Свято народів Придністров’я

Гуляють народи Придністров’я, танцюють традиційні танці, всюди лунають гучні пісні, ллється вино та сік смачний – так весело та гомінливо минулого тижня в Бендерській фортеці пройшов народний фестиваль. На території комплексу зібралася понад тисяча жителів республіки: бендерчан та гостей міста, щоб згадати традиції давнішні та побачити нові таланти республіки.

Цього дня вся територія фортеці перетворилася в історичну реконструкцію. Молдавські, болгарські, українські, російські та інші народи об’єдналися на придністровському фестивалі, показуючи гостям заходу велике різноманіття місцевих традицій.

На святі у фортеці можна було побачити всі культурні особливості нашої країни. Наприклад, у центральній частині парку розташувалися народні подвір’я, які запрошували до себе всіх, хто хотів ближче дізнатися про побут та культуру придністровського народу.

Щиро вітала всіх радісними піснями молдавська каса маре. Для гостей на цьому подвір’ї розташувався пишний стіл з різноманітними ласощами. На імпровізованих стінах висіли традиційні молдавські килими та рушники з іконами. До речі, всі деталі хати виконані за давніми традиціями власноруч, адже саме так хазяйка у своєму домі створювала атмосферу домашнього сімейного затишку. Звичайно ж, як у будь-якій молдавській хаті, не обійшлося і без головного напою – вина. На столі воно красувалося в старих гарних келихах.

Далі побачили ми й українську хатинку, господиня якої вітала гостей щирими словами, пригощала смачним салом та іншими ласощами. «Всі ми – народи Придністров’я, і живемо дуже дружно, у мирі. Хоч я за національністю молдаванка, мені дуже близькі й українські традиції. Тому ось вирішила подивитися на українську хатинку. Дуже подобається, що тут всі розмовляють рідною мовою, співають пісні, пригощаються, тобто як у справжній родині», – розповіла жителька Тирасполя Наталя Чернеску.

З іншого боку розташувалося болгарське подвір’я. Традиційно, воно було представлене уродженцями Паркан. Як зазначають селяни, зберігати рідну культуру та історію на території Придністров’я для них є особливо важливим, адже Паркани – єдиний болгарський населений пункт у нашій республіці. Гості свята могли побачити в хатині й велике різноманіття історичних костюмів. Дівчатка та хлопці в яскравих червоно-чорних костюмах запрошували всіх до себе.

Величезна ложка червоної ікри, національні російські наряди та інші колоритні речі гості заходу могли на себе приміряти на спеціально підготовлених фотозонах, які підготувало товариство російської культури. Був тут і стіл з ласощами: смачними бубликами та пряниками – як символ традиції пити ввечері у великій родині чай. Іншими словами, обряди та особлива історична атмосфера траплялися на кожному кроці.

Особливо приваблював великий концерт у фортеці, у якому взяли участь найкращі артисти республіки. Отже, гості вечора на сцені парку могли побачити концертні номери у виконанні Придністровського державного ансамблю народної музики та танцю «Віоріка», ансамблю пісні й танцю «Прієтєнія», вокального ансамблю української пісні «Хрустовчанка». Лунали на заході й козацькі пісні, адже вони також є частиною придністровської культури. Виконував їх ансамбль козацької пісні «Козацькі серця». Не забули організатори й про сучасну придністровську культуру, яку крок за кроком будує нове покоління, тож на народному фестивалі концертний номер показав і зразковий танцювальний ансамбль «Ритмік-данс».

«Сьогодні ми постаралися зібрати найяскравіші творчі колективи нашої держави, що працюють у народному стилі. Народна культура – це душа придністровців, їхнє серцебиття і єдність», – підкреслила начальник Державної служби з питань культури та історичної спадщини Марія Кирмиз.

Гості фортеці змогли не тільки побачити виконання танців, почути народні пісні та скуштувати ласощів на національних подвір’ях, а й власне доторкнутися до мистецтва. Тож на окремій ділянці для всіх охочих спробувати себе в промислі розташувалися майстер-класи. Килимоткацтво, прядіння, малювання портретів та вишивка – на фестивалі можна було дізнатися, як декоративно-прикладним мистецтвом займалися у давнину.

Поруч розташувалися готові роботи майстрів Придністров’я, які прибули на фестиваль зі всієї республіки. Народні ляльки, роботи з дерева, паперу, картини, традиційні молдавські, українські та російські побутові речі – які тільки вироби не виконують наші придністровські майстри. Оцінили виставку й самі гості заходу.

«Дивлячись на деякі речі, навіть неможливо повірити, що це було зроблено власноручно. Люблю приходити на такі заходи та спостерігати, що з’явилося новеньке, чим цього разу порадують майстри. Завжди знаходжу для себе дещо цікаве. Такі виставки навіть надихають і самому творити. Все ж таки придністровські умільці великі молодці, адже вони роблять великий внесок у збереження нашої національної спадщини», – зазначила бендерчанка Ольга Разнован.

Поділилися своїми емоціями й самі майстри: «Наша установа займається народними промислами, тому тема сьогоднішнього фестивалю нам дуже близька. Зібрали для виставки все найцікавіше. У нас багато умільців, які займаються традиційним народним мистецтвом. Наприклад, вишивкою, або різьбленням по дереву. Помічаємо, що і відвідувачам виставки подобаються наші роботи, від цього дуже приємно. До речі, такі фестивалі й самі по собі є натхненням, адже можна побачити дещо нове в інших майстрів, або просто спостерігаючи за фестивалем, на думку приходять цікаві ідеї», – повідомила Наталя Нагіц, керівник народного клубу декоративно-прикладної творчості та образотворчого мистецтва «Самоцвіти» Тираспольського Будинку народних традицій та ремесел.

Не обійшлося на фестивалі, звичайно ж, і без традиційної національної кухні. Придністровські промисловці підготували для учасників та гостей заходу смачні м’ясні страви, випічку, квас та інші ласощі.

Ще однією традиційною для народу розвагою вважається цирк. Цей вид мистецтва, напевно, існує в будь-якій країні, але придністровський цирк – це особливий колорит. На фестивалі дітям та дорослим підносили настрій вітчизняні артисти: акробати виконували складні трюки з важкими речами, а клоуни смішили публіку бадьорими іграми. Розважальну програму для юних городян підготували також артисти Придністровського державного театру драми та комедії ім. Н. С. Аронецької. Вони виступали, продемонстрували публіці постановку російської народної казки.

«Приємно, що в нашому місті так часто почали проводитися такі заходи, куди можна вийти з дітьми та цікаво провести дозвілля. Крім цього, такий фестиваль, як наприклад, сьогодні, нагадує про наші традиції, культуру, а це важливо для наступних поколінь», – зазначила жителька Бендер Ганна Наумова.

Тетяна   БУКІНА.