Бюджет 2018 року ухвалений у першому читанні

Чергове пленарне засідання 29 листопада розпочалося з урочистих зборів, на яких Голова Верховної Ради Олександр Щерба привітав нинішніх депутатів і законодавців, які стояли біля витоків утворення ПМР, з 27-ю річницею від дня створення її головного законодавчого органу.

«Завдяки вашій діяльності вдалося створити всі необхідні атрибути влади. Вам було найважче на перших порах створення республіки, коли придністровці змушені були захищати себе в кровопролитних боях. Ви й нині в строю, працюючи на громадських засадах в Дорадчих зборах перших придністровських депутатів при Голові Верховної Ради. Спасибі вам за безцінний досвід», – сказав Олександр Щерба.

Згідно з указом Президента ПМР, народний депутат Михайло Бурла, який протягом 12 років представляє інтереси придністровських виборців у парламенті, був нагороджений Орденом Пошани.

На пленарному засіданні головним питанням стало розглядання проекту закону ПМР «Про республіканський бюджет на 2018 рік». Законодавцям його представила міністр фінансів Ірина Молоканова. «Доходи консолідованого бюджету наступного року складуть 2 млрд 432 млн руб. Граничний розмір витрат очікується в розмірі 4 млрд 268 млн рублів, тобто майже на 10% менше, ніж заплановано на 2017 рік. Прогнозований дефіцит бюджету буде дорівнюватися 1 млрд 836 млн рублів або близько 43%. Республіканський бюджет прогнозується в розмірі 1 млрд 597 млн, його витрати – 3 млрд 85 млн, при цьому близько 72% з них припадає на соціально захищені статті. Велика частина витрат припадає на охорону здоров’я – близько 17%, соціальна політика займає в загальній частині витрат 15%, правоохоронна діяльність – 13,5%, освіта – 8%, оборона – 6%, державне управління та місцеве самоврядування – 5%, на цільові бюджетні фонди – 9,6%», – зазначила міністр.

Варто звернути увагу на те, що у 2018 році планується так само, як і в 2017-му, направити на фінансування соціально захищених статей 30% Дорожнього фонду і 20% – Екологічного. Також Ірина Молоканова розповіла, що буде створено резервний фонд, який дозволить своєчасно виплачувати відпускні педагогам ПМР. Як додав голова Комітету з питань економічної політики, бюджету та фінансів Олександр Коршунов, бюджет 2018 року є збалансований за соціально орієнтованими статтями, що дає можливість державі в повному обсязі виконувати свої соціальні обов’язки перед громадянами республіки. Проект закону був ухвалений народними обранцями у першому читанні.

Також у режимі законодавчої ініціативи був розглянутий проект закону ПМР «Про внесення доповнення до Закону Придністровської Молдавської Республіки «Про державне пенсійне забезпечення громадян в ПМР». Його представив законодавцям перший заступник міністра соціального захисту і праці Олег Федотов. «Цей законопроект спрямований на відновлення соціальної справедливості. Якщо раніше нашому громадянинові, який працював на підприємстві, що перебуває під юрисдикцією Молдови, з переходом під нашу юрисдикцію трудовий стаж не нараховувався, оскільки він працював на підприємстві іншої держави, то тепер, завдяки прийнятим змінам, ми усунемо цю несправедливість», – зазначив Олег Федотов.

Законопроект був ухвалений народними обранцями у першому читанні.

Наступне пленарне засідання відбудеться 6 грудня.

Микола   ЮРКЕВИЧ.