Квітка папороті та ромашка в одному святковому букеті

З глибини віків і до нашого часу зберегло свою популярність веселе народне свято Івана Купала. Усі українці змалечку знають, як його святкувати. Юнаки та дівчата різного віку залюбки бавляться біля води, співають традиційні купальські пісні, дівчата плетуть віночки, стрибають через вогнище та спалюють опудало Марени. У селищі Маяк Григоріопольського району учасники народних колективів української пісні «Вербиченька» та «Бірюза» організовують святкування Івана Купала за наближеним до традиційного сценарієм. Щороку мешканці селища з нетерпінням чекають купальське свято, бо знають, що це є гарною нагодою для веселого гуляння. Зазвичай, купальські дійства відбуваються біля води, однак відсутність водоймища не зашкодила тому, щоб подія відбулася весело, дотепно і цікаво. Серед зелені, на імпровізованій, гарно прикрашеній сцені дівчата в українському вбранні та купальських віночках співали веселі жартівливі народні пісні, а казкові персонажі (Баба Яга, Іванка та Русалки) розважали всіх і допомагали ведучій залучати до конкурсів малечу і дорослих.

З днем Івана Купала пов’язано багато переказів і легенд, а найбільш популярною з них стала легенда про цвіт папороті. Вважається, що папороть цвіте раз на рік. Той, хто дістане цю квітку, стане мудрим і сильним, зможе протидіяти нечистій силі, побачить скарби, заховані в землі. Тож після оголошення ведучої, що на святі десь поруч є чарівна квітка, молодь щодуху кинулась її шукати. Квітку знайшли, але не хлопці та дівчата, а подружня пара.

Логічним продовженням заходу стало не менш улюблене та значуще свято – День сім’ї, любові та вірності. Його основу становить легенда про палке кохання Петра та Февронії, яких після смерті було зараховано до лику святих. Саме вони вважаються покровителями родинного щастя.

День сім’ї, любові та вірності відзначається порівняно недавно, але через його душевний та глибокий задум свято досить швидко набуло популярності, полюбилося нашому народові. У нового сімейного свята є навіть свій девіз: «Любити й берегти», а його символи – ромашка і медаль. З цієї нагоди організатори подарували всім присутнім на згадку паперову ромашку. Свято сім’ї, любові та вірності має духовно-моральне значення і спрямоване на формування міцних сімейних цінностей, тому на захід запросили подружні пари, які цього року відзначають свої «золоті» та «срібні» весілля. Почесних ювілярів привітала глава адміністрації селища Маяк Олена Григорук. Вона вручила їм пам’ятні подарунки та медалі-символи, побажала всім міцного здоров’я і довголіття. Пісня «Петро і Февронія» у виконанні вокальної групи «Ерсевіт» з Григоріополя пролунала для сімейних пар як музичне вітання.

Коли сонце заховалося за обрій і на землю лягли сутінки, під вигуки всіх присутніх «Гори-гори ясно, щоб не погасло» запалахкотіло святкове багаття, яке за народним повір’ям очищає тіло і душу від усього лихого. Навколо вогнища танцювали, співали, ходили хороводом, а найсміливіші навіть стрибали через нього. Вважалося, що вогонь цього дня може позбавити хвороби, тому було заведено водити між багать худобу і спалювати одяг тих, хто страждає важкими недугами. Та навіть якщо ви не вірите в містику і бабусині повір’я, сприймайте свято Івана Купала як сучасне та гарне дійство, що зберігається в найкращих українських традиціях.

Світлана   МОРОЗ.