Блискучий крок у доросле життя

Учителі, психологи, юристи, інженери й не тільки – усі вони дипломовані фахівці. У ПДУ ім. Т. Г. Шевченка відбулася визначна подія – урочиста церемонія вшанування випускників, які закінчили університет з відзнакою. Це результат наполегливої праці та путівка в самостійне життя.

Випуск 2019 року підтвердив високий рівень якості освіти держуніверситету і став рекордним за кількістю дипломів з відзнакою – їх близько 400. За словами ректора ПДУ Степана Берила, нинішні випускники підняли планку червоних дипломів до 22 %, коли в попередні роки кількість відмінників становила 13–15 %.

«Ви не тільки здобули достойну освіту, ви навчилися долати труднощі, ставити перед собою завдання і вирішувати їх. Я хотів би побажати вам, щоб ви працювали так само захоплено і творчо, як навчалися в університеті. Від свого імені хочу подякувати вам за те, що ви обрали саме Придністровський державний університет і стали його гордістю», – щиро поділився почуттями й емоціями професор і наставник, провідний науковець вищого навчального закладу Степан Берил.

Вітальний адрес відмінникам держуніверситету від Президента ПМР Вадима Красносельського оголосив на церемонії керівник Адміністрації Глави держави Сергій Білоус: «Упевнений: сьогодні республіка отримала гідних професіоналів, які вже завтра увіллються в трудові колективи по всій країні та внесуть у них нові знання та ідеї. Виражаю слова глибокої подяки професорсько-викладацькому складові. Завдяки вашим знанням і досвіду, виховані молоді кваліфіковані кадри. Особлива вдячність батькам випускників, які виростили прекрасних громадян нашої республіки», – йдеться в посланні Президента.

Якщо людина бажає навчатися – вона зробить майже неможливе для досягнення своєї мети. Шквал оплесків і схвалення зібрав випускник-юрист Віталій Сліпченко, який довів своїм прикладом, що навіть інвалідне крісло не перешкода для здобуття червоного диплома.

З привітаннями до випускників звернувся заступник Голови Уряду – міністр охорони здоров’я ПМР Олексій Цуркан. Він підкреслив, що у процесі навчання студенти засвоїли фундаментальні знання, які необхідно застосовувати у своєму практичному житті. «Ви вже довели, що можете бути кращими та максимально працездатними, цілеспрямованими. Нехай пощастить вам на життєвому шляху зустріти такий збіг обставин, щоб ви ці знання дійсно застосували на практиці та зрозуміли, що нічого просто так вам не викладали, що абсолютно все це вписується в нашу картину світу», – сказав Олексій Цуркан.

Червоний диплом – це справді досягнення, до якого йдуть від першого до останнього семестру. Ще один рекорд серед випускників ПДУ – це відразу два червоних дипломи магістра. Їх володарем став студент фізико-математичного факультету Олександр Мангір, який навчався на стаціонарі одночасно за двома напрямками: прикладна інформатика і математика, а також викладання фізики в школі. За словами Олександра, інколи пари збігалися і доводилося брати вільне відвідування, щоб встигати здобувати та засвоювати нові знання.

У церемонії вручення дипломів з відзнакою також узяла участь віце-спікер Верховної Ради Галина Антюфєєва. Вона зазначила, що червоний диплом – це яскравий початок власної професійної діяльності.

«Для нас сьогодні теж велике свято, тому що вручати дипломи кращим із кращих випускників нашого прекрасного університету – висока честь. Я впевнена, що в залі присутні майбутні члени уряду, політики, міністри, а можливо, й майбутній президент. Віднині доля країни перебуває у ваших руках, тому що ви відкриваєте новий світ, нову сторінку в історії нашої республіки», – констатувала депутат-законодавець.

Магістрант Інституту державного управління, права та соціально-гуманітарних наук Владислав Бігуненко здобув уже другий диплом з відзнакою та горде звання – магістр права. Президентський стипендіат, депутат Молодіжного парламенту та керівник університетського руху «Клуб диспутів, суперечок і обговорень» зізнається, що ці шість років навчання за програмами бакалавріату та магістратури були наповнені постійним рухом у галузі молодіжної політики та ініціатив, праці у студентському самоврядуванні, що навіть дивувався тому, коли встигав учитися, відвідувати пари та складати заліки на відмінно. Владислав уже має направлення за державним розподілом і найближчим часом влаштовуватиметься на роботу тут, у Придністров’ї.

Ми розповіли тільки три історії успіху, а їх ще кілька сотень. Поки що коротких історій випуск-
ників, тих, хто кожного дня наполегливо і старанно долав усі перешкоди та випробування на тернистому шляху відмінного навчання та активної громадянської позиції. А втім, вони вже є гордістю своїх батьків, держуніверситету та країни.

Дарина   КУЛАКОВА.