Родина – сила Придністров’я

Свято сім’ї, любові та вірності прийшло в усі православні країни. Придністров’я також традиційно щороку 8 липня відзначає день Петра та Февронії Муромських – християнських святих, які є символом вірності та відданості одне одному, взірцем палкого кохання, підтримки, любові та безмежної щирості. Відбулося свято в усіх містах Придністров’я. Відзначили цей день і в столиці нашої республіки.

Розпочалося святкування з маршу родин на захист православних сімейних цінностей. Здійснювався хід від Придністровського державного театру драми та комедії ім. Н. Аронецької до парку культури та відпочинку «Перемога». Крім тираспольчан і гостей міста, у заході взяли участь керівники держави. Очолювали колону Президент ПМР Вадим Красносельський з дружиною Світланою, представники Верховної Ради зі своїми сім’ями, а також Архієпископ Тираспольський та Дубоссарський Сава.

«Сьогодні церковно-державне свято, воно здобуло благословення в Росії. Нещодавно, ще за радянських часів, сім’я іменувалася як осередок суспільства, але давним-давно, ще на зорі християнства, апостол Павло сказав, що сім’я – це мала церква», – зазначив Архієпископ Сава.

Прекрасне свято сім’ї, любові та вірності в парку відкрив молебень на честь святих Петра та Февронії, після якого розпочалися основні заходи. Головними учасниками та героями події стали, безумовно, сім’ї, великі та дружні родини, бо саме в них єдність і сила Придністров’я. Тож на головній сцені парку перед численною публікою вшановували сімейні пари з «великим стажем». Прожити разом 30, 40 та навіть 50 років – це не тільки велике щастя, але й чимала сумлінна спільна праця, єднання думок та сердець. Парам вручили пам’ятні подарунки від керівництва держави. Ювілярів, які відзначали смарагдове весілля – 55 років подружнього життя, Василя і Людмилу Бардик привітав Президент: «Родина – це тендітна субстанція, крихка чаша. Її треба берегти та зміцнювати. А укріплювати любов’ю та вірністю. Тому,
шановні придністровці, дорогі сім’ї, любіть і поважайте одне одного, довіряйте одне одному».

До слів привітання приєдналася і дружина Глави держави Світлана Красносельська: «Любіть, розумійте і довіряйте своїм близьким. Багато родин вже пройшли певні рубежі – рік, десять, п’ятдесят років спільного життя. Незважаючи на це, не забувайте той день, коли ви поєднали свої долі. Любіть одне одного і через десятиліття. Вірте в любов. Чим довше ви в неї вірите, тим довше і яскравіше вона буде горіти у ваших родинах і зігрівати вас».

Депутати Верховної Ради Придністров’я привітали й інші сімейні пари, які відзначили цього року ювілейні дати. Ювіляри поважно виходили на сцену зі своїми половинками, радо посміхалися та гідно приймали почесті.

Народилася цього дня і нова родина. Саме у свято сім’ї, любові та вірності на все життя свої долі вирішили поєднати Олександр Шеремет і Ганна Андрєєва. Урочиста подія стала для них особливою, адже серед свідків одруження були й представники керівництва держави, а також багато тираспольчан. Як зазначили молодята, вони вірять, що тепер святі Петро та Февронія завжди допомагатимуть їм зберігати мир, злагоду та затишок у сім’ї.

Головним символом цьогорічного свята стала ромашка – квітка дитинства, першого кохання, правди, невинності та світлих почуттів. Тож на ділянці парку всюди можна було побачити ці квіти у різному виконанні. На вході відвідувачів зустрічала велика арка з повітряних кульок у формі ромашок, далі розташувалися різноманітні фотозони. Знайти для себе цікаві заняття та розваги у цього дня міг кожен: упродовж свята працювали виставки декоративно-прикладного мистецтва, експозиції картин придністровських художників, майстер-класи для малих та дорослих. На головній сцені відбувся святковий концерт «Сім’я – чарівний символ життя!», у програмі якого виступали найкращі хореографічні, вокальні професійні та народні виконавці й колективи міста.

Тетяна   БУКІНА.