Прес-конференція Президента ПМР (продовження)

Про зміни на селі

На запитання журналістів щодо зміни ситуації в селах Придністров’я, Вадим Красносельський відповів, що у нас одна третина населення проживає в сільській місцевості, а це багато працездатних людей. Тому серед пріоритетних завдань – газо- і електрифікація, забезпечення якісною водою, розвиток шкіл, дошкільних установ і центрів дозвілля.

«За цими інфраструктурними напрямками у нас проводиться велика робота. Подекуди вже створені цільові держпрограми, подекуди – вони ще створюються, деякі вже увійшли до Стратегії розвитку Придністров’я… Перше – це газифікація, ще Ігор Миколайович Смирнов, будучи президентом, реалізував велику програму з газифікації сільської місцевості. За другим напрямком – електрифікації – завдання було поставлене вже мною, щоб цього року закінчити електрифікацію центральних вулиць усіх сіл», – сказав Вадим Красносельський.

Щодо водопостачання, то Президент зауважив, що звернув увагу на цю проблему ще з 2017 року. Уже прокладено близько 40 км труб у десятках сіл республіки. Будуються очисні споруди та водонапірні башти. На ці цілі витрачено близько 16 млн придністровських рублів. Наступного року кошти на виконання цих робіт, можливо, будуть закладені в Фонді капітальних вкладень.

Коштом Фонду в селах ремонтують дитячі садки та школи, будують нові фельдшерсько-акушерські пункти та амбулаторії.

Будинки культури, центри дозвілля, де жителі сільської місцевості займаються різними видами художньої творчості та спортом, також набувають нового вигляду за рахунок цього джерела. Крім того, в поточному році в містах і районах було споруджено близько 45 нових спортивних майданчиків, наступного – їх планується побудувати ще 70, причому здебільшого в сільській місцевості.

«У сільській місцевості неможливо зробити відразу все, але прагнути треба, і саме поетапність забезпечить нам успішність. Будемо рухатися, будемо реалізовувати задумане. Я впевнений, що за селом – майбутнє. Люди бажають жити на землі, щось висаджувати, доглядати, щось вирощувати, просто відпочивати, в решті решт. Розвиток сільського туризму також буде націлено на реалізацію цієї комплексної програми», – підсумував президент.

Щодо представництва Придністров’я у Москві

Президент нагадав, що досить тривалий час навколо Придністров’я існував інформаційний вакуум. Тобто, всі іноземні делегації, функціонери Європейського союзу, ОБСЄ, США, Росії, України – вони чули про нас від молдавської сторони.

Тому представники органів влади Молдови проявили своє роздратування через відкриття у Москві Офіційного представництва ПМР, яке захищає права громадян Придністров’я і здійснює інформаційну взаємодію з міжнародними партнерами.

Цього року глава представництва Леонід Мінаков виступив на сесії Ради з прав людини ООН. Він представив доповідь про державність ПМР як гарантію дотримання прав і свобод людини. З високої трибуни ООН він повідомив про порушення прав громадян Придністров’я владою Молдови.

«Я планую у вересні побувати в Москві, зустрітися там з земляками, зі співвітчизниками, які також хочуть відігравати активну роль у долі Придністров’я, хоч і перебувають зараз у Російській Федерації. Я вже говорив, що ми будемо раді можливості відкрити аналогічне представництво в Санкт-Петербурзі та в інших містах», – сказав Вадим Красносельський.

Народна передвиборча програма. Що вдалося, на що очікувати?

Не обійшли представники ЗМІ тему, яка найчастіше обговорюється придністровцями: що вдалося реалізувати, що належить зробити.

Президент відверто відповів, що переважна більшість пунктів програми виконана, певна частина її опрацьовується, а якась перебуває на стадії виконання. Програма перетворена в Стратегію розвитку Придністров’я. За великим рахунком, тепер це вже основний документ країни, а не Народна програма періоду виборів.

З виконаного. По-перше, вдалося подолати економічну кризу 2016–2017 років. Завдяки цьому, відбулося економічне зростання – збільшився обсяг внутрішнього валового продукту (ВВП), зросли експорт, імпорт і частка промисловості в ньому.

По-друге, ліквідовано сірі схеми, створено державну управлінську компанію, яка моніторить і керує діяльністю Ради директорів ряду державних підприємств, таких як ММЗ, хімзавод, енергетичні мережі, фабрика «Одема» та інші. Якщо раніше вони були збитковими, то тепер досягли економічного успіху: досягнуто стабільності у роботі цих підприємств, зросла заробітна платня, збільшилися податкові відрахування до державного бюджету.

