Дубоссари – найчистіше місто Придністров’я

Республіканський огляд-конкурс «Найзеленіше місто, село, селище ПМР – 2019» завершився. У Міністерстві сільського господарства та природних ресурсів спеціальна комісія підбила підсумки й виявила переможців. Головна нагорода цього року дісталася Дубоссарам.

Гості жартома називають Дубоссари містом нічних вогнів і придністровським Лас-Вегасом, оскільки населений пункт славиться енергетичними ресурсами, а тепер ще й своєю чистотою та впорядкованістю. Останнім часом у Дубоссарах приділили особливу увагу благоустрою: реконструювали водозабірні споруди, відновили пляжну зону відпочинку, а також упорядкували оздоровчий табір. Приділили увагу й озелененню: реконструювали парк Енергетиків, а на черзі облаштування ще одного – в районі автостанції. Крім того, в місті спорудили два спортивні майданчики, в перспективі – ще три. Подбали й про дозвілля дітей. Ось що розповів глава держадміністрації Руслан Чабан: «Ми плануємо встановити 10 дитячих ігрових майданчиків – 5 у місті та ще 5 – у селах. Цікавим є те, що три з них будуть ексклюзивні казкові містечка, наприклад, біля автостанції ми зробимо його у вигляді двоповерхового автобуса. Хочу додати, що велика увага приділяється і дорожній інфраструктурі. Минулого року на 13 ділянках уклали тротуарну плитку. Нині пішохідну зону біля оздоровчого табору та Центру реабілітації для дітей-інвалідів обладнали в бетонному варіанті», – зазначив глава району.

За почесне звання найчистішого міста боролися ще три міста – Бендери, Кам’янка та Дністровськ. Експертна комісія вивчила необхідні документи та відвідала всі міста-конкурсанти. Після аналізу всього побаченого вона ухвалила рішення віддати нагороду саме Дубоссарам. Як зазначила голова комісії, заступник міністра сільського господарства та природних ресурсів ПМР Людмила Пількова, обрати переможця компетентному журі було дуже не просто, адже кожен з учасників був гідний звання найчистішого й найзеленішого міста Придністров’я. «Проїжджаючи територією республіки, ми бачили, які дійсно глибокі зміни відбулися упродовж року. Населені пункти стали чистішими, ще більш затишними. На сьогодні вся територія Придністров’я – це така велика перебудова, в якій все модернізується, удосконалюється, інтенсивно розвивається інфраструктура, облаштовуються дитячі та спортивні майданчики, парки. Це все означає, що республіка живе й розвивається, що нас дуже радує», – розповіла Людмила Пількова.

Історія республіканського конкурсу нараховує вже 9 років. «Дубоссари брали участь у кожному, ми завжди були серед лідерів, але перемогли тільки тепер. Нагорода далася нам нелегко, це заслуга всіх дубоссарців, адже роботи здійснювалися силами комунальних служб, громадських організацій, кожного жителя нашого міста. Особливо приємно отримати таку нагороду в Рік екології та благоустрою. У нас є ще слабкі місця, але ми будемо вдосконалювати наші Дубоссари, щоб люди тут проживали в комфортних умовах, а гостям завжди було приємно сюди приїжджати», – розповів глава держадміністрації Дубоссарського району Руслан Чабан і запевнив, що призовий фонд (50 тисяч рублів ПМР) спрямують на подальший розвиток та облаштування міста.

У рамках конкурсу експертна комісія також визначила переможців серед селищ і сіл республіки. Селище Красне Слободзейського району стало найчистішим у Придністров’ї, а найвища нагорода серед сіл дісталася Чобручам. Переможцям також вручили грошові винагороди – по 25 тисяч рублів. Що стосується інших учасників, то й вони не залишилися поза увагою – лауреатам вручили сертифікати на придбання насіннєвого матеріалу і техніки для упорядкування.

Леся   ПОТОЦЬКА.