Підсумки першого року президентства

Нові робочі місця, зростання виробництва і позитивні тенденції в економіці республіки, досягнення дипломатів і подолання неуставних відносин в армії ПМР – це тільки деякі результати роботи нової команди керівництва країни за рік, що минає. Підсумки Президент Вадим Красносельський підбив на прес-конференції 30 листопада. Він детально розповів не тільки про досягнення, а й про проблеми, які стоять перед органами влади й потребують вирішення.

Курс валют та індексація

На питання, що стосуються курсу долара, індексації пенсії та заробітної платні, Президент відповів, що на початку року було взято орієнтир на встановлення курсу придністровського рубля в межах колишнього валютного коридору на позначці в 11, 3 руб. за 1 долар. Проте досягти цієї мети не вдалося через низку економічних причин.

«Ми стали заручниками раніше прийнятих рішень. Минулого року курс був на рівні 17 – 18 рублів при іншому валютному коридорі. Економіка звикла до цього курсу, звик бізнес. І коли ми почали повертати назад, ми почали, за великим рахунком, економіку ламати, а це вже негативно позначалося на всьому – на експорті, на імпорті, на розвиткові», – відзначив Вадим Красносельський. До всього, у ПРБ не було валютних резервів, і він на початок року заборгував економічним агентам близько 40 млн доларів. У результаті Центробанком було встановлено новий валютний коридор і новий офіційний курс рубля.

Соціальний захист населення

Розуміючи, що за ослабленням національної валюти настане певна інфляція, державою було передбачено низку заходів, покликаних компенсувати затрати, що випадають на долю громадян. Для цього, як нагадав Президент, на поточний рік і були заморожені тарифи на комунальні послуги. Так, на сьогодні всі пенсіонери мають 25% знижку (в межах установленої норми) на оплату комунальних послуг, а саме: на теплову енергію, гаряче водопостачання, електроенергію і газ. У тих, хто проживає один, пільга на ці послуги сягає 50%, що в цілому коштувало державі й державним підприємствам близько 130 млн рублів. Водночас ряду соціально незахищених громадян газ і досі надається зі знижкою в 100%. У 2018 році ця пільга залишатиметься чинною, запевнив Вадим Красносельський, зауваживши, що цей газ держава заробила за транзит.

«Хибною є думка, що ми роздаємо російський газ безкоштовно. Це не так. Ми є транзитером російського газу до Європи, і за цей транзит Росія нам виплачує винагороду у вигляді газу. Це наш газ, ми його заробили. Частину цього газу ми розподіляємо за нульовою ставкою між соціально вразливою категорією громадян. Я вважаю, що це абсолютно правильно. Ця форма пільги буде збережена у 2018-му і в наступні роки», – підкреслив Президент.

Ще одне нововведення відчули на собі пенсіонери, які проживають в республіці за тривалою реєстрацію, але одержують пенсії в іноземних державах. З 1 січня 2017-го вони почали користуватися тими ж пільгами та знижками, що й пенсіонери, які перебувають на обліку в органах соцзабезпечення республіки.

Нагадаємо, що проїзд у тролейбусах з початку нинішнього року залишається для пенсіонерів безкоштовним. Навесні Верховна Рада прийняла закон про звільнення захисників Придністров’я, «афганців» і «чорнобильців» від сплати митного тарифу під час ввезення в ПМР транспортних засобів для власних потреб.

Також держава використовувала наявний у неї інструментарій регулювання цін для того, щоб стримати подорожчання продуктів харчування і лікарських засобів. За таких умов Міністерство охорони здоров’я вже визначило перелік 100 найбільш затребуваних медикаментів, на які будуть введені фіксовані ціни, та які, за словами Президента, будуть мінімальними. Ціни на інші ліки регулюватимуться за допомогою обмеження граничної торговельної надбавки. Нагадаємо, розмір торговельних надбавок на медикаменти цього року також був зменшений. «Ми думаємо, що ще можна зробити у зв’язку з цим. Ми є соціально орієнтованою державою з ринковою формою економіки, тому водночас і держава, і бізнес повинні бути соціально відповідальними у цій формі існування», – констатував Вадим Красносельський.

