Ми знов прийшли до Вічного вогню: рокам ніколи пам’яті не стерти

У всіх містах і районах Придністров’я 22 червня відбулися пам’ятні заходи, присвячені вшануванню пам’яті загиблих у роки Великої Вітчизняної війни.

У Тирасполі на столичному Меморіалі Слави в пам’ятній акції взяли участь: Президент ПМР Вадим Красносельський з дружиною, заступник Голови Уряду – міністр охорони здоров’я Олексій Цуркан, заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва, глава державної адміністрації міста Тирасполя і міста Дністровська Олег Довгопол, представники громадськості, жителі міста.

Запалюючи свічки й лампадки, люди віддають данину поваги подвигу радянських солдатів, які загинули у війні 1941–1945 років.

В інтерв’ю представникам ЗМІ Вадим Краносельський наголосив на важливості збереження історичної пам’яті: «Пам’ять повертає нас у ті часи, в ті трагічні дні початку Великої Вітчизняної війни. Віроломний напад, масова загибель людей – це була спільна трагедія всього радянського народу. Страшна війна, важкі випробування. Чотири роки. Величезні втрати. Досі не можуть порахувати, скільки насправді загинуло людей. Два мільйони їх, як і раніше, вважають зниклими безвісти. Гинули діти, жінки, люди похилого віку. Дуже важко усвідомлювати, що сьогодні теж є ті, хто хоче переписати історію, приписати комусь перемогу, назвати солдатів-визволителів окупантами, а полководців – кровожерами. Це неправильно. Ми повинні шанувати пам’ять, іти в Безсмертному полку, запалювати Свічку пам’яті».

Глава держави висловив вдячність тираспольчанам, які в цей трагічний день взяли участь в акції, прийшли в такий ранній час на меморіал, запалили свічки й поклали квіти до могил героїв.

У Бендерах пам’ятні заходи відбулися на Площі героїв. Під звуки пісні «Журавлі» у виконанні співачки Наталії Ділан в мирне літнє небо злетіли білі кульки – як символ чистих душ радянських солдатів, чиє життя забрала війна. На згадку про героїв-фронтовиків, які зупинили коричневу чуму, до Вічного вогню лягли живі квіти від офіційних осіб, ветеранів Великої Вітчизняної війни.

На Меморіалі Військової Слави в Дубоссарах жителі міста також запалили свої свічки, аби згадати події тих років. Студенти Дубоссарського індустріального технікуму показали інсценізацію призову молодих юнаків до лав Червоної Армії для захисту Батьківщини від ворога. На згадку про жертви війни була оголошена хвилина мовчання.

Жителі Слободзеї також вшанували пам’ять тих, хто не прийшов з війни. Серед сотень городян на Меморіалі Слави запалила свічку і керівник клубу «Ветеран» Олена Свищева. Вона була дитиною, коли розпочалася війна, але перший день тих страшних подій маленька тоді дівчинка запам’ятала в подробицях на все життя.

У міському парку Кам’янки жителі згадували імена героїв. У пам’ятному заході, який відбувся о 4-й годині ранку на Меморіалі Слави, взяла участь ветеран Великої Вітчизняної війни Євгенія Григорівна Полоз, для якої червневий ранок 41-го – не просто історія, а сторінка особистої біографії.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять загиблих й померлих і поклали свічки й квіти до пам’ятника Невідомому солдату та до меморіальних плит.

Мешканці Рибниці теж зустріли ранок 22 червня на обеліску Слави. В руках учасників заходу – пам’ятні свічки, квіти й 78 білих кульок, що символізують річницю початку війни. Рибничани запалили свічки, з яких і склали біля підніжжя меморіалу слово «Пам’ятай!».

Олександр   ЗАЙЧУК.