Особливий дім – для особливих дітей

Цієї урочистої хвилини колектив Муніципальної спеціальної (корекційної) освітньої установи № 2 – загальноосвітньої школи-дитячого садка для дітей з порушенням опорно-рухового апарату (МС(К)ОУ)  № 2 очікував довгих чверть віку. Побудована ще в 60-х роках, споруда не була пристосована до розміщення дітей-інвалідів. Третього вересня відбулось урочисте відкриття відновленого, практично, заново побудованого об’єкта, включеного до програми Фонду капітальних вкладень (ФКВ) наприкінці 2017 року.

Вадим Красносельський, звертаючись до присутніх на урочистій лінійці, присвяченій Дню знань, сказав: «29 років – чималий термін для нашої республіки. Це час переживань, тривог, надій і перемог. Однією з таких перемог можна назвати відкриття комплексу (дитячий садок, школа, інтернат) для дітей з обмеженими можливостями здоров’я. Дуже неправильно, коли до таких установ ставляться за залишковим принципом. До них якось усе «не доходили руки», не вистачало уваги, коштів». Президент також підкреслив, що обов’язок дорослих – забезпечити комфорт дітей, обов’язок держави – створити нормальні умови для їхнього виховання і навчання.

«Наступного року ми відкриємо в Тирасполі великий спортивний комплекс для дітей, які потребують оздоровчої фізкультури. У Дубоссарах планується відкриття великого реабілітаційного комплексу для дітей з обмеженими можливостями», – повідомив Президент.

Глава Уряду Олександр Мартинов в інтерв’ю журналістам розповів: «Та картина, яку ми бачили тут у 2017 році, звичайно, вразила дуже негативно. Це була зруйнована будівля, зовсім непридатна для спеціального освітнього процесу дітей з обмеженими можливостями. Тому після відвідин цього об’єкта (а він був одним із перших, де побували Президент і Голова Уряду), було прийнято спільне рішення почати цей інфраструктурний проект і включити його до програми ФКВ. Минуло два роки, й ми бачимо, що, завдяки спільній праці, ми маємо нову споруду, повністю пристосовану для спеціального освітнього процесу. Наступного року ми реконструюємо старий будинок і прилеглу до нього територію».

Президентові була надана честь перерізати червону стрічку – відкрити новий корпус, після чого Вадим Красносельський, Олександр Мартинов, члени Уряду, профільні міністри, представники відомств, служб і організацій, які брали безпосередню участь у будівництві цього соціально значущого об’єкта, оглянули нові, вже мебльовані й оснащені приміщення. Зведений з нуля корпус спеціалізованої установи, на відміну від старого, відповідає особливим запитам і потребам дітей, стан здоров’я яких не дозволяє їм навчатися у класичних школах.

Директор навчального закладу Тамара Гікова повідомила, що тепер тут створено всі умови для навчання і розвитку дітей з особливими потребами. Змонтовано навіть спеціальний ліфт, є не тільки навчальні та спальні кімнати, але й концертний і спортивний зали, кабінети для набуття навичок прикладного характеру, проходження медичних процедур, пральня. Корпус, який відкрито цього дня – шкільний. У ньому навчатимуться 48 учнів.

Стара будівля теж функціонуватиме. Вона буде реконструйована і переоснащена коштом Фонду капітальних вкладень. Нині там виховують 12 дошкільнят, працює кухонно-столовий блок.

«Це дорогий для нас подарунок. Приємно, що ми його отримуємо саме на початку нового навчального року. У просторих класах встановлено кондиціонери та спеціальні пристрої для регулювання теплообміну в приміщеннях. Найголовніше, що ми маємо нині – це ліфт. Про таке ми не могли й мріяти. Новий масажний кабінет викликає захоплення. У нас працюють психолог, масажист, реабілітолог, інструктори з лікувальної фізкультури. Двічі на тиждень ми вивозимо дітей до міського басейну. Іногороднім дітям ми забезпечуємо місця для проживання», – розповіла з задоволенням директор.

Аліса   КОХАНОВА.