Прес-конференція Президента ПМР

Традиційно, в переддень святкування Дня республіки, на майданчику Адміністрації Президента ПМР проводиться прес-конференція Глави нашої держави. 29 серпня відбулася чергова зустріч з більш ніж півсотнею придністровських та молдавських ЗМІ. Питання журналістів та відповіді Вадима Красносельського слухали й гості:  перший Президент ПМР Ігор Смирнов, міністри Уряду, керівники комітетів Верховної Ради, глави місцевих державних адміністрацій Придністров’я.

Перед початком діалогу Президент зазначив, що такі зустрічі  – це можливість підбити підсумки, поговорити про досягнення і проблеми, з якими ми всі стикалися протягом року.

Про утилізацію боєприпасів у с. Колбасна

Питання щодо візиту до Придністров’я міністра оборони РФ Сергія Шойгу, переговорів на тему збереження та утилізації боєприпасів у с. Колбасна цікавило кореспондентів Першого Придністровського телеканалу.

Президент відповів, що на зустрічі з міністром оборони РФ обговорювався широкий спектр питань, низка яких стосувалася миротворчої місії російських військ та підтримання миру на берегах Дністра.

За його словами, однією з порушених тем була охорона і ревізія боєприпасів на складах у селі Колбасна Рибницького району. Президент звернув увагу на те, що ці боєприпаси вивозилися з країн Східної Європи ще за радянських часів, тому для значної їхньої кількості давно минули всі допустимі терміни зберігання.

«Сергій Шойгу звернувся з пропозицією щодо проведення ревізії та знищення старих боєприпасів. Здоровий глузд підказує, що це треба робити, але в цьому питанні важливо дотримуватися екологічної та техногенної безпеки», – зауважив Президент.

Разом з тим, Вадим Красносельський наголосив, що питання, які стосуються скорочення обсягів та утилізації боєприпасів – це внутрішня справа ПМР і РФ. Як вони вирішать, так і буде.

 Про транзит газу через Придністров’я

Відомо, що Росія, Україна та Єврокомісія (ЄК) у тристоронніх переговорах з питань транзиту газу після 2019 року конкретних домовленостей не досягли, однак ЄК зробила сторонам пропозицію щодо можливого майбутнього контракту: термін – більш ніж 10 років, обсяги – привабливі, в тому числі для інвесторів, яких запрошуватимуть для модернізації української газо-транспортної системи.

Присутніх цікавило, чи має Придністров’я план дій на випадок, якщо угоду не буде підписано.

Президент відповів, що Придністров’я готове до різних варіантів розвитку «газового» питання – як позитивних, так і негативних. У республіці вже розробляється низка законопроектів на цю тему. Верховна Рада розглядатиме їх у наступній сесії. Передбачається обговорення кількох варіантів дій для всіх можливих сценаріїв розв’язання питання про транзит російського газу через Україну.

«У них закладені деякі плани: А – збереження транзиту, Б – зменшення тиску в трубі під час транзиту, В – відсутність транзиту. По кожному з варіантів передбачено алгоритм дій посадових осіб. Рішення економічного характеру, які приймають наші сусіди, негативно позначаються на нас. Проте, коли кожен, починаючи від рядового громадянина і закінчуючи представником органів влади, знає, що потрібно робити, тоді негативні наслідки зменшаться багатократно», – сказав Глава держави.

При цьому він підкреслив, що розв’язання питання щодо транзиту перебуває у віданні виключно російського і українського президентів.

«Ми не можемо впливати на транзит російського газу – ні я, ні президент Додон, який на цьому неодноразово наголошував. Це в компетенції двох президентів – Путіна і Зеленського. Але ми повинні враховувати всі, в тому числі негативні варіанти розвитку подій, і бути до них готові», – заявив Вадим Красносельський.

Президент також додав, що ажіотаж, який спостерігається останнім часом навколо цієї теми, у придністровському суспільстві не викликає особливих панічних настроїв.