Ще один успішний крок – реалізація програми капітальних вкладень, яка охоплює багато пунктів Народної програми: це ремонт навчальних закладів, дошкільних установ, об’єктів охорони здоров’я, спорту, культури тощо.

«Наступним досить важливим досягненням є реалізація програми доступного житла. Було два основних моменти, в реалізації яких сумнівалися найбільше, – це доступне житло і робочі місця. Говорили, а чи реально забезпечити в «сірому» варіанті двокімнатну квартиру з розрахунку вартості в сім з половиною тисяч умовних грошових одиниць для члена кооперативу? Виявилося, що можливо, тільки працювати треба. Рік тому ми оголосили про запуск цієї програми, а вже цього року, 6 вересня, у Тирасполі по вулиці Бендерській, буде здано перший будинок. Здасть його Міністерство оборони ПМР. Це дев’ятиповерхівка, той недобуд, який багато років муляв очі. Усі думали, як би його знести, а не як добудувати. Звичайно, ламати – не будувати. Нам вдалося побудувати. Крім цього об’єкта, ми найближчим часом плануємо здати ще й другу дев’ятиповерхівку, теж по вулиці Бендерській. Олег Анатолійович (глава Держадміністрації столиці) також обіцяє в цьому році здати великий кооператив на Балці – там дві секції, три будинки. Усього 397 квартир по Тирасполю. Ще один будинок ми здаємо в Бендерах. До 2021 року буде здано близько 630 квартир доступного житла – це колишні недобудови в усіх містах і районах республіки. Крім того, розробляються програми з придбання житла працівниками бюджетної сфери, квартир для дітей-сиріт (планується придбати сімдесят квартир). Ми продовжимо реалізацію цього напрямку, будемо рухатися цим фарватером і будувати нове житло для наших громадян», – сказав Вадим Красносельський.

Наступне питання, одне з болючих – створення нових робочих місць. Йдеться про реальний сектор економіки, без урахування працівників бюджетної сфери.

Президент повідомив, що «за період з першого січня 2017 року по теперішній час створено 10 710 робочих місць. Ці дані відкриті, прозорі. Не кажучи вже про збереження старих робочих місць на таких об’єктах, як, наприклад, ММЗ і залізниця, які, по суті, припиняли свою діяльність».

Діє програма пільгового кредитування. «Вона працює через фонд держрезерву і через інші інститути. Сільгоспвиробники, які розвивають нашу економіку, можуть отримати дешевий довгостроковий кредит для своїх підприємств», – довів до відома присутніх журналістів Президент.

Відсутній дефіцит валюти в обмінних пунктах, не стоїть питання щодо інфляції чи девальвації придністровської грошової одиниці – рубля.

Здійснилися важливі перетворення в армії Придністров’я. Вадим Красносельський ще в перший рік керування державою обіцяв здійснити реформування цієї царини.

Тепер Головнокомандувач розповідає про таке: «Я отримую заяви молодих людей, які бажають служити, а їм забороняють за медичними нормами. Вони кажуть, що хочуть служити. А що сталося в армії? В армії повністю знищена така негативна тенденція, як дідівщина, рукоприкладство. Фактично за останній рік немає втеч з армії, немає навіть випадків запізнення зі звільнення. Упроваджено робочий день: молода людина приходить вранці, йде ввечері (підрозділи постійної бойової готовності – це окрема тема). Студенти можуть служити та навчатися. Покращено бойову підготовку в Збройних силах. Завдяки Фонду капітальних вкладень, створюються нормальні умови перебування військовослужбовців: ведеться ремонт казармених приміщень, здійснюється пошиття нової форми. Це все приваблює молодих людей, і вони хочуть служити в придністровській армії. Це досягнення останніх двох років».

Держава також докладає багато зусиль для розвитку спорту, культури, освіти. За нинішньої влади створено дуальну систему освіти, що гарантує робочі місця охочим.

«Найголовніше, ми зміцнили курс на незалежність нашої держави. Стратегія розвитку Придністров’я, яка є правонаступницею Народної програми, чітко говорить, чого ми прагнемо, куди ми йдемо», – запевняє Президент.

Що не вдалося здійснити? Не вдалося підвищити пенсію до прожиткового мінімуму і збільшити зарплати працівникам бюджетної сфери до рівня зарплат реального сектора економіки. Ще не доведено до кінця роботу, щоб надати можливість набуття громадянства РФ тими особами, що мають громадянство інших держав. Названі три питання на сьогоднішній день зберігають свою актуальність і перебувають під постійним контролем Глави держави.

