Про державний бюджет і не тільки

На пленарному засіданні Верховної Ради, що відбулося 17 липня, законодавці розглянули низку важливих питань. Одне з них, а саме: внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення, ініційоване групою депутатів – членів комітету із законодавства, – назріло на підставі численних звернень власників транспортних засобів.

Придністровці вказують на те, що Державтоінспекція (ДАІ) спільно зі службою судових виконавців Міністерства юстиції проводять спеціальну операцію «Рубіж», виявляючи та притягуючи до відповідальності водіїв-боржників, які вчасно не сплатили адміністративні штрафи. Депутати запропонували вдосконалити систему оповіщення про правопорушення. На думку авторів законопроекту, необхідно вручати повідомлення особисто під розпис кожному громадянинові або фіксувати відмову правопорушника від його отримання.

«Пропонуємо виключити можливість складання повторного протоколу щодо правопорушень, виявлених системою «Безпечне місто» і впорядкувати механізм належного повідомлення особи про скоєне правопорушення. Коли людина зареєстрована за однією адресою, а фактично проживає на цей момент в іншому місці, вона може не знати про поштове повідомлення. У цьому випадку важливо, щоб не порушувалися права громадян», – зазначив співавтор законопроекту, парламентарій Олег Петрик.

«Ми маємо намір провести слухання на цю тему. Велика кількість людей затримується, складаються протоколи. Це викликає обурення громадян, які не отримали повідомлення про накладення на них штрафів», – додала голова комітету, співавтор документа Галина Антюфєєва.

Депутат Григорій Дяченко, підтримавши законодавчу ініціативу, пропонує повідомляти водіїв про вчинені ними правопорушення безпосередньо співробітниками ДАІ. Дехто з депутатів висловив пропозицію про можливість сповіщати громадян за допомогою СМС, що надходитиме на мобільний телефон. Законопроект перебуває на розгляді Верховної Ради.

Автором законодавчої ініціативи щодо підвищення якості медичних послуг придністровцям виступив Уряд нашої держави.

Основними напрямками розвитку охорони здоров’я є доступність якісної медичної допомоги населенню республіки незалежно від соціального статусу і рівня доходів, реалізація прав громадян на гарантовану державою безкоштовну медичну допомогу. Однією з умов підвищення доступності та якості медичної допомоги є забезпечення лікувально-профілактичних закладів сучасним обладнанням, предметами тривалого користування і спеціалізованим медичним автотранспортом.

Депутати у другому, остаточному читанні, ухвалили поправки до закону «Про республіканський бюджет на 2019 рік», які стосуються витрачання коштів Фонду капітальних вкладень на поліпшення оснащеності закладів охорони здоров’я медичним обладнанням та придбання машин швидкої допомоги. Депутатський корпус ухвалив відповідну програму, на реалізацію якої необхідно понад 34 млн рублів. На закупівлю техніки для медичних установ з цих грошей направлять 16 млн.

На необхідне медобладнання чекають відділення нейрохірургії та урології Республіканської клінічної лікарні, Дубоссарська центральна районна лікарня, у якій досі використовується обладнання ще радянської пори. Устаткування планується придбати для поліклінік і фельдшерсько-акушерських пунктів, відремонтованих та побудованих у рамках Програми капітальних вкладень. Під дію Програми потрапляють відділення Григоріопольської та Рибницької районних лікарень.

Уляна   БОНДАРЧУК.