Арка миру

З 2011 року на території країн СНД реалізується проект «Дорога миру», ініціатором якого є президент центру «Право миру» Ірина Умнова (Конюхова). Він передбачає встановлення Арок миру на територіях, де були збройні конфлікти й військові теракти. Раніше такі арки були встановлені в РФ та Україні.

На мосту при в’їзді в місто Бендери 30 листопада відбулася урочиста церемонія відкриття Арки миру «Блаженні миротворці». На ній були присутні: Президент ПМР Вадим Красносельський, Голова Уряду ПМР Олександр Мартинов, Голова Верховної Ради Олександр Щерба, Надзвичайний і повноважний посол Росії в республіці Молдова Фарит Мухаметшин, начальник Оперативної групи російських військ у Придністров’ї полковник Дмитро Зеленков, представники інших державних органів і громадськості республіки.

Присутніх на церемонії привітав  з важливою подією для нашої республіки Вадим Красносельський: «Ми відкриваємо Арку миру у  25-ту річницю введення російських миротворців на нашу територію. Придністровський народ пам’ятає, хто розв’язав проти нас агресію і хто захистив наше населення. Висловлюю слова вдячності Ірині Конюховій, главам держадміністрацій Бендер і Слободзеї й усім тим, хто допоміг реалізувати цей важливий проект».

Фарит Мухаметшин у своєму виступі відзначив, що зведення Арки миру є символом того, що миротворча місія на Дністрі має гуманне значення.

Ірина Умнова (Конюхова) також привітала всіх з цією знаковою подією: «Сьогоднішій день – 30 листопада – можна вважати новою святковою датою в історії ПМР. Незважаючи на те, що Арка, яку ми побудували, не перша, однак вона найвеличніша. Хрест, дзвін, напис «Блаженні миротворці» – ці великі символи охоронятимуть цю прекрасну землю».

Вадим Красносельський, Фарит Мухаметшин, Ірина Умнова (Конюхова) перерізали символічну червону стрічку, а представники Тираспольсько-Дубоссарської єпархії здійснили церемонію освячення Арки миру.

Урочиста церемонія завершилася святковим маршем розрахунків силових відомств і курсантів навчальних закладів Міністерства оборони та МВС ПМР.

Сергій   ЛЕВЧЕНКО.