Державна підтримка молодих підприємців триватиме

У травні Верховна Рада ухвалила Державну цільову програму «Підтримка та розвиток підприємництва в ПМР» на 2019–2021 роки, розроблену Урядом. Загальний обсяг фінансування держпрограми становить 3,6 млн рублів. На поточний рік заплановано витрати на суму 1,1 млн рублів. Це кошти спеціального фонду розвитку підприємництва, параметри якого були затверджені Верховною Радою у Законі «Про республіканський бюджет на 2019 рік».

Програма включає в себе два основні напрямки: реалізацію проекту «Купуй придністровське!» та функціонування бізнес-школи. Спільно з Торгово-промисловою палатою в рамках бізнес-школи був відкритий курс «Основи створення власного бізнесу». Підприємці-початківці мають можливість безкоштовно пройти курс навчання. У разі успішного захисту бізнес-плану, вони можуть розраховувати на дешевий кредит або на грант.

Глава держави запевнив, що програми з підтримки молодих підприємців, розпочаті цього року, продовжаться. «Будь-яка держава робить ставку на розвиток малого бізнесу, є різні критерії успішності розвитку, які залежать від цього показника. У найбільш успішніших економіках він досягає 50 %, в Росії – 20–23 %, у Придністров’ї – близько 15 %, тобто нам є куди рости», – сказав Президент.

Закон щодо інвестиційної діяльності в Придністров’ї

Вадим Красносельський нагадав, що над поліпшенням інвестиційного іміджу в республіці працюють і по дипломатичній лінії. Так, минулого року в Придністров’ї приймали справжній дипломатичний десант – послів різних країн, яких познайомили з кращими промисловими підприємствами, їхнім потенціалом і продукцією.

«Багато хто запитує, навіщо ми запрошуємо всіх цих дипломатів, але погодьтеся, що будь-який інвестор вивчає думку про Придністров’я, у тому числі й через послів своїх країн. Ми повинні показати себе цим дипломатам, щоб створити про себе відповідне враження. Тож будемо продовжувати діалог у форматі «5 + 2», працюватимемо з послами окремо і з усіма разом», – зазначив Президент.

З минулого ж року в республіці почало працювати нове інвестиційне законодавство, що створює особливі преференційні умови для тих, хто думає про відкриття бізнесу в Придністров’ї. Інвестори зі значними фінансовими можливостями можуть бути звільнені на певний термін від сплати деяких податків: на доходи, на землю, а також можуть бути звільнені від прибуткового податку на дивіденди акціонерів. За рік було підписано 5 угод з інвесторами Румунії, України, Молдови, Італії, Болгарії на загальну суму майже 5 млн євро. На сьогодні в роботі відомства перебуває близько 13 найбільш перспективних щодо практичної реалізації проектів на загальну суму 24 млн євро.

Вигідні умови допомагають деякою мірою нівелювати фактор невизнаності. Придністров’я стало більш привабливим, тут почали відкривати власну справу представники різних країн.

«Ми працюємо з різними інвесторами з Росії, Молдови, України, США, Румунії, Італії… Є хороший лозунг: «Бізнес без всякої політики». Треба бути прагматиком у цьому плані – розвиватися, йти вперед, не ставлячи (у жодному разі!) під сумнів нашу незалежність. Адже за цим бізнесом стоять податки, робочі місця, зарплати, пенсії придністровських громадян… Інвестиційна привабливість тісно пов’язана з невизнанням, тобто, нам треба запропонувати інвесторам щось настільки цікаве, щоб люди прийшли й працювали попри міжнародний статус нашої держави», – вважає Вадим Красносельський.

Щодо збереження історичної пам’яті

Наступного року наша республіка відзначатиме свій 30-річний ювілей та 75-у річницю перемоги у Великій Вітчизняній війні. Журналістів цікавило питання, чи реставруватимуть пам’ятники, встановлені на меморіалах слави в населених пунктах Придністров’я.

«Ми вже не раз збиралися, радилися з організаційних питань. Кожен знає своє завдання, і кожен буде його виконувати – від публікації тематичних матеріалів до реставрації пам’яток», – відповів Вадим Красносельський.

З цікавою пропозицією звернувся Глава Придністров’я до керівництва Молдови: він пропонує передати нам пам’ятник Великої Вітчизняної війни, що в Унгенському районі, який не охороняється молдавською державою і зазнає нападів вандалів.