Щодо дипломатичних результатів року

Даючи характеристику роботі придністровських дипломатів, Глава держави зауважив, що це підсумок великої роботи, на яку варто сподіватись і в майбутньому. Працювати над проблемами, за словами Президента, Придністров’я почало ще в січні поточного року. «Величезну роботу провело Міністерство закордонних справ і його міністр Віталій Ігнатьєв», – сказав він. Разом працювали 11 робочих груп, які провели 30 нарад. Крім того, відбулося 9 зустрічей політичних представників сторін. «Я, як Президент, постійно спілкувався і з посередником ОБСЄ, і з гарантами – Росією та Україною, обговорюючи ті ж самі питання. Усі працювали не покладаючи рук», – резюмував Вадим Красносельський.

А в результаті в ЗМІ з’явилися повідомлення, що угоди з соціально-гуманітарних питань між Кишиневом та Тирасполем стали можливі завдяки тіньовим домовленостям олігархів Влада Плахотнюка та Віктора Гушана. Вадим Красносельський назвав це спекуляціями. «Мета спекуляцій навколо угод одна: спаплюжити та оббрехати, поставити під сумнів домовленості, досягнуті на користь придністровського народу», – сказав він.

Нагадаємо, в листопаді Придністров’я та Молдова змогли вирішити кілька серйозних питань соціально-гуманітарного характеру, пошук компромісу за якими тривав не один рік. Вдалося узгодити механізм визнання дипломів про вищу освіту, виданих у Придністров’ї, досягти домовленостей у галузі телекомунікацій та зв’язку, вирішити питання, пов’язані з роботою на території ПМР молдовських шкіл з викладанням на латинській графіці та використанням молдовськими фермерами сільгоспугідь у Дубоссарському районі ПМР.

Одним із важливих досягнень Вадим Красносельський вважає відкриття моста через Дністер у районі сіл Бичок та Гура-Бикулуй. За його словами, менш ніж через місяць по ньому піде вантажний транспорт, що оптимізує логістику економічним агентам.

Найголовніше, на думку Президента, є те, що вдалося підписати угоду про невикористання моста у військових цілях, оскільки в декількох десятках кілометрів від об’єкта розташовується військова база РМ. Він вважає, що жителі республіки розберуться та зуміють відрізнити правду від інсинуацій: «Народ наш мудрий – розбереться в кінцевому підсумку. Час розставить все на свої місця». Водночас Вадим Красносельський застерігає від спекуляцій та спроб викривлення правди.

Щодо номерних знаків міжнародного зразка

Вадим Красносельський розповів про роботу над вирішенням проблеми щодо участі придністровського автотранспорту в міжнародному русі. За підсумками раунду переговорів у форматі «5+2», що минули 28 листопада у Відні, Придністров’я та Молдова домовилися узгодити конкретний механізм, що дозволяє врегулювати це питання до кінця лютого 2018 року. «У цьому питанні маса тонкощів, де ми не можемо поки що досягти компромісу. Інакше вже було б п’ять протоколів, а не чотири. Але на віденській нараді «5+2» прийняли рішення, що все-таки треба знайти компроміс до кінця лютого 2018 року, – сказав Президент. – Підпишемо спільний протокол, буде запущений механізм, за яким наші автолюбителі зможуть брати нейтральний номерний знак міжнародного зразка. Разом з тим придністровський номерний знак забиратися не буде. Міжнародний знак потрібен буде тим, хто виїжджає за межі Придністров’я та Молдови».

Земля і люди

Вадим Красносельський прокоментував ситуацію з розподілом землі та розповів про тенденції розвитку сільського господарства. «Я глибоко переконаний у тому, що постійним джерелом багатства є земля. У нас земля державна, а не приватна, і за дбайливого використання цієї землі, цього майна, ми можемо мати результат продуктової самодостатності ПМР», – зазначив він.

