Агросектор Кам’янщини не викликає тривоги

Об’їзд сільськогосподарських угідь республіки – традиційний захід, у рамках якого аграрії не тільки обмінюються передовим досвідом. Напередодні збиральної кампанії фахівці Міністерства сільського господарства та природних ресурсів оцінюють потенційний урожай, який достигає в полях і садах, на городах і виноградниках. І ретельне вивчення ситуації, що склалася в галузі нинішнього року, підтверджує: коректування прогнозів на урожай вкрай необхідне.

«Об’їзди, що відбулися на півдні республіки, показали: рівень технології обробітку сільгоспкультур досить високий, але, на жаль, погодні умови, особливо в Слободзейському районі та в більшій частині Григоріопольського, несприятливі для формування високого врожаю пшениці, – підкреслив перший заступник міністра Олег Ділігул. – У зв’язку з цим особлива роль щодо забезпечення продовольчої безпеки республіки відводиться Кам’янському, Рибницькому та Дубоссарському районам. Ми сподіваємося, що погодні умови в північній зоні сприятимуть якісному дозріванню урожаю, а аграрії зуміють благополучно його зібрати та закласти на зберігання».

Перспективи на урожай озимих культур, які на Кам’янщині вирощують у господарствах усіх форм власності, фахівці Мінсільгоспу вважають такими, що подають надію. На окремих ділянках прогнозований намолот пшениці – близько 70 центнерів з гектара. Своєчасно та якісно виконано всі агрозаходи – і сьогодні на полях густо стоїть повноваге колосся. Таку картину учасники об’їзду спостерігали в передовому колгоспі «Путь Леніна», у великій фірмі «Кам’янський колос» і в єдиному в районі виробничому сільгоспкооперативі «Подойма». Ці господарства – у лідерах з обробітку не тільки зернових, а і технічних культур. Збирають високі урожаї як звичних соняшника та кукурудзи (яку, до речі, щороку значно розоряють дикі кабани), так і рапсу, який порівняно недавно зайняв своє місце у сівозміні. Комісія Мінсільгоспу відзначила гарний стан цих культур. Рослини добре розвинені, досягають двометрової висоти. Поля доглянуті, без бур’янів. «Сільгосппідприємства Кам’янщини постійно демонструють високу культуру землеробства, починаючи з грамотного розподілу посівних площ залежно від попередників, ретельного підбору насіння, і закінчуючи дотриманням усіх умов щодо обробітку культур. До того ж, постійно впроваджують нові прогресивні технології», – зазначив помічник міністра Федот Цибульський. І спрогнозував: якщо погода не піднесе неприємних сюрпризів, Кам’янський район цього року здатний дати з гектара по 3 тонни соняшнику і по 100 центнерів кукурудзи.

Уточнення про доброзичливість природи в цьому випадку незайве. Адже погоду цього року можна порівняти з «американськими гірками»: пізні заморозки, дощі у фазі цвітіння, зливи, що змивали посіви, град тощо. Агрономи господарств тільки й встигають вносити корективи відповідно до погодних умов.

У Янтарному, де розташовані виноградники Рибницького виробництва ЗАТ ТВКЗ «KVINT», за останній час випала тримісячна норма опадів, п’ять разів дощі супроводжувалися градом. Але завдяки досвіду агрономів і злагодженій роботі колективу, в якому працюють близько 70 жителів різних сіл Кам’янщини, було вжито необхідних заходів, щоб не допустити розвитку хвороб, шкідників і бур’янів. І, на думку фахівців Мінсільгоспу, фітосанітарний стан виноградників – гарний. Проте прогнози на урожай робити передчасно. Директор Рибницького виробництва Олександр Присяжний упевнений: необхідно дочекатися зімкнення ягід у кетягах, ось тоді й стане зрозуміло, який буде валовий збір винограду.

Попали під град і сади селянсько-фермерського господарства Валерія Шпилькіна – і це негативно позначиться на товарному вигляді фруктів. А він для садівника, який реалізує продукцію не тільки на внутрішньому ринку, а й за межами республіки, так само важливий, як і смакові якості черешні, вишні, абрикосів і слив.

А от овочі, вирощені городниками колгоспу «Путь Леніна», продаються здебільшого на придністровських ринках. За недорогою, але вельми якісною вітамінною продукцією з села Хрустова мешканці республіки навіть у черги вишиковуються. У нинішньому році на площі у 20 га зростають помідори, баклажани, солодкий перець, морква та цибуля. Ще на 10 га зріють кавуни та дині. Город і баштан – в ідеальному стані. Ретельний догляд за ними впродовж усього сезону здійснюють 60 колгоспників, і відмовлятися від ручної праці в Хрустовій не мають наміру. Не тому, що ретрогради, а тому, що прагнуть поставляти на наші столи екологічно чисті овочі, кавуни та дині. Задоволені таким станом справ не лише споживачі колгоспної продукції, а й самі хрустовчани, які мають можливість непогано заробляти, не виїжджаючи за межі республіки – адже овочеві та баштанні культури, вирощені ними, завжди рентабельні.

Уважно ознайомившись зі станом усіх культур і багатолітніх насаджень, учасники об’їзду висловили консолідовану думку: ситуація в агросекторі Кам’янщини не викликає тривоги, сподіванки на урожай хороші, а досвід і знання трудівників господарств є запорукою того, що все, що виросло в полях і садах, буде зібране та збережене без втрат.

Тетяна   ГРИЦЮК.