Перший дзвоник в унікальному спортивному закладі

Залучення придністровців до занять спортом є пріоритетним у державній політиці керівництва республіки. У Тирасполі 3 вересня відбулось урочисте відкриття училища олімпійського резерву на базі ТСШ № 4.

Перший дзвоник у День знань пролунав для юних спортсменів, які в майбутньому гідно представлятимуть нашу республіку на світових спортивних аренах, у присутності Президента ПМР Вадима Красносельського, Голови Уряду Олександра Мартинова, заступника Голови Верховної Ради Галини Антюфєєвої.

Урочистості церемонії додало підняття Державного прапора ПМР і прапора Міжнародного олімпійського руху. Президент привітав учнів та їхніх батьків з початком нового навчального року: «Шановні придністровці! Дорогі спортсмени! Вітаю вас з 29-ю річницею від дня утворення ПМР і з Днем знань. Наступний рік проголошений Роком здоров’я. Це досить важливо для формування здорового способу життя. Наш край багатий на таланти в різних сферах людської діяльності, у тому числі й у спорті. У 2018 році наші спортсмени на міжнародних змаганнях здобули понад 130 медалей. Високий рівень досягнень і прагнення до подальшого розвитку професійного спорту виявили необхідність відкриття в республіці спеціалізованої установи, де для юнаків і дівчат, які бажають присвятити своє життя спорту, були б створені відповідні умови».

На думку Глави держави, заняття спортом сьогодні є надзвичайно важливим для молодих людей. «Практика показує: якщо молода людина досягає успіху в спорті, то вона домагається успіху і в житті. Уже з юних років необхідно виховувати в собі лідера, прагнути бути першим, працювати над собою, стирати в кров долоні, діставати травми до втрати свідомості, але все одно йти вперед».

Президент відзначив велику роль тренерів-викладачів у спортивних перемогах вихованців. «Ви віддаєте свою душу, свою енергію дітям. Коли спортсмен виходить на старт, гадаю, у тренера адреналіну більше, ніж у самого спортсмена. Якщо є контакт між тренером і спортсменом, і тренер не просто тренер, а ще й людина з великої літери, тоді все буде в порядку. І досягнення, і спогади, і подяка спортсмена до конкретного тренера залишаться на все життя», – сказав Вадим Красносельський і подякував батькам, які з дитинства залучають своїх дітей до занять спортом.

Перша лінійка запам’ятається майбутнім чемпіонам урочистим принесенням клятви олімпійців.

В інтерв’ю нашому кореспондентові директор училища олімпійського резерву Геннадій Наривончик розповів про унікальність нового навчального закладу:

«Уперше в республіці створена система безперервної спортивної освіти. Навчальний процес відбуватиметься у двох рівнях: перший – це навчання з 5-го по 9-й клас за посиленою навчально-тренувальною програмою. Після цього юнаки та дівчата одержать атестат про неповну середню загальну освіту. За бажанням вони зможуть продовжити навчатися в училищі й здобути середню професійну освіту».

Директор училища олімпійського резерву зазначив, що випускники спортивного навчального закладу здобувають диплом тренера-викладача і можливість працювати за фахом.

В училищі юні придністровські спортсмени зможуть обрати для опанування один із олімпійських видів спорту, які тут культивуються: веслування, легка атлетика, бокс, велоспорт, гандбол, плавання тощо. Як повідомив директор Геннадій Наривончик, заклад за планом може прийняти на навчання близько 300 дітей (але це вже на етапах другого і третього року діяльності).

Редакція газети «Гомін» бажає новому навчальному закладу успіхів у підготовці юних спортсменів, перемоги яких на змаганнях різного рівня зміцнюватимуть авторитет ПМР на міжнародній арені.

Сергій   ЛЕВЧЕНКО.
Фото прес-служби Президента