У першу чергу Президент порушив гостру тему «чорного» переділу землі. За його словами, спочатку була пропозиція про повний перерозподіл усіх земель. Але позбавляти 1 400 селянсько-фермерських господарств земельних ділянок недоцільно. Усім незадоволеним землекористувачам запропонували звернутися в Прокуратуру та Арбітражний суд. «На сьогодні в суді першої інстанції розглянуто 66 спорів господарського суду, у суді другої інстанції – 42. Винесено всі рішення. Залишилося 8 спорів в арбітражі», – розповів Вадим Красносельський.

Після прийняття арбітражним судом рішення щодо вилучення землі за тих чи інших підстав, земля надходить до фонду перерозподілу. Питання ж про розподіл вирішує Уряд в особі Міністерства сільського господарства або держадміністрації міст та районів. «Земля видається тим, хто гідний, у кого є продуктивніша база, хто платить пайовий внесок, податки на землю, хто не має заборгованостей, але має колектив і техніку. Ми повинні мати виробничу базу та гарантію, що ця земля використовуватиметься за призначенням», – підкреслив Глава держави. Він також зауважив, що 99% земельних угідь використовується повністю. Той 1%, що наразі не у використанні, є допустимою похибкою.

«До нового року ми поставимо крапку в усіх цих суперечках. Роль Президента – суворе дотримання законів та Конституції, згідно з якою Президент не має права розподіляти землі. Це робота Уряду. Я тільки можу гарантувати дотримання цього механізму, що я й роблю», – зазначив Вадим Красносельський. Він звернув увагу на розроблену державну програму розвитку агропромислового комплексу ПМР. Вона складається з трьох основних «китів»: розвитку економіки АПК, інфраструктури села та сільського туризму.

Вадим Красносельський, говорячи про розвиток АПК, звернув увагу, що на сьогодні ми маємо 100% забезпеченості зерновими, вирощування насіння соняшника перевищує в 10 раз, овочів – на рівні 41%, картоплі – 16,5%, фруктів – понад 100%, маємо молочних продуктів – 42,3%, а м’яса – 42,2%. «Є куди рости навіть за умови конкуренції», – зауважив Глава держави. Розповів він і про те, чому ціна закупівлі одного кг незбираного коров’ячого молока затверджена не нижче 4 рублів, за жирності 3,5 %, виправдовує себе.

«Якщо ми занизимо ціну придбання цього молока у громадян, то може виникнути ситуація, коли людям не вигідно буде це молоко здавати, воно стане дешевшим за склянку води. Люди різатимуть худобу, а ми позбавимося м’ясо-молочної галузі», – зазначив Президент. Однак, якщо підвищується ціна на закупівлю молока, збільшується її вартість на ринках. За таких обставин держава має намір знайти механізм компенсації для виробників молочної продукції.

Також Вадим Красносельський розповів, що з 1 грудня 2017 року додатковий пайовий внесок отримуватимуть 3 тисячі людей. Цього року знизили тариф на полив сільськогосподарських угідь з 0,9 до 0,7 копійок за один кубометр води, був змінений тариф на полив придомових ділянок у сільській місцевості. Обнулили привізне мито на сільськогосподарську техніку.

Кінцева мета – зробити місцеву продукцію конкурентоспроможною.

Медицина платна і безоплатна

За словами Президента, останні п’ять років придністровська медицина «…конкретно дрейфувала у виключно платну», але тепер цей процес поступово зупиняється. Цього року були ліквідовані всі організації та установи, які виступали посередниками між Міністерством охорони здоров’я та медичними закладами. «Тому нині, – зауважив Президент, – лабораторно-діагностичні дослідження, включаючи комп’ютерну томографію для всіх, хто перебуває в стаціонарі, робляться безкоштовно, скасована плата за ліжко-місце, тобто, якщо ти громадянин ПМР, незалежно від прописки на території Придністров’я, ти не платиш за ліжко-місце. Раніше така плата була введена».

