Олександр Коршунов: «Соціальні обов’язки перед громадянами – пріоритет державної політики»

Після літніх канікул 11 вересня депутати відкрили VIII сесію 6-го скликання. На пленарному засіданні народні обранці розглянули та ухвалили низку законопроектів, спрямованих на покращення в різних сферах життя республіки.

У першому читанні був ухвалений проект Закону «Про внесення доповнення до Закону ПМР «Про додаткові заходи, спрямовані на стабілізацію економіки ПМР».

Як пояснила заступник міністра економічного розвитку Марія Глушкова, документ розроблений з метою надання підтримки спеціалізованим організаціям, які виконують гідротехнічні роботи, до них належить здійснення природоохоронних заходів (санація річища і берегів річки Дністер, очищення водозабірних зон від наносів намулу, топляків тощо). На сьогодні в республіці означені види робіт виконують такі спеціалізовані організації: ВАТ «Рибницький річковий порт» і ВАТ «Бендерський річковий порт».

На думку депутата Верховної Ради, голови Комітету з економічної політики, бюджету і фінансів Олега Василатія, ухваленням цього законопроекту держава забезпечує підприємства Рибниці та Бендер обіговими коштами, які гарантуватимуть своєчасну виплату заробітної плати працівникам галузі.

По закінченні засідання в інтерв’ю представникам ЗМІ Голова Верховної Ради Олександр Коршунов розповів про важливі напрямки роботи законодавчого органу на найближчий час: «Перед народними обранцями поставлене завдання ухвалити збалансований бюджет за соціально захищеними статтями на наступний рік, для того, щоб пенсії та заробітна плата бюджетникам виплачувалися вчасно і в повному обсязі. Депутатам також належить прийняти зважені рішення щодо цільових державних програм, визначитися з напрямками та обсягами їхнього  фінансування. Усі державні програми, чинні цього року, будуть продовжені й у наступному, 2020-му. Упевнений, що напрямки фінансування будуть пов’язані не тільки зі здоров’ям наших громадян, а й з профілактикою захворювань. Бюджет Фонду капітальних вкладень планується не менший, ніж у поточному році. Гроші передбачається направити, в тому числі, й на розвиток у республіці культури та спорту».

Парламентарії також працюватимуть над проектом Податкового кодексу. Податковий кодекс – це перший у Придністров’ї кодифікований законодавчий акт, який об’єднає всі закони, що стосуються оподаткування економічних агентів.

Як зазначив Олександр Коршунов, розрізнені законодавчі акти ускладнюють ознайомлення з податковою системою держави. Об’єднання законів в єдиний кодифікований документ дозволить інвесторам і нашим підприємцям ознайомитися зі встановленими державою правилами, прийняти, виконувати їх і не порушувати. Це сприятиме розвитку ділової активності в ПМР.

Микола   ЮРКЕВИЧ.