Зміни відчутні. Зміни триватимуть

З доповіддю про підсумки роботи Уряду за 2018 рік перед депутатами Верховної Ради звітував Голова Уряду Олександр Мартинов. Минулий рік у багатьох галузях і напрямках став проривним: удалося стабілізувати тарифи на енергоносії для споживачів, розпочав плідну роботу цільовий бюджетний фонд капітальних вкладень. У Придністров’ї таке сталося вперше.

«Уперше в республіці розпочато будівництво нового сучасного «Центру соціально-психологічної реабілітації дітей з особливими потребами життєдіяльності» в Дубоссарах, триває спорудження муніципальної спеціальної корекційної школи-дитсадка № 2 та Республіканського спортивного реабілітаційно-відновлювального центру інвалідів у Тирасполі. Для виконання робіт на об’єктах Фонду капітальних вкладень було залучено 80 організацій та підприємств будівельної індустрії, задіяно близько 1,5 тис. працівників і створено понад 300 нових робочих місць. Сума податків, які надійшли до бюджету держави в рамках реалізації програми, склала близько 26,6 млн рублів», – повідомив керівник виконавчого органу влади Олександр Мартинов.

Створено фонд розвитку підприємництва. Завдяки йому, почали працювати державні цільові програми з підтримки та розвитку підприємництва, туризму, агропромислового комплексу. Скорочено адміністративні бар’єри, змінився діалог з підприємцями. Була також розроблена дорожня карта щодо поліпшення внутрішніх умов розвитку бізнесу. Зі 125 запланованих заходів вдалося виконати 102. Розпочато реалізацію дорожньої карти з підтримки доступу придністровських виробників на ринки зарубіжних країн. Уже здійснено 92 % запланованих заходів.

«Одночасно з реалізацією заходів дорожніх карт ряд проблем і питань підприємців вирішувалися і вирішуються Радою з розвитку малого та середнього підприємництва при Уряді. Минулого року була затверджена ініціатива, яка передбачає, що проекти правових актів Уряду та проекти відомчих правових актів, у разі погіршення становища підприємців, спрямовуються на розгляд і обговорення  Ради, яка розробляє рекомендації та пропозиції щодо розглянутих проектів. Усього 2018 року було проведено 9 засідань  цього органу, на яких розглянуто та обговорено понад 40 актуальних питань у галузі підприємництва, за якими члени Ради виносили консолідовані рішення. Пропоную малим підприємцям активніше використовувати цей майданчик для розв’язання питань зі зняттям адміністративних бар’єрів. На думку Уряду, ініціатива малих підприємців залишається недостатньою для ефективної роботи», – акцентував увагу присутніх прем’єр.

У доповіді, зокрема, йшлося про дуальну освіту, співпрацю з громадськими організаціями, створення робочих місць, залучення інвестицій тощо. Саме інвестиціям Уряд у 2018-му приділив велику увагу. Так, з 1 червня 2018 року набрав чинності новий Закон «Про державну підтримку інвестиційної діяльності», який передбачає масштабні інвестиційні преференції та державні гарантії, в тому числі у сфері оподаткування. Закон розроблявся спільно з депутатами Верховної Ради, діловими колами та міжнародними експертами.

Торкаючись пенсійного забезпечення, Олександр Мартинов повідомив, що середній розмір пенсій з урахуванням усіх надбавок і доплат в номінальному вираженні збільшився на 5 %. Для пенсіонерів, чий дохід нижчий прожиткового мінімуму, введена доплата у розмірі 100 рублів. За підсумками 2018 року середній реальний дохід пенсіонера, після вирахування вартості комунальних послуг, перевищував показники суміжних країн – України та Молдови.

Христина   ЖУРАВЕЛЬ.