Скільки грошей заробить і на що їх витратить держава

На черговому засіданні Уряду було представлено проект бюджету 2020 року разом з параметрами республіканського і місцевих бюджетів, а також Єдиного державного фонду соціального страхування (ЄДФСС). Заплановане зростання і прибутків, і видатків за умови скорочення нинішнього дефіциту.

Перший заступник Голови Уряду – міністр фінансів Тетяна Кірова доповіла, що наступного року, так само, як і поточного, прибутки консолідованого бюджету зростуть на 137 млн рублів: 89 млн із них – це податкові надходження, 48 млн – неподаткові.

Прибутки

Прибутки зростають другий рік поспіль, здебільшого за рахунок підприємств: вони більше виробляють, більше продають, отже більше сплачують податків до бюджету. За розрахунками мінфіну 2020-й рік не стане винятком.

«Заплановано загальну суму державних прибутків – 4 млрд 653 млн рублів. Вона буде розподілена у такий спосіб: на поточні загальнодержавні потреби, в тому числі фінансування зарплат (найбільша питома вага у видатках) припаде 2 млрд 17 млн, або 43 % від загальної суми», – пояснила Тетяна Кірова.

Значна частина бюджету, як і раніше, має соціальну спрямованість: більш ніж третину від усіх прибутків державної скарбниці, або 1 млрд 580 млн, направлять на виплату пенсій, допомог та інших компенсацій, що здійснюються через ЄДФСС. На цільові бюджетні фонди виділять 15 % або 679 млн рублів. Майже дві третини цієї суми – Фонду капітальних вкладень і в дорожній фонд. Решту коштів розподілять на пайовий фонд, а також на розвиток підприємництва, екологічні проекти та на підтримку молоді.

Витрати

Основна частина витрат – це заробітні плати. Міністр фінансів нагадала, що минулого року працівникам бюджетної сфери, фахівцям корекційних шкіл, співробітникам швидкої допомоги підвищили зарплати на 7 %.

«У 2020 році закладено збільшення заробітних плат у системі охорони здоров’я (42 млн рублів з 1 липня 2020 року). Це обумовлено необхідністю підвищення заробітних плат працівникам медичних установ, при цьому передбачено з 1 липня розроблення і впровадження системи оплати праці, що з одного боку, сприятиме підвищенню зарплати лікарям, а з іншого боку – можна буде переглянути підходи до платних послуг, що надаються медичними закладами», – сказала перший віце-прем’єр.

«З огляду на ситуацію з кадрами в галузі охорони здоров’я (як найбільш критичну) ми пропонуємо вивести це питання з-під контролю закону про оплату праці співробітникам бюджетної сфери. Необхідно повністю переглянути систему оплати праці, при якій зростання зарплат з липня 2020 року може скласти від 20 % до 50 %, залежно від категорії лікарів і середнього медичного персоналу. Мета – зупинити відтік кадрів із системи охорони здоров’я і створити умови для їхнього притоку. Особливо важливою є первинна ланка: лікарі-терапевти, лікарі загальної практики, швидкої допомоги та ще деякі інші категорії», – висловив свою думку Олександр Мартинов.

На наступний рік закладено кошти на придбання житла молодим сім’ям лікарів, учителів, співробітникам силових відомств, а саме дільничним інспекторам міліції, молодшому офіцерському складу армії тощо. Передбачено також виділення 145 млн бюджетних рублів, які будуть направлені на підтримку населення, щоб і наступного року придністровці могли користуватися пільговими тарифами на тепло, газ та електроенергію, як і в 2019 році.

Щоб скасувати так звані батьківські витрати, держава фінансуватиме придбання підручників, робочих зошитів школярам. Дитячі дошкільні установи тепер із державних коштів забезпечуватимуться засобами гігієни та канцелярським приладдям: ручками, зошитами й навіть дитячими іграми.

Коштом Фонду капітальних вкладень продовжаться ремонтні роботи в дитячих садочках, школах, лікарнях та поліклініках.

Працюватиме фонд розвитку підприємництва, здебільшого малого та середнього бізнесу, які потребують допомоги.

Уляна   БОНДАРЧУК.
Фото прес-служби Уряду