Поговоримо ще раз про ВІЛ

Що таке вірус імунодефіциту людини? Статистичні дані, ліки, медичний облік, а за усім цим – тисячі людей, багато з яких навіть не здогадуються про свій статус.

Інфекція, яка прийшла до нас із XX століття, тоді була мало невідома, а тепер вона поширилася по всьому світові. А все від неуважності людей до самих себе, адже може минути кілька років, перш ніж у них стануть помітними перші ознаки хвороби. У Придністров’ї виявлено тільки 50% від усієї кількості носіїв ВІЛ-інфекції. Саме тому в нашій республіці щороку Міністерство охорони здоров’я закликає громадян звернути увагу на своє здоров’я, від якого залежить власне життя кожного з них і  тих, хто їх оточує.

У листопаді відбулися різноманітні заходи на цю тему, щоб ще раз нагадати людям про вірус імунодефіциту, що призводить до захворювання на ВІЛ-інфекцію, і який нині є великою проблемою усього людства.

«Попри всі наші зусилля, ми констатуємо високий рівень випадків інфікування, – зазначив головний лікар Державного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом та інфекційними захворюваннями Олександр Гончар. – На сьогодні наше основне завдання – максимально виявити всіх ВІЛ-інфікованих, які є на території республіки».

Так, упродовж листопада в населених пунктах Придністров’я проводилося експрес-тестування громадян, яке всього за 15 хвилин визначало наявність або відсутність вірусу в крові. Фахівці зазначають, що саме в такий спосіб можна буде виявити якомога більше людей з ВІЛ-інфекцією і тим самим зменшити ризик її розповсюдження.

Невтішна статистика 2017 року за станом на 15 листопада показала, що в ПМР померло 90 інфікованих пацієнтів. За словами медиків, смертельні випадки зазвичай трапляються тому, що люди пізно наважуються виявити свій статус, коли в їхньому організмі вже розвивається СНІД. Але необхідно пам’ятати: сором, страх зізнатися про наявність інфекції, думки про те, що «мене це не може торкнутися» – не мають місця там, де впевнено розповсюджується ВІЛ. Медичні працівники рекомендують кожному пройти тест для того, щоб захистити себе та близьких від цього вірусу.

Тетяна   БУКІНА.