Хранителі миру і стабільності

6 вересня 1991 року Верховна Рада ПМР ухвалила постанову про створення Республіканської гвардії – прообразу нинішніх Збройних сил. Цього дня 28 років по тому в столиці відбулися урочисті збори.

Участь у святковому заході взяв Головнокомандувач Збройними силами, Глава держави Вадим Красносельський, перший Президент ПМР Ігор Смирнов, представники виконавчих і законодавчих органів влади, військовослужбовці республіки.

Розпочалася святкова подія з внесення Державного прапора ПМР і перегляду фільму про етапи становлення та нинішній стан військової справи в Придністров’ї.

Гостра потреба у створенні власної армії постала після закінчення збройної агресії Молдови проти Придністров’я влітку 1992 року. Для захисту миру на придністровській землі було створено Міністерство оборони. Уже до кінця 92 року були сформовані основні структури, розроблені плани бойової та мобілізаційної готовності. Пам’ять тих, хто віддав життя, захищаючи Придністров’я від націоналістів Молдови, учасники урочистих зборів ушанували хвилиною мовчання.

Вітаючи військовослужбовців, Президент Вадим Красносельський висловив особливу подяку тим, хто в найскладніший час для тоді ще зовсім молодої республіки зробив свій людський і громадянський вибір, став на захист рідної землі.

«Останнім часом ми дали потужний поштовх розвитку Збройних сил, зробили найголовніше: ми повернули довіру призовників до наших Збройних сил. Завдяки спільним зусиллям керівництва та колективу Міноборони таке зло, як нестатутні стосунки, зведено до нуля. Упроваджено робочий день, режим навчання студентів. Якісно покращилася бойова підготовка особового складу», – підкреслив Вадим Миколайович.

Президент акцентував увагу на ряді пріоритетних напрямків розвитку Збройних сил, які ще необхідно реалізувати. Так, на перспективу планується оновлення інфраструктури, поліпшення матеріально-технічного оснащення і постачання підрозділів, поліпшення якості харчування особового складу, подальше зростання рівня бойової підготовки особового складу, робота з кадрами, а також матеріальне стимулювання військовослужбовців.

У своїй доповіді міністр оборони, генерал-майор Олег Обручков зазначив, що за 28 років Збройні сили ПМР перетворилися на злагоджений, бойовий механізм, здатний вирішувати завдання щодо забезпечення оборони, захисту суверенітету і незалежності республіки. «День народження придністровської армії відзначають усі, для кого важливі ідеали нашої республіки, хто не шкодуючи сил і самого життя захищав свою землю від агресорів. Навічно в нашій пам’яті залишаться імена героїв, які мужньо відстояли свободу і незалежність республіки», – підкреслив глава Міністерства оборони.

За словами Олега Обручкова, нині у державі створений повний цикл військової освіти. Тільки Військовий інститут Міноборони, відкритий на базі військової кафедри ПДУ, за роки своєї діяльності випустив близько 7 тис. фахівців військової справи. Значним поштовхом для руху системи військової освіти вперед стало відкриття в Тирасполі Суворовського училища. «Народ Придністров’я повинен бути впевнений, що наші воїни завжди готові виконати свій професійний і патріотичний обов’язок», – підбив підсумок Олег Обручков.

Указом Президента цього дня ряд військовослужбовців Збройних сил відзначили державними нагородами, грамотами та листами подяки. Деяким військовим за указом міністра оборони також присвоєні чергові військові звання. Продовжилися урочисті збори святковим концертом від оркестру та солістів Головного штабу Збройних сил ПМР.

Дар’я   ІЗЮМСЬКА.