По лінії АНО «Євразійська інтеграція» в Рибниці був відкритий протитуберкульозний диспансер, а в Тирасполі – онкоцентр. А ось за рахунок власних коштів республіки у всіх фельдшерсько-акушерських пунктах (ФАПах) та сільських лікарських амбулаторіях республіки відкриті фармацевтичні пункти з препаратами першої необхідності. На сьогодні запущена програма з організації ФАПів у всій сільській місцевості для поліпшення доступу до медичної допомоги.

«Змінено комерційний підхід роботи медичного центру «Тірамед» у Тирасполі. Він узяв на себе безкоштовне обстеження ветеранів Великої Вітчизняної війни, учасників бойових дій та інших категорій громадян. Це той елемент соціальної відповідальності приватних організацій перед нашими громадянами. Рибницький лікувально-діагностичний центр, який був практично приватним та надавав усі свої послуги платно, переведений у категорію поліклініки та надає сьогодні 80% всіх медичних послуг населенню безкоштовно», – сказав Президент.

Йшлося й про поліпшення харчування в лікарнях. За словами Вадима Красносельського, міністр охорони здоров’я зі своїми колегами особисто обідав у тих лікувальних закладах, звідки йшли скарги. Якість харчування в медичних установах дещо поліпшили, але процес до кінця поки що не доведений. Нині розглядається варіант, щоб їжу не готували в лікарнях, а привозили з пункту громадського харчування.

Глава держави з цього приводу висловив таку думку: «У цьому є свій ефект, за великим рахунком, якщо в розрізі того фінансування, яке передбачено, ми це зробимо, то це буде великий крок вперед щодо поліпшення якості харчування. Ми над цим працюємо, можливо, зробимо експеримент на базі якихось лікарень, або міста, подивимося на ефект від цього і застосуємо його надалі».

Стосовно до ремонту в лікувальних установах, то одним із варіантів може бути залучення коштів АНО «Євразійська інтеграція» або деяких інших російських організацій. «Звісно, треба і на себе розраховувати, от і в бюджеті 2018 року вперше буде цільова сума (150 млн придністровських рублів), спрямована на ремонт саме бюджетних об’єктів: дитсадків, шкіл і, в тому числі установ медичного характеру», – сказав Президент, зазначивши, що вже надійшло понад 130 заявок на такий ремонт, і всі вони будуть включені до цієї програми під жорстким контролем держави.

Зріст економіки

Відчути на власній кишені зріст економіки громадяни ПМР зможуть через два-три роки. За словами Глави держави, неможливо одномоментно подолати результат негативних економічних процесів минулих років. «Треба дати час (рік, два, три), і буде реальне зростання і економіки, і добробуту громадян», – зазначив він. Головною умовою такого зростання є стабільність зовнішніх факторів. Для цього вирішуються питання економічного, культурного, гуманітарного характеру з Україною, Молдовою та Росією.

Республіці вдалося досягти зростання промислового виробництва. Це сталося завдяки прозорості економічних процесів. «З початку року було прийнято рішення про розсекречення діяльності всіх суб’єктів господарювання, серед яких: «Енергокапітал», «НЕК», «ММЗ», «РЦК», «МДРЕС», «Тірасмет», «Придністровська залізниця», «Дністеренерго». Наша економіка повинна бути відкрита для наших партнерів, для наших економічних суб’єктів. Ми повинні вибудовувати абсолютно чесні відносини. Держава і бізнесмен будь-якого рангу – від патентщика до великого промисловця – це партнери, а партнери повинні бути чесними один до одного», – висловився Глава держави.

Завдяки відмові від сірих схем вдалося в три рази наростити випуск продукції на «ММЗ», а «Придністровська залізниця» після того, як стала працювати з клієнтами безпосередньо, без посередника у вигляді фірми «НЕК», стала знову рентабельною.

Також державою було прийнято низку заходів для стимулювання розвитку підприємництва. Зменшено розмір плати за патент, а для багатодітних сімей введена 100% пільга. Разом з тим індивідуальні підприємці мають можливість наймати до п’яти співробітників без утворення юридичної особи.

На  прес-конференції  побувала
Аліса   КОХАНОВА.