Окремі висловлювання Президента коротким рядком Про Фонд капітальних вкладень

«Ми вибудовуємо інфраструктуру, ремонтуємо дороги й тротуари, мережі, створюємо паркові зони, фонтани, працюємо над озелененням. Ми це робимо тільки для людей. Не треба залишати на завтра, це треба було робити вже позавчора. Будемо працювати,  все у нас буде добре».

«Пріоритетом для Фонду капітальних вкладень у 2020 році залишатиметься будівництво, ремонт і матеріально-технічне забезпечення об’єктів охорони здоров’я».

«Запрацював Фонд капітальних вкладень, з’явилися сотні будівельних майданчиків, і виникла необхідність у робітничих кадрах на цих будівництвах. Пропонують вельми гідну зарплату. Досить багато будівельників повернулися з Російської Федерації, вони беруть участь у програмі Фонду капітальних вкладень».

 Щодо нейтральних номерів

«Нейтральний номерний знак дає право транспортним засобам з придністровськими знаками пересуватися по території України. Хтось не може потрапити до Румунії, де вимагають молдавські, російські або українські водійські посвідчення. Для мене більш актуальними є Україна, Росія і Молдова, а не Румунія. Кому треба виїжджати в далеке зарубіжжя, ті можуть одержати нейтральний номерний знак. Тим, хто має намір відвідати сусідні держави –  Росію, Україну, Молдову, – цей нейтральний знак не потрібен. Кожен вибирає, як йому краще. Я вважаю, що це була хороша домовленість. Вона дала можливість і ліквідувала небезпеку».

Про медичний захист придністровців

«Цього року будуються і ремонтуються об’єкти охорони здоров’я коштом Фонду капітальних вкладень. Наступного – поступальний рух у цьому напрямку буде продовжено. За чотири роки ми плануємо відбудувати або відремонтувати всі лікувальні установи республіки. Це не мало… У вересні ми відкриємо нове приймальне відділення Республіканської клінічної лікарні, це сучасна споруда з усією необхідною технікою. Забезпечили й персоналом. Другий момент – технічне устаткування… Крім того, необхідно навчити персонал працювати на цій техніці. Тому йдеться про підвищення кваліфікації наших медпрацівників».

«…Проблемним аспектом охорони здоров’я є дефіцит середнього медичного персоналу. Ми плануємо підвищити зарплату працівникам цієї ланки. Буквально в червні було прийнято рішення, що студенти, які закінчили третій курс медичного факультету, можуть одержати документ про повну загальну середню медичну освіту, що дає їм право працювати медбратом або медсестрою… З дипломом про середню професійну освіту студент зможе поповнити ряди середнього медперсоналу, а потім за бажання повернутися і довчитися. Крім того, постає питання про підвищення зарплат викладачам медичного факультету з метою залучення до цієї роботи найбільш грамотних фахівців.

Йдеться також про придбання машин швидкої допомоги, про оздоровлення наших людей за межами республіки, якщо вони не можуть з тих чи інших причин лікуватися в Придністров’ї. Укладено кілька договорів з медичними центрами Молдови, в яких роблять операції на серці. Йдеться про надання швидкої медичної допомоги, коли протягом півгодини або години людина в передінфарктному стані доставляється до центру і їй надається допомога. У такий спосіб уже вдалося врятувати життя близько 40 чоловік».

Жити й працювати для людей

«У Стратегії розвитку Придністров’я тісно переплітаються три напрямки – політична стабільність, економічна самодостатність і соціальна справедливість. Щоб ми не робили, ми працюємо тільки для людей. Будь-який найбільший об’єкт – для людей, найменший майданчик – теж для людей, будь-яка зміна в економіці – для людей. Я хочу націлити всіх чиновників на роботу для людей, не заради слова, гасла чи банера. Працюйте заради практичного результату. Зробіть кращим і щасливішим життя свого ближнього, і тоді Придністров’я буде комфортним і привабливим. Найголовніше – збережемо придністровський народ».

До ювілейної дати Придністров’я

«Ми вступаємо в нову епоху, епоху 30-річчя нашої республіки. Хочу подякувати всім, хто стояв біля джерел нашої державності. Молодому поколінню хочу побажати вірити в Придністров`я і любити його, жити та працювати в Придністров’ї. І, звичайно, – миру. Мир – це платформа для розвитку. Якщо говорити про визнання нашої держави, то впевнений, що воно буде не через війну, трагедії та кров, а через творення, відкритість і любов».

Аліса   КОХАНОВА.
Фото прес-служби Президента