«Йдеться про танк ІС-3, встановлений на меморіалі одного з сіл Унгенського району. Він перебуває у вкрай занедбаному стані. Крім того, за наявною інформацією, танк не значиться як історична цінність у Молдові й ні в кого на балансі взагалі не перебуває. І з нього просто знущаються. Тому я хочу звернутися до молдавського керівництва: оскільки ви не можете захистити історичну пам’ять радянського солдата, віддайте танк нам. Ми його приведемо до ладу, поставимо на постамент, і він служитиме яскравим свідченням перемоги радянської зброї у Великій Вітчизняній війні», – звернувся Вадим Красносельський.

Про залучення іноземних туристів

Торкалися учасники зустрічі й теми розвитку туризму.

Туристичний напрямок активно розвивається в республіці. Нагадаємо, у червні Верховна Рада ПМР ухвалила Державну цільову програму «Підтримка та розвиток туризму в ПМР на 2019–2026 роки». Документ розроблений Урядом і покликаний поліпшити якість турпродукту, підвищити туристичну привабливість Придністров’я.

Програма передбачає реалізацію широкого спектру заходів: установку дороговказів основних туристських визначних пам’яток і маршрутів, обладнання туристичних об’єктів інформаційними панно, створення майданчиків для реалізації сувенірної продукції, розробку туристичних маршрутів тощо.

У зв’язку з цим Глава держави визначив як позитивний досвід проведення фестивалів у Бендерській фортеці.

«Якщо поспостерігати проведення будь-якого фестивалю, що проводиться в Бендерської фортеці, то видно, що є дуже багато транспортних засобів з молдавської реєстрацією. Про що це свідчить? Про те, що люди до нас їдуть. У будь-який день там можна побачити масу автобусів. Їдуть люди з Європи, України, Молдови, звідки завгодно», – зауважив Вадим Красносельський.

Президент також говорив про те, що туристи бачать Придністров’я на власні очі, торкаються безпосередньо нашої історії, а це, за його словами, теж шлях до визнання.

Керуючись позитивним досвідом культурно-масових заходів у фортеці, Вадим Красносельський зазначив, що наступний рік буде роком проведення різноманітних фестивалів у всіх містах і районах нашої республіки.

«Наприкінці року ми зробимо висновки, націлимо всіх глав адміністрацій на проведення певної кількості заходів. Тому що вони людям необхідні, люди повинні не тільки працювати й залишатися в чотирьох стінах, а й мати можливість відпочити, поспілкуватися з друзями», – підкреслив Глава держави.

Важливо формувати позитивний імідж республіки через залучення туристів з усього світу.

Плани на другу половину президентського терміну

Журналістів цікавило, що планує Вадим Красносельський на другу половину свого президентського терміну, адже два з половиною роки вже минули.

Відповідь Президента була лаконічною: «На це запитання я відповім коротко: завдання – повна реалізація Стратегії розвитку республіки, аж до міжнародного визнання».

Нагадаємо, 18 грудня 2018 року Президент ПМР Вадим Красносельський презентував Стратегію розвитку ПМР на 2019–2026 роки. Документ розроблявся за ініціативою Глави держави спільно з органами влади та представниками громадянського суспільства. Її основні орієнтири – політична стабільність, економічна само-достатність і соціальна справедливість. Сформульована в Стратегії й державницька ідея, яка включає три принципи: зміцнення незалежності з орієнтиром на міжнародне визнання і виконання результатів референдуму 2006 року; продовження формування спільності «придністровський народ»; побудову соціально орієнтованої держави з ринковою формою економіки.

Щодо «Року здоров’я»
Як відомо, наступний рік буде оголошено «Роком здоров’я».

Журналісти поцікавилися, на що слід очікувати, як зміниться спосіб життя придністровців. Глава держави зазначив, що вестиметься пропаганда здорового способу життя. Не тільки на словах, а й на ділі. Фонд капітальних вкладень продовжить фінансувати об’єкти охорони здоров’я для людей з обмеженими можливостями. Вже у вересні відкриється училище Олімпійського резерву.

Аліса   КОХАНОВА.
Фото прес-служби Президента