25 років на вершині визнання і популярності

За чверть віку світ побачили 6 337 випусків газети. Це літопис життя республіки. Він ще не закінчений. Кращі статті ще не написані.

За останні роки все більшої популярності у виданні набувають такі рубрики, як «Твої люди, Придністров’я», «Підприємець і його справа», «Люди Перемоги», «Портрет земляка», «Зустріч з цікавою людиною», «Незабуті імена». Значна увага приділяється питанням інвестицій, сільського господарства, підприємництва.

Здається, зовсім недавно Володимир Маслєнніков – заступник головного редактора столичної газети «Дністровська правда», радісно ділився з автором цих рядків про те, що його призначили головним редактором республіканської газети. Він був надзвичайно схвильований, збуджений та все не міг придумати, як же назвати це новостворене видання. На думку спадали такі назви: «Вперёд», «Слово народа», «Днестр». Та зупинився він на простій – «Приднестровье».

22 липня 1994 року Президент Ігор Смирнов і Голова Верховної Ради Григорій Маракуца підписали установчий договір про створення (відповідно до ст. 7 Закону ПМР «Про пресу та інші засоби масової інформації») ще однієї республіканської газети.

Вона творилася, що називається, з чистого аркуша, її співробітникам було надзвичайно важко. Та Володимир Серафимович – талановитий журналіст і керівник, громадський діяч, зумів згуртувати навколо себе справжніх однодумців, журналістів, верстальників, коректорів. Вони з честю впоралися з поставленим керівництвом Придністров’я завданням: випустити перший номер головної газети країни до Дня Республіки. Цей номер зберігається в архівах і досі.

Минав час, багато всього змінилося в житті нашої республіки, вдосконалювалася й головна газета Придністров’я та її формат, а також зміст і спрямованість. Змінилося вже кілька головних редакторів. Нинішній керівник провідного республіканського видання Олександр Карасьов гідно продовжує започатковане його попередниками: він дотримується принципу збереження вірності своїм читачам, публікує перевірену й об’єктивну інформацію, щиро і принципово відстоює позиції добра і справедливості.

Олександр Борисович – досвідчений керівник, який згуртував навколо газети такий колектив професіоналів, які, за його словами, заради кількох рядків на шпальтах газети, готові, як у відомій пісні, «…три доби крокувати, три доби не спати». І все заради придністровських читачів.

За його ініціативи в редакції газети відбуваються зустрічі з відомими політичними та громадськими діячами в прямому ефірі. Тут побували міністри, керівники підприємств і відомств, депутати, письменники. Радіослухачі мають можливість поставити запитання напряму гостям редакції й почути вичерпну відповідь на найболючіші з них.

До свого ювілею редакція видання підготувала нові рубрики: «Твої роки, газето», «Це наша з тобою біографія» і «25 переможних газет». А за матеріалами рубрики «Мила мала батьківщина», що розповідає про населені пункти республіки, була видана книга.

На сьогодні «Приднестровье» – одне з найбільш значущих періодичних масових видань у республіці. У газеті публікуються новини політики, економіки, суспільства, культури та спорту. Крім того, на сторінках видання читачі знайомляться з офіційними документами, що мають загальнореспубліканське значення.

На урочистостях 9 вересня, які відбулися з нагоди 25-річного ювілею у Малій залі Палацу Республіки, були присутні як самі винуватці визначної події, так і численні гості: Державний радник Президента ПМР Ганна Волкова, депутат ВР Андрій Сафонов, начальник Державної служби ЗМІ Лідія Колодка, директори підприємств, керівники державних установ та громадських організацій.

Були тут і ветерани, й нинішні співробітники газети.

Олександр Карасьов, відповідаючи на запитання журналістів про досягнення свого колективу, сказав так: «Головна нагорода нашого видання – це орден «За заслуги» II ступеня. Це почесно і зобов’язує нас до ще більшої відповідальності. Наш колектив приймає цю високу нагороду як стимул, заохочення на майбутнє. Ми обіцяємо працювати ще краще, щоб виправдати довіру держави до нас, нашої праці, нашої газети».

