З днем народження, республіко!

У всіх містах і районах Придністров’я 2 вересня відбулися урочисті заходи, присвячені 29-річчю утворення нашої держави.

У Тирасполі вони розпочалися з церемонії покладання квітів на Меморіалі Слави. Керівництво республіки, представники громадських організацій на знак вдячності за збереження миру на придністровській землі поклали вінки та квіти до Вічного вогню і меморіальних гранітних плит.

Біля Палацу дитячо-юнацької творчості відбулася урочиста церемонія підняття державних прапорів Придністров’я і Росії у супроводженні гімну Придністров’я.

Важливою частиною святкової програми стало традиційне проведення військового параду на площі Олександра Суворова. Його приймав міністр оборони генерал-майор Олег Обручков. Командував парадом начальник Головного штабу Збройних сил генерал-майор Сергій Герасютенко.

З вітальним словом до придністровців звернувся Президент ПМР Вадим Красносельський: «Дорогі придністровці! Товариші кадети, суворовці, солдати, сержанти, старшини, прапорщики, офіцери й генерали! 29 років тому  волею багатонаціонального придністровського народу була утворена нова держава – Придністровська Молдавська Республіка. Дата 2 вересня 1990 року увійшла в історію і стала символом торжества єдності людей, що борються за свої права, за своє майбутнє. І сьогодні наша республіка демонструє всьому світові життєздатність і поступальний рух уперед до побудови соціально орієнтованої правової держави з ринковою формою економіки. Переконаний, що Придністров’я має величезний потенціал зростання і незалучених ресурсів, але головне наше багатство – це люди. Придністровський народ заслужив на особливу повагу. І ця повага має виявлятися не в красивих словах, а в реальних діях: в оновленні соціальної інфраструктури міст і районів, в соціальній захищеності, у створенні гідних умов для життя, у здобутті освіти, самореалізації особистісного і професійного потенціалу на батьківщині. Тому сьогодні перед усією вертикаллю влади стоїть чітке завдання щодо реалізації Стратегії розвитку Придністровської Молдавської Республіки на 2019–2026 роки, яка заснована на принципах політичної стабільності, економічної самодостатності та соціальної справедливості».

Глава держави зазначив, що за 29 років існування республіки придністровський народ здолав безліч труднощів і випробувань, у тому числі трагічні події 1992 року.

Вадим Миколайович висловив особливі слова вдячності захисникам Придністров’я, які стояли біля джерел утворення нашої держави: «Для мене особливо цінно працювати з вами й сьогодні. Саме завдяки вам придністровська держава від ідеї стала реальністю, вистояла в найскладніший період історії».

Цього року головною площею столиці пройшли 20 парадних розрахунків, усього понад 1 200 учасників. Честь відкривати церемонію, за традицією, була надана вихованцям Республіканського кадетського корпусу імені ясновельможного князя Потьомкіна-Таврійського – кадетам-барабанщикам.

Удруге в параді до Дня Республіки взяли участь суворовці – спадкоємці солдатів Великої Перемоги й захисників республіки, які відстояли її незалежність у війні 1992 року. Урочистим маршем стрункими шеренгами площею пройшли військовослужбовці роти Почесної варти, офіцери Міністерства оборони та майбутня офіцерська зміна Збройних сил – курсанти Військового інституту імені генерал-лейтенанта Лебедя. Мотострільці, артилеристи, військово-службовці армійського спецпідрозділу і Миротворчих сил, карбуючи стройовий крок, продемонстрували глядачам виучку і злагодженість. Також перед трибуною під марші у виконанні зведеного оркестру промаршували парадні розрахунки Прикордонного управління Міністерства державної безпеки, Чорноморського козацького війська, Конвойного батальйону внутрішніх військ Міністерства юстиції, Спеціальної моторизованої військової частини й Тираспольського юридичного інституту Міністерства внутрішніх справ.

Уперше крокував площею імені Суворова парадний розрахунок Головного управління з надзвичайних ситуацій МВС ПМР. Завершували військовий парад представники прекрасної половини Збройних сил – військовослужбовці-жінки, які стали справжньою окрасою свята.

Одним із найбільш видовищних елементів військового параду став новий показовий виступ роти Почесної варти, яка є візитівкою Збройних сил республіки.

По закінченні параду Вадим Красносельський взяв участь в офіційному відкритті фонтанного комплексу. «Площа Олександра Суворова стає культурним центром столиці та всього Придністров’я. Тут збираються і молоді люди, й люди старшого віку. 29 років живе Придністровська Молдавська Республіка, і якось завжди на це не вистачало часу. Упевнений, що тепер він настав. Цього року фонтанна група зведена в Тирасполі, наступного року – буде у всіх містах. На 30-річчя республіки заплановане відкриття Катерининського парку, і це буде значуща подія в культурному житті нашої держави. Настав час, і ми використовуємо всі можливості, щоб зробити республіку гарнішою і цікавішою, а життя кожного придністровця – кращим», – сказав Глава держави.

В інтерв’ю нашому кореспонденту представники органів влади республіки й жителі міста поділилися своїми враженнями від свята і важливості збереження історичної пам’яті. Міністр сільського господарства і природних ресурсів Єфимій Коваль зазначив, що, попри всі труднощі, республіка розвивається: «Ця святкова дата є підбиттям підсумків. Приємно бачити велику кількість придністровців, які сьогодні прийшли на площу Олександра Суворова. Сьогодні важливо, щоб молоде покоління нашого народу залишалося на Батьківщині й робило свій внесок у розвиток вітчизняної економіки. Всіх зі святом і мирного вам неба!»

Депутат Верховної Ради ПМР Сергій Васильєв підкреслив, що за 29 років свого існування в республіці сформувалися всі атрибути влади. «Придністровському народу я бажаю миру і добробуту. Впевнений, що завдяки нашій єдності ми подолаємо всі труднощі», – наголосив він.

Військовий отаман ЧКВ генерал-майор Ігор Небейголова зауважив, що важливим напрямком роботи ЧКВ є патріотичне виховання молодого покоління придністровців: «Члени нашої дитячої організації «Козачата» беруть участь у різних республіканських заходах. Жителям нашої республіки бажаю миру».

Керівник виконкому Загальнопридністровського народного форуму Сергій Шерстюк підкреслив, що день утворення ПМР є найважливішою датою в його житті: «Через вашу газету хочу висловити слова вдячності захисникам Придністров’я за їхній внесок у збереження нашої державності. Всім придністровцям бажаю міцного здоров’я, жити на рідній землі, робити все необхідне для розквіту рідної держави».  Член спортивного клубу інвалідів «Тирас-Ракета» Віталій Сліпченко розповів, що дуже радий за свого брата, який взяв участь у військовому параді. «Служба в армії є обов’язковою для кожного чоловіка. Це свято об’єднує всіх нас. Республіці бажаю процвітання і міжнародного визнання», – проголосив він.

«Все чудово організовано, розмаїття різних подвір’їв нашої республіки мені дуже сподобалося», – зазначила пенсіонерка Людмила Скворцова і додала, що керівництво держави зробило великий обсяг роботи, щоб подарувати придністровцям справжнє свято.

Увечері на головній площі Тирасполя відбувся святковий концерт за участю придністровських артистів. Аліна Лелявіна, Дмитро Стоянов, Кароліна Ракозиця, Ганна Кучеренко, Євген Делімарський, державний квінтет «Ліберті» подарували всім чудовий настрій.

Завершальним акордом цього святкового дня став яскравий салют.

Олександр   ЗАЙЧУК.