У доросле життя – під вітрилами мрій

Кам’янський парк, який має ім’я свого засновника – героя Вітчизняної війни 1812 року Петра Вітгенштейна, немов перемістився в минуле. Вишукані бальні сукні та строгі костюми, мелодії у виконанні духового оркестру занурювали в атмосферу, що панувала в цьому куточку відпочинку два століття тому. Це й не дивно. Адже тут знову бал. Не великосвітський, а випускний, герої якого – 88 дівчат і юнаків, які тільки-но закінчили середні школи Кам’янського району.

Першу на своєму життєвому шляху вершину вони здолали за щоденної підтримки наставників і батьків. Тому так щиро та зворушливо звучали слова вдячності вчорашніх школярів, адресовані вчителям, які впродовж 11 років не просто передавали учням знання, а вкладали в кожного часточку власної душі. А батьки випускників, які добилися найвищих успіхів у навчанні, стали повноправними героями балу. Адже разом з дітьми вони знов пережили період учнівства – деколи навіть вдаліший, ніж власний. У кожній шкільній перемозі є батьківський внесок – й у святковий день він відмічений Листами подяки керівництва Кам’янського району.

Перемог досягнуто чимало. Усі одинадцятикласники успішно склали іспити, у тому числі ЄДІ. Серед випускників – 19 медалістів і 1 відмінник. Це вагомий результат, адже в республіці з медалями закінчили школу близько 15 % одинадцятикласників. У Кам’янському районі цей показник перевищує 21 %, що свідчить про високу якість знань випускників. Атестати з відзнакою та медалі: 4 золоті й 15 срібних – вручив їм Президент ПМР Вадим Красносельський.

Учасники урочистої церемонії – не просто відмінники зі зразковою поведінкою. За роки навчання, крокуючи до заповітної мрії, вони не раз продемонстрували свої таланти, відзначилися у творчості та спорті. Серед медалістів – призери республіканських предметних олімпіад і дослідницького товариства учнів Олександра Купцова, Ганна Гроза, Кирило Вакар і Николетта Мазур. Випускниками відразу двох навчальних закладів стали Христина Шонька та Владислав Греков: крім загальноосвітньої школи, дівчина успішно закінчила художню, а хлопець – спортивну (неодноразово продемонструвавши за роки занять легкою атлетикою свою майстерність на міжнародних змаганнях).

Втім, усі випускники, а не тільки медалісти, впродовж шкільних років здобули знання та навички, необхідні в дорослому житті. «Ви навчилися дружити, розуміти одне одного й учителів, думати й міркувати, формувати та відстоювати власну думку. Це той багаж, який дала вам школа, бережіть і примножуйте його – він допоможе вам здолати всі перешкоди. У житті все буває – і труднощі, і падіння, і переживання. Нічого не бійтеся. Крокуйте вперед, і все у вас буде гаразд!» – дав напуття випускникам Президент.

Один із головних кроків на життєвому шляху – вибір професії. Його випускники вже зробили. Дехто навіть став студентом, успішно склавши вступні іспити у вищі навчальні заклади. І хоча попереду у вчорашніх школярів ще декілька років навчання, керівники району: глава держадміністрації Володимир Бичков і голова Ради народних депутатів Віктор Матвєєв – уже сьогодні звернулися до них із закликом пам’ятати про те, що малій батьківщині потрібні грамотні фахівці різних галузей народного господарства, які своєю працею робитимуть Кам’янщину кращою.

Ніна   ПАНАЇДА.