Рівні права – рівні можливості

Проблема інвалідів, їх адаптації в суспільстві, взаємодії цього суспільства з його так званою меншістю є сьогодні актуальною і дуже серйозною. У стародавні часи в Росії люди з обмеженими можливостями займали найнижчий щабель населення. Їх вважали тягарем, прошарком, що не дає ніякої користі. Їхньою долею було злиденне існування й вимирання. Поступово ставлення до інвалідів змінювалося на краще.

У наш час становище людей з фізичними вадами суттєво зміцніло, виділяються кошти для будівництва реабілітаційних центрів, виплачується допомога, призначаються пільги. Та головною проблемою, як і раніше, залишається духовний розвиток цих людей, моральна підтримка. Не можна забувати про їхні покалічені долі, нездійсненні мрії. Як вселити надію в ці душі? Необхідно створювати якомога більше спільнот для спілкування інвалідів, не можна допускати, щоб вони замикалися в собі й у чотирьох стінах своєї кімнати. Інвалідність – не привід ставити на собі хрест і відмовлятися від усіх радощів життя! Головне, щоб людина була міцна морально і духовно, сповнена рішучості й волі до життя, що набагато важливіше. Потрібні також і гуртки за інтересами. У кожного з нас є свої можливості й таланти. І якщо людина обмежена в чомусь, це не означає, що у неї немає інших здібностей.

У Тирасполі 24 листопада на базі психоневрологічного будинку-інтернату відбулася конференція на тему «Рівні права – рівні можливості». Цей захід був присвячений Міжнародному дню інвалідів, який відзначатиметься 3 грудня.

Міністр соціального захисту і праці Олена Куліченко у своєму виступі розповіла про соціальну політику держави, спрямовану на підтримку інвалідів. «У республіці сьогодні проживає 22 775 інвалідів, з яких 1 214 – діти-інваліди. У нас діє й розвивається державна система соціального захисту, яка гарантує кожній людині право на матеріальне забезпечення в старості, в разі хвороби, повної або часткової втрати працездатності, втрати годувальника, а також допомогу і підтримку з боку держави в інших необхідних випадках. Ця система пройнята турботою держави про людину. Беручи на себе основні витрати з утримання й обслуговування громадян похилого віку та непрацездатних членів суспільства, держава через систему соціального захисту надає допомогу сім’ям, до складу яких входять діти, люди похилого віку та непрацездатні», – зазначила міністр.

Керівник республіканського благодійного фонду «Світ рівних можливостей» Дмитро Кузук розповів присутнім про основні напрямки роботи очолюваної ним організації. «Ми намагаємося зробити все необхідне, аби людина-інвалід не відчувала себе ізольованою від суспільства і сприймала себе такою, якою вона є. Проводимо різні тренінги, на яких розповідаємо про права інвалідів, які записані в Конституції ПМР. У нашій республіці проводимо міжнародний кінофестиваль «Кіно без бар’єрів», під час якого демонструються художні, документальні, анімаційні фільми про життя інвалідів. Велика робота приділяється також і спортивній реабілітації. У нас є спортивний клуб «Інвапанспорт», у якому можна займатися видами спорту, які входять до програми Параолімпійських ігор», – сказав він.

На думку Дмитра Кузука, сьогодні важливо формувати адекватне ставлення молоді до інвалідів. 3 2011 року у 20 школах Бендер для учнів були організовані «уроки доброти». Такі заняття планується проводити також і в інших регіонах нашої республіки. «Приємно зустрічати учнів і бачити, що твоя робота дала результати, тому що вони визнають, що інваліди такі ж самі, як і звичайні люди», – зазначив придністровський громадський діяч.

За підсумками роботи конференції її учасники прийняли резолюцію. Було висунуто ряд ініціатив з проведення заходів у 2018 році, спрямованих на підтримку людей з обмеженими можливостями. Президенту ПМР Вадиму Красносельському буде запропоновано розглянути можливість оголошення 2018 року Роком створення доступного середовища для людей з обмеженими можливостями. Також пропонується актуалізувати законодавство ПМР відповідно до Конвенції про права інвалідів (прийнята резолюцією 61/106 Генеральної Асамблеї ООН від 13 грудня 2006 року).

Буде продовжена робота зі створення безбар’єрного середовища для інвалідів. Також планується розроблення державної цільової програми «Доступне середовище», в якій будуть ураховані проблеми осіб з обмеженими можливостями здоров’я, розглянуті в ході минулого заходу.

У планах – створення сайту «Рівні права – рівні можливості», на якому надаватимуться консультації, проводитимуться майстер-класи, публікуватимуться матеріали з потрібних питань.

Володимир   ДАНИЛОВ.