У ПМР дитячі садки відвідує понад 22 тисячі дошкільнят. Щоб забезпечити мінімум потрібного навчального приладдя, Мінпрос почне розробляти типові набори канцелярських товарів та іграшок. Закуповуватимуться вони державним коштом.

Наталія   СИНЯВСЬКА.