Заклади охорони здоров’я оновлюються

У Дубоссарському районі реалізується державна програма Фонду капітальних вкладень і в закладах охорони здоров’я. До кінця поточного року нові вікна і двері будуть установлені в районній лікарні, новий дах – у поліклініці, а у двох селищах – Койково і Дубово – побудують нові приміщення для ФАПів.

Ситуація з поступового оновлення закладів охорони здоров’я почала покращуватися в Дубоссарському районі ще минулого року. У 2018-у Центральна районна лікарня, розташована на вулиці Фрунзе, отримала нові меблі, матраци та білизну. Палати в стаціонарних відділеннях тепер мають нове обличчя. Проте залишалося не вирішеним на той час питання старих вікон у лікарні: неможливо було регулярно провітрювати приміщення, а  взимку температурний режим у палатах був нижчий норми.

За словами головного лікаря Дубоссарської ЦРЛ Олександра Асмолова, оперативне розв’язання проблеми щодо заміни вікон у закладі та включення його до програми Фонду капітальних вкладень було прийнято під час візиту в Дубоссарський район прем’єр-міністра Олександра Мартинова. Цього року заплановано замінити 46 вікон у палатах стаціонарних відділень 8-поверхового будинку лікарні.

Незабаром новий дах захистить від негоди поліклініку на вулиці Моргулець у Дубоссарах. Проблема не вирішувалася ще з 1992 року, коли під час бойових дій медичний заклад обстрілювали з правого берега Дністра протягом п’яти місяців. Шифер латали, але замінити дах повністю бракувало коштів як у місцевому так і в республіканському бюджеті. Дощова вода через вентиляційні канали інколи досягала до 2-го поверху. Загроза аварій була і з електропроводкою, із опаленням та іншими комунікаціями. Покращити ситуацію вдалося тільки завдяки реалізації програми Фонду капітальних вкладень.

«Була стверджена програма, виділено на цей об’єкт 600 тисяч рублів і через два місяці заплановані роботи щодо заміни даху повинні бути завершені. Будівельна фірма, відповідальна за цю роботу, працює відмінно, фахівці, вважаю, з поставленим завданням упораються навіть швидше, ніж передбачено строками. Дах монтують із металевого профілю – сучасного матеріалу, який гарантує якість на довгі роки», – розповів головний лікар Дубоссарської ЦРЛ Олександр Асмолов.

Уже цього року покращиться ситуація з надання медичних послуг у двох селищах Дубоссарського району – Койково і Дубово. Мешканці цих населених пунктів з нетерпінням чекають будівництва нових приміщень для ФАПів. Особливо важко працювати доводилося в холодні місяці року. Кімнати опалювали тільки електричними приладами, а воду носили з колодязів, розташованих далеко від медичних закладів. У селах мешкають понад 500 чоловік. Тепер для їхнього обслуговування побудують нові модульні фельдшерсько-акушерські пункти, обладнані усім необхідним для нормальної роботи й надання медичних послуг. До нового року всі роботи заплановано виконати.

Надія   ІВАНОВА.