Звітно-виборча конференція Союзу захисників Придністров’я

У придністровській столиці 24 листопада в актовій залі Будинку Рад відбулася звітно-виборча конференція Республіканського Союзу захисників Придністров’я. В її роботі взяли участь Президент ПМР Вадим Красносельський, Голова Уряду Олександр Мартинов, Голова Верховної Ради Олександр Щерба, глави державних адміністрацій міст і районів ПМР, захисники республіки.

Робота конференції розпочалася з ушанування пам’яті загиблих героїв Придністров’я хвилиною мовчання.

Вадим Красносельський у своєму виступі зазначив важливу роль захисників республіки у створенні, становленні та розвиткові придністровської держави.

«Захисники ПМР відіграють важливу роль у формуванні нашої ідеології. За 25 років обидва береги Дністра виростили покоління, виховане законами та ідеологією в Молдові, та покоління, виховане в Придністров’ї. Ваша роль в ідеологічному вихованні молоді вельми велика. Те, що ми сьогодні вкладемо в уми наших дітей, дасть свої плоди, зробивши з них справжніх придністровців» – сказав Глава держави. Президент підкреслив, що велику кількість коштів держава вкладає в освітній процес, свідченням чого є відкриття кадетського корпусу і Суворовського училища. Також він розповів, що з 2020 року в ПМР планують ввести обов’язковий державний іспит з історії: «Люди, які не знають своєї історії, не мають права на майбутнє». Він подякував голові Союзу захисників Володимиру Бучці за небайдужість до наявних проблем у державі. «Моя позиція полягає в тому, що конструктивна критика необхідна в ПМР. Влада не повинна відриватися від народу», – зауважив Президент.

Володимир Бучка розповів присутнім про діяльність Союзу. «Організація постійно проводить соціальну роботу зі своїми членами та їхніми родинами. Так, під опікою Союзу 111 сімей загиблих учасників бойових дій. Їм надається допомога в лікуванні. За останній період пішли з життя понад 400 наших товаришів, з них 264 – з Тирасполя. Ми також беремо участь у витратах на їх поховання. Ми надаємо допомогу не тільки захисникам, членам організації та їхнім сім’ям, а й дружинам, дітям померлих і загиблих придністровських  героїв. Це матеріальна і консультативна юридична підтримка. Раз на квартал регулярно зустрічаємося з Президентом, спікером і прем’єром для обговорення наших проблем. Деякі вже вирішені, інші – на стадії розгляду. Це питання щодо забезпечення захисників житлом, санаторно-курортним лікуванням, безкоштовним проїздом у громадському транспорті», – розповів Володимир Бучка.

Олександр Мартинов зауважив, що Уряд намагається оперативно вирішувати питання, які турбують захисників. «Як правило, частину проблем вдається вирішити відразу, інша частина вимагає значних фінансових ресурсів. У міру того, як ситуація в бюджеті поліпшуватиметься, ми сподіваємося ці проблеми вирішити. Діалоги з захисниками триватимуть в Уряді й наступного року», – запевнив Глава Уряду.

Також на конференції Володимира Бучку знову обрали головою Союзу.

Цього дня Юрій Затика, Анатолій Васильков, Павло Кузнєцов і ряд членів Союзу захисників ПМР були нагороджені ювілейними медалями «25 років відсічі збройної агресії РМ проти ПМР».

Олександр   ЗАЙЧУК.