Наркотикам – «Ні»!

Минулого тижня в столиці підбили підсумки республіканської акції «Армія проти наркотиків». На заході обговорювалися масштаби проекту, виконання поставленої мети, а також результати, яких вдалося досягти.

Ще у 2018 році керівництво нашої держави вирішило запустити соціальний проект, метою якого був заклик: «Обирай життя, а не наркотики». До цього проекту, крім Міністерства охорони здоров’я та Міністерства внутрішніх справ, приєдналися ще й Збройні сили Придністров’я. 2019 рік став продовженням успішно проведених торішніх заходів. Змінилися місця проведення їх, додалися деякі цікаві конкурси та змагання, але мета все ж таки залишилася стійкою: довести , що є альтернативний вибір наркотикам – творчість і спорт.

Поточного року акція розпочалася у військових частинах з низки інформаційних годин у форматі семінарів на відповідну тему. Представник громадської організації «Здорове майбутнє» інформував військовослужбовців про наркотичну ситуацію в республіці, а також про негативний вплив наркотиків на організм людей. У рамках заходу демонструються тематичні документальні фільми. Такі інформаційні години відбулися не тільки в Тирасполі, а й у Дубоссарах і Рибниці.

Протягом проекту велику увагу приділяли й підліткам. Для юних придністровців була проведена екскурсія у військову частину. Взяли участь у такому заході й вихованці Глинойської школи-інтернату. Вони мали можливість ознайомитися з технікою, дізнатися про службу рядового солдата, як в армії налагоджений відпочинок. З пневматичної гвинтівки їм теж пощастило постріляти. Спеціально до цього заходу військовий оркестр Придністров’я підготував невеличку концертну програму, в якій, до речі, взяли участь учні Тираспольського Суворовського училища і курсанти Військового інституту.

Акція розповсюдилася й на дитячі оздоровчі табори. «З концертною програмою ми відвідали «Вікторію», «Дністровські зорі» та «Дністровський сад». У невимушеній формі учасники концерту розповідали дітям про негативні наслідки вживання наркотиків. До цього заходу також залучили Роту почесної варти, підрозділ спеціального призначення», – повідомив заступник міністра оборони підполковник Олександр Доніков.

Окремою низкою в рамках акції в республіці відбулися й спортивні змагання. Таким чином уже вдруге відбувся турнір на кубок міністра оборони з самбо. Як зазначають організатори заходу, минулого року це змагання можна було назвати «аматорським», адже до цього виду спорту придністровські військовослужбовці долучилися тільки з 2017 року. Тож тогорічний турнір надихнув його учасників на більш активне тренування заради досягнення високих результатів. У змаганнях 2019 року взяли участь близько 90 осіб.

Уперше у республіці в рамках проекту був проведений турнір з пляжного волейболу. Попередньо представники Міністерства оборони залучали майбутніх учасників змагань за допомогою анонсування в соціальних мережах.

«Кількість команд не обмежувалася, взяти участь у турнірі міг кожен охочий. Команда складалася з трьох осіб. Усе це проводилося під егідою республіканської спортивної громадської організації. У підсумку в турнірі взяли участь 14 команд. Гадаю, що в наступні роки турнір з пляжного волейболу увійде в традиційний план заходів», – розповів Олександр Доніков.

Розкриття творчого потенціалу військовослужбовців – ще одна мета акції «Армія проти наркотиків». У конкурсах «Голос армії» та «Хвилина слави» військовослужбовці показали свої таланти. Приділили окрему увагу інтелектуальним змаганням «Брейн-ринг», у яких взяли участь 16 команд.

«Ми намагаємося зацікавити нашу молодь не тільки бойовою підготовкою, а й розвитком інтелектуальних здібностей, – зазначив Олександр Доніков. – Цього року була ідея зробити неординарний захід, який раніше ще не проводили, щоб він був цікавим для всіх. Нам це вдалося. Протягом брейн-рингу не згасав дух суперництва».

Відбулися змагання й в улюбленому всіма юнаками футболі. До організації матчу підійшли відповідально – виявляли найкращих. Турнір проходив у два етапи: відбірний тур і фінал. Лідером став Військовий інститут.

Підтримали акцію й миротворчі сили, які взяли участь у спартакіаді. Молодь змагалася між собою на міському стадіоні Григоріополя за 8 видами спорту.

Фіналом масштабної акції став великий концерт на столичній площі. Під загальним девізом «Армія проти наркотиків» на головній сцені виступали заслужені артисти республіки. Для того, щоб привернути увагу молоді до такої важливої теми, як боротьба з наркотиками, репертуар концерту склали тематично правильно, цікаво, з участю кращих виконавців. Підсумок може бути тільки таким: поставленої мети було досягнуто, всього в заході взяли участь понад 3,5 тисячі придністровців.

Більш детальні результати акції «Армія проти наркотиків» можна побачити не тільки у звіті міністерства, а й на реальних життєвих прикладах. За даними фахівців наркологічного диспансеру, кількість осіб, що вживають наркотичні речовини, поступово знижується. За підсумками 2018 року, на обліку перебуває близько двох тисяч людей, серед яких 700 – наркозалежні. Ці результати свідчать про те, що кожна сьома або восьма людина в Придністров’ї безпосередньо або опосередковано пов’язана з наркотиками, але ситуація покращується.

«Ми хочемо донести до свідомості кожного громадянина нашої держави значущість цієї проблеми, а головною метою заходу є профілактика наркоманії, – підбив підсумки Олександр Доніков. – Поточного року ми провели 23 заходи, й кількість їх наступного року має збільшитися. Аналізуючи всі недоліки, ми вже складаємо план на наступний рік. Разом з кількістю заходів ми враховуємо ще й їхню якість. Вважаю, що своїм прикладом ми показуємо, що потрібно вибирати здоровий спосіб життя, що є альтернатива наркотикам: спорт і творча діяльність».

Ольга   СТОЯНОВА.