Відбулася делікатна, в режимі діалогу, розмова

У Будинку офіційних прийомів 23 серпня 2019 р. Глава держави зустрівся з представниками національних громад ПМР.

Зміцнення спільності «придністровський народ»

Відкриваючи зустріч, Президент Вадим Красносельський нагадав, що в республіці проживають представники 72 національностей і народностей: «Ми прагнемо до розвитку всіх національностей з їхніми мовами, культурою і традиціями. У Придністров’ї немає місця расовим забобонам і дискримінації». Він нагадав, що державною ідеологією ПМР є зміцнення спільності «придністровський народ».

Про російську миротворчу місію

Президент запропонував співрозмовникам розповісти, чим сьогодні живуть національні громади республіки, які труднощі постають перед ними та на які запитання вони хотіли б почути відповідь. Діалог розпочався з питання про долю російської миротворчої місії в Придністров’ї. Усіх громадян хвилюють заяви деяких політиків про необхідність зміни її формату, і вони побоюються, що це може призвести до дестабілізації ситуації в Придністров’ї.

Президент нагадав, що російська миротворча місія на придністровській землі налічує кілька сотень років, а нинішні миротворці продовжують славну справу своїх предків. «Як можна навіть думати про зміну формату операції? Російські миротворці генетично зрослися з цією землею і складають одне ціле з придністровським народом. Політики, які роблять такі заяви, мають відношення до чого завгодно, тільки не до миру. Ми й надалі категорично відкидатимемо будь-які спроби змінити формат миротворчої місії», – сказав Глава Придністров’я.

Молдавську мову в ПМР зберегли

Представники РГР «Союз молдаван Придністров’я» говорили про те, що підтримка держави допомогла зрушити з мертвої точки розв’язання проблеми з підручниками молдавською мовою. У попередні роки в республіці відчувався їх гострий дефіцит. На сьогодні навчально-методичною літературою та посібниками вже забезпечені 5-і класи, триває робота над створенням навчальної літератури для шестикласників. Представники громадської організації констатували брак словників і робочих зошитів молдавською мовою. Вадим Красносельський зазначив, що аналіз потреб і формування замовлення на навчальну літературу є завданням Міністерства просвіти. Він назвав серйозним досягненням те, що в Придністров’ї вдалося зберегти молдавську мову.

Прохання від «Бірлік»

До Президента звернувся представник Союзу гагаузів Придністров’я «Бірлік» з проханням посприяти в підключенні до електромережі каплиці св. Ярослава Мудрого, розташованої на кладовищі «Нове» у мікрорайоні Західний. Від імені організації він також попросив розглянути можливість відзначити державною нагородою мецената, коштом якого була побудована ця каплиця. Вадим Красносельський дав відповідні доручення Уряду.

Співрозмовники ділилися планами та ідеями

Ініціативу про відкриття в республіці Будинку національностей схвалили всі учасники зустрічі. Вони впевнені, що це сприятиме ще більшому згуртуванню придністровського народу. Такий єдиний майданчик розширить міжнаціональний культурний обмін. Вадим Красносельський ідею підтримав і доручив Уряду та столичній адміністрації підібрати приміщення для Будинку національностей. Проте кожна громада все ж намагається мати й власний куточок, де її представники могли б збиратися для обговорення нагальних питань, планувати заходи тощо. Говорили, що такого місця збору не мають поки що придністровські роми. Оскільки представники циганської діаспори столиці компактно проживають у мікрорайоні Балка, саме там за дорученням Президента і підбиратимуть для них приміщення.

Про благоустрій населених пунктів

Учасники зустрічі та представники громадськості з вдячністю відзначили, що набагато покращився зовнішній вигляд та інфраструктура міст і районів нашої республіки.

Треба працювати – і все вийде

Не залишилася поза увагою активістів національних громад і програма капітальних вкладень, яка другий рік поспіль успішно діє в республіці. За 2018 рік відремонтовано більш ніж 170 об’єктів. У поточному році перебувають у стадії ремонту – 140. Особлива увага приділяється системі охорони здоров’я. Президент і Голова Уряду говорили про те, що вже зроблено для того, щоб «реанімувати» цю галузь, і про подальші плани. Голова Уряду Олександр Мартинов зазначив, що Стратегією розвитку охорони здоров’я передбачено переоснащення медичних установ, підвищення зарплат лікарям і медперсоналу, вдосконалення кваліфікації медиків. Президент додав, що медичної галузі не торкалися десятиліттями, тому її відновлення – робота не одного дня, але вона розпочата і буде продовжена. «Треба працювати – і все вийде, а не міркувати, вчасно чи ні що-небудь робиться. Немає такого поняття «невчасно», є поняття «необхідно», – сказав Президент.

Залучення до спорту

Під час зустрічі йшлося й про залучення молоді до спорту. Згадали ініційований Президентом «Шкіряний м’яч» – турнір з міні-футболу серед школярів. Не залишилися без уваги спортивні «обновки» – стадіони, басейни, майданчики, спорткомплекси, які ремонтуються, відновлюються і будуються на території всієї республіки.

Патріотичне виховання

Співрозмовники Глави держави зійшлися на думці, що в Придністров’ї патріотичне виховання перебуває на досить високому рівні. Яскравим підтвердженням цього вони назвали підготовку та проведення заходу на Кіцканському плацдармі. Він був присвячений 75-річчю визволення території Придністров’я від німецько-фашистських окупантів. Говорили під час зустрічі й про те, що нинішнє покоління – спадкоємці не тільки великих перемог, але і найбільших трагедій – національних, геополітичних, воєнних, а тому замовчувати їх неприпустимо. «Найпростіше проблему не помітити. Нескладно засудити. Важко, але необхідно – бачити, визнавати й пам’ятати», – зазначив Вадим Красносельський у розмові про політичні репресії та геноцид. Він нагадав, що 30 жовтня в Тирасполі відбудеться перепоховання останків жертв політичних репресій, знайдених під час розкопок біля Тираспольської фортеці. Тоді ж буде відкрито новий храм і музей.

Зустріч важлива і необхідна

Глава держави назвав спілкування з представниками національних громад цікавим, важливим і для нього вкрай необхідним. Він високо оцінив їхню роботу, спрямовану на збереження народних традицій, культури та мови. Для всіх, і в першу чергу для себе, як керівника країни, основним завданням він вважає консолідацію суспільства і згуртування придністровського народу.

Любов   ФЕТІСОВА.
Фото прес-служби Президента