День скорботи й печалі

У Парканах 21 червня згадували жертв фатальних подій 92-го. 27 років тому в парку техніки військової частини, дислокованої в селі, стався вибух комплекту боєприпасів. Трагедія забрала життя 26 військовослужбовців інженерно-саперного батальйону та молодих новобранців.

На місці вибуху – стела, а на ній 26 імен, назавжди вписаних в історію Придністров’я. Щороку до братської могили приходять рідні та близькі загиблих, а також представники влади. Про події 92-го неможливо забути навіть через десятки років. Здається, що це місце в Парканах просякнуте болем, адже 27 років тому тут обірвалися життя людей, які свято відстоювали свободу свого рідного краю. З 26 загиблих – 22 зовсім юні хлопці, молоді новобранці, які ще навіть не встигли прийняти присягу.

21 червня 1992 року. На годиннику 23:45, інженерно-саперний батальйон готується до оборони, новобранці приступили до виконання свого першого серйозного завдання: їм довірили спаковувати ГМЗ (гусеничний мінний загороджувач), і раптом прогримів вибух – снаряди здетонували. «Молодих солдатів я можу з упевненістю назвати героями свого часу, вони рвалися в бій, а ми їх оберігали, намагалися не випускати на позиції, а тут вони виявили бажання допомогти – підготувати боєкомплект ГМЗ. Пізніше виявилося, що це була диверсія з боку Молдови: до  наших лав потрапили вороги, які її й організували. Найімовірніше, це був вибуховий пристрій, який підірвав боєкомплект мін. Саму по собі міну, яку пакували солдати, хоч молотком бий, поки її не підключать, вона не вибухне», – розповів Анатолій Міхов. У 1992 році він був командиром роти першого батальйону ополчення, перебував недалеко від місця трагедії й одним з перших прибув на допомогу. «Усе було у вогні, вибухали боєприпаси, та, крім того, вівся обстріл з боку поля с. Тернівки. Тому немає сумнівів, що це була диверсія», – зазначив Анатолій.

У день пам’ятної дати на Меморіалі Слави в селі Паркани зібралися рідні загиблих, громадські працівники, представники влади, жителі села, щоб ушанувати пам’ять захисників Придністров’я. Серед присутніх був і перший Президент ПМР Ігор Смирнов, який зазначив, що «…Паркани відіграли важливу роль в історії становлення молодої республіки».

 Живі квіти до монумента та хвилина мовчання – як данина пам’яті та поваги придністровським героям.

Марія   КРАВЕЦЬ.