Добрі побажання та щирі привітання одержали й колеги з молдавської редакції – газети «Адевэрул Нистрян». Видання також було засноване Президентом і Верховною Радою ПМР, зареєстроване Республіканським комітетом по телебаченню, радіомовленню і друку при Верховній Раді 11 липня 1994 року.

«Адевэрул Нистрян» – це єдине не тільки у Придністров’ї, а й у світі періодичне видання, друковане молдавською мовою на кириличній графіці.

Виступаючи перед присутніми, головний редактор, він же й голова Союзу молдаван Придністров’я, Сергій Санду сказав: «З першого дня редакція пише про людей, про рідну мову, про традиції та звичаї молдавського народу. Ми постаралися, щоб наша газета видавалася сучасною літературною молдавською мовою, яка розвивається, збагачується, з’являються нові слова, неологізми – отже, ми не відстаємо від сучасного життя. Сьогодні на сторінках нашого видання більш ніж 15 постійних і популярних рубрик: «Питання – відповіді», «Бесіда з молдаванами», «Говори молдавською правильно», «Православні свята», «Життя села», «Розмова з керівником району», «Дисципліна і порядок», «Людина і закон», «Обмін досвідом», «Літературна сторінка», «Для малят» тощо.

Особливо популярним у читачів є авторський проект редакції «История нямулуй ностру» («Історія нашої спорідненості»). Його ініціатором у вересні 2014 року виступив Союз молдаван Придністров’я. Нагадаємо, що у 2009 році газету «Адевэрул Нистрян» нагородили Орденом Пошани.

Цілком слушно пролунав виступ Анатолія Дзерновича – президента ТОВ «Торгово-промислова фірма «Інтерцентр-Люкс», який звернувся від імені свого трудового колективу до ювілярів: «Я знаю, що звичайний ранок у будівлі Державної установи «Приднестровская газета» починається з привітань трьома мовами – молдавською, українською та російською. Так між собою спілкуються журналісти трьох республіканських газет, з повагою ставлячись як одне до одного, так і до трьох державних мов, прийнятих у Придністров’ї. Адже ми розуміємо одне одного, живемо в мирі та дружбі, поважаючи традиції, звичаї та мову своїх сусідів. Тому і панує спокій на нашій землі, не ведуться чвари на національному підґрунті. Вітаю вас зі святом, бажаю процвітання вашим газетам!».

До речі, слова подяки за випуск газети українською мовою лунали на адресу колективу української республіканської газети «Гомін». Щоправда, виданню виповнилося вже більш ніж 27 років (перший номер газети побачив світ 1 січня 1992 року). Та добре слово завжди приємно чути, тим більше від колег по перу.

В. о. головного редактора «Гомону» Любов Фетісова розповіла, що 5 років тому редакція газети переїхала з Рибниці до Тирасполя. Від часу свого народження вона набула значних змін як у зовнішньому вигляді, так і у змістовному наповненні.

Нині основу тематики газети становлять рубрики «Урядові новини», «Новини Верховної Ради», «Як живеш, Придністров’я?», «Навколо головних тем», «Точка зору». Значно збільшилася кількість аналітичних статей, оглядових матеріалів, нарисів, інформації з місць, художніх творів придністровських авторів, що пишуть українською мовою.

Особливу увагу колектив редакції приділяє інформуванню придністровців про життя української громади республіки, Спілки українців Придністров’я, міських та районних товариств української культури. Цій темі присвячені рубрики «Ми – придністровці», «Відомі українці Придністров’я», «Друзі нашої газети», «Вісті з українських товариств».

Редакція газети «Гомін» тісно співпрацює не лише з українською, а й з польською, білоруською, болгарською громадами. Лідія Колодка відзначила, що в газеті, дійсно, друкуються матеріали не лише українською, а й російською, польською, білоруською та іншими мовами народів нашого краю. «Це максимальна повага до всіх національностей, що проживають у республіці», – резюмувала начальник Державної служби ЗМІ.

Газета «Гомін» також має високу нагороду нашої держави – Орден Пошани.

Любов Фетісова привітала колег обох газет-ювілярів з 25-літтям та побажала їм міцного здоров’я, творчого натхнення, миру та процвітання.

Ювілейні святкування завершилися концертом майстрів мистецтв Придністровської Молдавської Республіки.

Аліса   КОХАНОВА.