Святий хрест засяяв

Надвечір 27 листопада в Бендерській фортеці на території храму Олександра Невського на тільки-но відбудовану православну каплицю урочисто встановили освячений золотий купол і хрест. Церемонія відбулася в рамках державних заходів з увічнення пам’яті царствених страстотерпців і мучеників Романових.

У липні поточного року на Всеношній в пам’ять 99-ї річниці з дня розстрілу більшовиками царської сім’ї в Єкатеринбурзі, Президент Вадим Красносельський відкрив пам’ятну плиту на місці, де планувалося побудувати каплицю. Тоді Вадим Миколайович запевнив парафіян, що на сторіччя цієї скорботної дати біля храму засяє хрестом ще одна християнська православна обитель. І ось не минуло й півроку, а збудовану з червоної цегли каплицю увінчав золотий купол зі святим хрестом. Залишилося тільки виконати опоряджувальні роботи.

На богослужіння (молебень) та чин освячення купола і хреста каплиці до Храму Олександра Невського прибули: Президент нашої держави Вадим Красносельський, архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава, прем’єр-міністр Олександр Мартинов, Голова депутатського корпусу Олександр Щерба, урядові особи, відповідальні працівники державної адміністрації Бендер, депутати Верховної та міської рад. Взяти участь у православному заході також прийшло багато вірян. За православною традицією, молебень і чин освячення відбулися в присутності почесного караулу придністровських військових.

У короткому зверненні Президент зазначив важливість збереження історичної пам’яті. Вадим Миколайович звернув увагу присутніх на ті непрості часи сторічної давності, на жахливі наслідки громадянської війни, переслідування і розстріли священнослужителів. Разом з тим Глава держави відзначив і знакові досягнення радянського суспільства. Тому кожен з нас має право робити свій особистий вибір, мати свою точку зору на історичну спадщину.

Архієпископ Сава назвав новобудову каплиці й освячення її купола та хреста добрим християнським діянням, яке остаточно завершить православний архітектурний ансамбль храму Олександра Невського. Він нагадав присутнім про історичну місію Бендер – міста, яке неодноразово відвідували російські імператори й де не тільки шанують пам’ять про величні часи, а й де конкретно підтримана народом держава творить богоугодні справи.

Установку купола і хреста каплиці виконали професійні верхолази-будівельники. З часом у каплиці буде встановлено купіль, де священ-нослужителями буде виконуватися православний обряд хрещення немовлят.

Перед присутніми урочистим парадним маршем пройшли підрозділи придністровських військових, міліціонерів, кадетів.

Володимир   ПУКЛІЧ.