Свято стає традиційним

У старовинному парку імені Петра Вітгенштейна цього вечора було велелюдно. Цей прекрасний куточок зібрав кам’янчан та гостей нашого курортного містечка. 

Городяни прямували до парку сім’ями. Приємно, що традиція відпочивати під покровом вікових дерев передається з покоління в покоління. Бабусі, що на очах помолоділи, ділилися з дорослими онучками історіями, як бігали в парк на танці. Уважним дідусям доручали розважати внуків на атракціонах. Поряд із батьками залишалися лише малята. Їм у парку теж роздолля: на кожній галявині – солодощі чи іграшки, причому не масового виробництва, а виготовлені вручну, кожна – зі своєю історією, з неповторним обличчям і власним характером. Тінистими алеями снували дитячі електромобілі та велосипеди. Вони, а також батути з’явилися в місті напередодні Міжнародного дня захисту дітей завдяки підтримці Уряду ПМР, склавши (на превелику радість батьків) конкуренцію комерційним атракціонам.

Центром вечора стала зона майстер-класу з виготовлення ромашок – символу Дня сім’ї, любові та вірності, на честь якого і зібралися в парку кам’янчани та гості міста. На білосніжних пелюстках кожен міг написати, яка його сім’я: дружна, любляча, велика… Дехто навіть ділився секретами щасливого шлюбу, і на ромашках з’являлися слова: вірність, взаєморозуміння, підтримка, допомога… Учасники акції прикрашали створеними квітами спеціальний стенд або, висловивши на пелюстках слова любові й ніжності, дарували їх рідним і близьким.

«День сім’ї, любові й вірності поступово стає традиційним святом у наших оселях. По-іншому і бути не може. Тому що любов – це головна цінність життя. А сім’я завжди була і залишається основною сполучною ланкою між поколіннями, хранителькою культурних, національних, духовних традицій. Любов і підтримка близьких роблять людину щасливою, допомагають долати будь-які труднощі на життєвому шляху, – зазначив, вітаючи земляків і гостей Кам’янщини, глава державної адміністрації району та міста Володимир Бичков. – Міцна сім’я – основа сильної держави. І лише те суспільство досягає гармонії та процвітання, де поважають справжні родинні цінності».

Саме такі міцні сім’ї, які можуть бути прикладом для кожного, хто тільки-но починає вибудовувати взаємини з коханою людиною, стали головними героями святкового дня. В. Бичков вручив пам’ятні подарунки парам, які відсвяткували «золоте» та «срібне» весілля, молодятам і багатодітній родині.

Любов і Валерій Руснак одружилися 7 липня 1969 року. І нині відзначають 50-річчя спільного життя привселюдно! Земляки їх прекрасно знають. Обоє – ветерани фінансової галузі. Валерій Герасимович до виходу на пенсію присвятив цій копіткій роботі 40 років, а Любов Семенівна і досі працює бухгалтером у Кам’янській центральній районній лікарні. Дружба, пошана, розуміння – так визначають «золоті» ювіляри складові родинного довголіття. За їхніми заповітами збудували свої сім’ї син і донька. Тепер родинні секрети двох поколінь Руснаки передають онукам – Юлії, Артему та Михайлові.

Удвічі менший родинний стаж у Оксани та Володимира Меделян. Але у тому, що рецепт міцного шлюбу містить  в собі не лише любов, а і взаєморозуміння, упевнені й вони. Слухати та чути одне одного, розуміти кожного члена сім’ї та довіряти йому – навчають своїх дітей. Старша – Владислава – прислухається до батьківського напуття з особливою увагою. Адже студентка 5 курсу медінституту вже і сама заміжня. А молодший – Павло – поки-що повністю занурений в освоєння азів робочої професії автомеханіка. Та і йому добре відома розповідь про те, як під зливовим дощем народилася батьківська сім’я.

Почувши історію «срібних» ювілярів, упевнилися, що злива – до успіху в шлюбі, Інеса та Євген Мачука. Їхнє весілля нещодавно відгриміло в буквальному розумінні слова – супроводжувалося літньою грозою! А завдяки участі у святковому заході молодята у свій медовий місяць отримали справжній майстер-клас від пар, які здолали на життєвому шляху чимало перешкод і побудували міцні щасливі сім’ї.

Одна з таких родин поділилася і секретами виховання талановитих дітей. Їх у Наталії та Віталія Дашко – четверо. Дружні, працелюбні, а головне – захоплені творчістю. Дарина натхненно декламує вірші, Олексій – навчається грати на трубі у Дитячій школі мистецтв, Анастасія – вокалістка. Лише півторарічна Діана поки що не бере участі у культмасових заходах. Але на літню естраду вже піднялася – як найменша з героїнь Дня сім’ї, любові й вірності. І величний «Гімн сім’ї», талановито виконаний батьком, слухала так само уважно, як і всі учасники заходу.

Друг друга храните во все времена,
Живите в ладу и гармонии.
И пусть будет жизнь ваша освящена
Любовью Петра и Февронии.

Ці важливі слова стали лейтмотивом святкового концерту, подарованого кам’янчанам і гостям міста вокально-інструментальним ансамблем «Дністер» Міністерства внутрішніх справ ПМР.

Ніна   ПАНАЇДА.